Recenzija: Nokia N9

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Najprije da razjasnimo potencijalne nejasnoće oko naziva. MeeGo je naziv operativnog sustava temeljenog na Linuxu a produkt je suradnje Nokije i Intela koja je započela kada je Nokia već bila u fazi razvoja vlastitog Maemo 6 OS-a, isto tako temeljenog na Linuxu. Nakon što je suradnja s Intelom prekinuta Maemo 6 postao je osnova za razvoj Nokijine verzije MeeGo OS-a, ali s novim nazivom – MeeGo/Harmattan. Dakle, postoji mogućnost da MeeGo sretnemo i na uređajima drugih proizvođača s nekim drugim sučeljem, dok na Nokiji N9 imamo upravo Harmattan. Korisničko sučelje Harmattan OS-a nešto je sasvim novo, tj. prilično se razlikuje od svega što ste do sada vidjeli. Kreatori su očito imali namjeru napraviti nešto što će debelo odskakati od dosadašnjih rješenja, ali su ipak uspjeli zadržati neke prepoznatljive komponente iz drugih platformi. Ukratko, uspjeli su kreirati zanimljivo sučelje s vrlo visokim stupnjem upotrebljivosti i ergonomije. Najvažniji detalj Harmattan sučelja svakako je novi koncept s tzv. cjelovitim zaslonom, dakle bez prisustva bilo kakvih fizičkih ili softverskih tipki. Navigacija kroz izbornik i aplikacije temelji se ponajprije na gestama, a svaka aplikacija u sebi sadrži osnovne virtualne tipke za normalno funkcioniranje. Zaključani zaslon moguće je otvoriti dvostrukim dodirom ili tipkom na desnom boku. Povučete li ga od dolje prema gore i malko zadržite na dnu će se ukazati četiri ikonice s prečicama na funkciju telefona, poruke, kameru i web preglednik.

Početni zaslon(i)

Početni zaslon sastoji se od tri panela od kojih svaki ima svoju striktno određenu namjenu. Prvi, tj. središnji panel, (onaj kojeg vidite kad uključite uređaj) sadrži ikonice svih aplikacija na uređaju, uključujući prečicu za postavke, a moguće ih je proizvoljno preslagivati. Listenjem po zaslonu udesno dolazimo do novog panela koji sadrži Task manager. Otvaranjem lijevog panela dolazimo do događaja i statusa. Budite sigurni, trebat će vam neko vrijeme da se priviknete na ovaj koncept, a tada ćete ga vjerojatno i zavoljeti. Desni panel, tj. onaj s Task managerom prikazuje četiri vidljiva prozorčića s otvorenim aplikacijama, dok je za ostale potrebno listati prema dolje. Svaki prozorčić zapravo predstavlja mali screenshot aplikacije u stadiju u kakvom je napuštena i kao takva u pozadini čeka da ju se ponovo aktivira. Ukoliko aplikaciju želite ugasiti dužim pritiskom bilo gdje po panelu prozočići prelaze u „stanje uređivanja“ i u gornjem desnom kutu svakog od njih pojavljuje se mali crveni znak „x“. Dakle, vrlo slično kao na iOS-u. Multitasking je vrlo dobro izveden i moguće je imati vrlo velik broj otvorenih aplikacija, a da to ne utječe na performanse. U jednom sam ih trenutku izbrojao otprilike 30. Lijevi panel (Events) je neka vrsta dnevnika događaja. Bilježi svako prispijeće poruke, neodgovreni poziv, e-mail i sl. Ukoliko to želite u postavkama možete podesiti da vam se u ovom panelu prikazuju i statusi s društvenih mreža. Kao lijep dodatak na vrhu se nalazi status s datumom i vremenskim prilikama.

Statusna traka na vrhu zaslona prisutna je na svakom od tri panela, a dodatno polje se aktivira običnim pritiskom (slično kao s potezanjem na Androidu, iOS-u 5 i Symbianu Belle). Ovo dodatno polje sadrži informacije o važnim stavkama. Npr. možete vidjeti koji profil koristite (plava traka), a moguće ih je i mijenjati (silent, beep, ringing). Ispod profila vidljiv je status jačine zvuka (roza traka) te ga je moguće smanjivati ili pojačavati. Ispod ovih dviju traka nalaze se informacije o internet vezi, Bluettoh povezivanju, GPS-u i sl. Također, ako koristite instant messaging moguće je vidjeti te mijenjati status određenog servisa, npr. Google Talk. Isto vrijedi i za Facebook, Twitter, Skype i sl.

Budući da uređaj nema tipke za manipulaciju aplikacijama prebacivanje u pozadinu vrši se na vrlo jednostavan način. Prijeđete prstom preko cijele širine zaslona počevši od samog ruba i ponovo ste na početnom zaslonu. U startu može izgledati malo čudno, no nakon što se priviknete sve će ići po automatizmu. Ipak, postoje aplikacije ili dijelovi aplikacija koji u sebi nemaju ugrađenu „back“  tipku (u pravilu to je strelica ili „cancel“) pa u tim slučajevima morate doći na početni zaslon i ponovo pokrenuti sve iz početka. Na primjer: ukoliko u postavkama želite manipulirati aplikacijama morate otvoriti „settings“, odabrati „Aplications-Manage aplications“ i dolazite na popis aplikacija. Ukoliko se u tom trenutku želite vratiti na opće postavke morat ćete se vratiti na početni zaslon i ponovo ih pokrenuti. Ništa strašno, ali postavlja se pitanje zašto i u ovaj dio postavki nisu jednostavno ugradili strelicu za nazad kao što je to slučaj drugdje. Ovakvih primjera ima nekoliko, a mogu se naći i u 3rd party aplikacijama.

Druga stvar koja mi se ne sviđa je organizacija postavki aplikacija. Iako aplikacije u pravilu imaju dodatne opcije postavke su, umjesto da su ugrađene unutar njih samih,  u pravilu smještene u općim postavkama. Dakle, potrebno je vratiti se na početni zaslon, otići u „Settings“ i unutar izbornika „Aplications“ pronaći konkretnu aplikaciju. Tek tada ste u mogućnosti namjestiti željene postavke. Pobogu, dok dođem tamo već sam zaboravio što sam htio podesiti. Najluđe od svega je činjenica što neke aplikacije imaju postavke na oba mjesta. Naravno, ovaj koncept je prekopiran iz iOS-a, dakle ako koristite iPhone situacija vam je prilično poznata. Mogu razumjeti zašto razni proizvođači od Applea kopiraju dobre stvari, ali ne shvaćam zašto kopiraju ono što je dokazano loše.

Iako je nakon prvog uključenja bilo sitnih zastajkivanja u radu nekih aplikacija opće performanse na zavidnom su nivou. Sustav je brz i fluidan, a kad se naviknete na geste i općenito novi koncept sve će doslovno letjeti. Usput svakako moram pohvaliti i stalni prikaz sata dok je uređaj u sleep modu. Svjestan sam da se radi o sitnici, ali zna biti vrlo korisna posebice ako se sjetite da mnoge mobitele morate otključati kako bi vidjeli koliko je sati. Općenito, Harmattan je prilično zanimljiv OS. Sučelje je lijepo ispolirano, a isto vrijedi i za aplikacije. Budući da je nadogradnja (PR1.2) već na putu za vjerovati je kako će stići razna poboljšanja te nove mogućnosti.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT