Recenzija: Nokia N9

Dizajn, kućište i zaslon

O tome koliko je neki proizvod lijep ili ružan dalo bi se raspravljati. Da sada ne bi povlačili pitanje ukusa koje bi moglo dovesti i do pitanja o smislu života najbolje je da odmah kažem da je Nokia N9 jedan od rijetkih uređaja koji me svojim izgledom zaista oduševio. Vjerujem da će se odmah početi povlačiti paralele s iPhoneom 4 pa ću i na to odmah odgovoriti. Osobno smatram da je Nokia N9 ljepše dizajnirana, a izbor materijala je puno bolje „pogođen“. Iako se naizgled tako doima kućište Nokije N9 nije izrađeno od metala već od polikarbonata.

Moram priznati da mi je jako žao što je testni primjerak stigao samo u crnoj boji, jer vjerujem da bi Nokia N9 u jednoj od ponuđenih živopisnih boja kućišta ostavila još bolji dojam. Svoj atraktivan izgled Nokia N9 temelji i na novom konceptu s „cjelovitim“ zaslonom, dakle bez prisustva bilo kakve fizičke tipke na prednjem dijelu uređaja. Štoviše, za razliku od ICS-a MeeGo ne sadrži niti virtualne tipke na dnu zaslona, no o tome malo kasnije. Zanimljiv je način na koji je zaslon uklopljen u cjelinu što daje jednu posebnu estetsku notu, a još bolje će se isticati na već spomenutim kućištima u boji. Jedine fizičke tipke nalaze se na desnom boku uređaja i to dvije za podešavanje glasnoće te ona za otključavanje zaslona, odnosno uključivanje uređaja.

Nokia N9 specifična je i po tome što se na vrhu kućišta nalaze svi potrebni utori, od kojih su micro USB i utor za micro SIM karticu vrlo dobro skriveni. Vratašca su tako dobro izvedena da vam na prvi pogled nije jasno kako se uopće otvaraju. U svakom slučaju, da bi umetnuli SIM karticu najprije morate otvoriti micro USB utor pa tek onda ovaj drugi.

Situacija s micro SIM karticom poznata nam je iz Appleovog iPhonea kada smo konstatirali da takav koncept kupce ljuti, a priče o štednji na prostoru baš i ne drže vodu. E sad, iPhone sa svojim eko-sustavom sebi možda i može priuštiti ovakve egzibicije, ali Nokia N9, uz sve nedaće koje ju prate, nikako se ne bi smjela. Dakle, ako kupite Nokiju N9 morat ćete od svog operatera zatražiti novu (micro) SIM karticu koju nećete moći koristiti u drugim uređajima, osim u iPhoneu i iPadu. Naravno, možete uzeti i škare, nož, katanu ili srp i čekić te je iskasapiti u vlastitoj režiji, ali to ne preporučamo.

AMOLED zaslon ima pomalo ne-standardnu dijagonalu, tj. 3,9 inča i rezoluciju od 854 x 480 što daje odnos 16:9 i gustoću točaka 251 dpi. Ovi podaci sami po sebi nisu pretjerano impresivni, ali je zato ukupan doživljaj iznad svih očekivanja. Prikaz boja i kontrast u zatvorenom prostoru onakvi su kakve i očekujemo od AMOLED zaslona, dakle superiorni u odnosu na LCD zaslone. Čak i na vanjskom svjetlu prikaz je otprilike jednako kvalitetan kao i na Samsungu Galaxy S koji pakira Super AMOLED tehnologiju. Dakle, straha od sunca nema ni u tragovima. Odaziv i preciznost zaslona na visokoj su razini, no na određenim mjestima (neke virtualne tipke unutar aplikacija) ne reagira „od prve“. Za ovo su vjerojatno krive same aplikacije, ne i OS tj. tehnologija zaslona. U donjem desnom kutu zaslona nalazi se kamera za video pozive, što je pomalo čudno. Dakle, ako koristite video pozive morat ćete se naviknuti na takav način držanja da kameru ne prekrijete prstima.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT