Recenzija: Nokia N9

Web preglednik

Minimalistički dizajniran i prilično upotrebljiv web preglednik također je potpuno nov proizvod, tj. ništa slično od Nokije do sada nismo vidjeli. Ostaje nejasno zašto im je toliko dugo trebalo da izrade ovakav preglednik, odnosno zašto ništa slično nisu ponudili na Symbianu. Ne samo da je vidljivo je da je tim koji je razvijao MeeGo bio potpuno odvojen od Symbian tima, već se nameće zaključak kako im je svaka komunikacija zabranjena. Dakle, web preglednik po svom minimalizmu sličan je onome na Androidima, ali je zbog prirode cijelog sučelja vidljivo ljepši i uglađeniji. Na vrhu sadrži adress bars čije se desne strane nalazi tipka koja otvara izbornik s osnovnim opcijama. Web stranice je moguće otvoriti u posebnom prozoru, dodati kao bookmark na početni zaslon, podijeliti linkove s nekim i sl. Prilagodba teksta zumiranom nivou podržana je putem dvostrukog dodira, no ne i u svim nivoima. Ukoliko tekst na određenoj web stranici čitate u okomitom modu font je prilično sitan, a stvar spašava vodoravni položaj. Flash nažalost nije podržan, no HTML5 video će se streamati bez problema.

Aplikacije

Svaki potencijalni kupac Nokije N9 s pravom bi se trebao zapitati hoće li se na njegov uređaj moći instalirati aplikacije na koje je već navikao koristeći se drugim platformama. Vidjeli smo da situacija po ovom pitanju nije najsvjetlija, no mora se priznati da su se, unatoč svemu, u Nokiji potrudili i osigurali neke najpopularnije aplikacije i servise. Tako ćete na friško kupljenoj Nokiji N9 u startu imati prilično upotrebljiv Skype klijent (za sada bez video poziva) koji je izvrsno integriran u sam operativni sustav. Google Talk ne postoji kao aplikacija već je duboko integriran u poruke i kontakte. Da bi ga koristili, pod „Accounts“ morate dodati svoj Google račun koji će vam automatski definirati i Gmail mailbox. Ukoliko odredite da kontakti sinkroniziraju s imenikom uređaja svakom Google Talk kontaktu možete pristupiti iz samog imenika imenika i odatle slati instant poruke.

Što se društvenih mreža tiče situacija je slična. Facebook i Twitter postoje kao zasebne aplikacije, no i su oni integrirani u imenik, a njihovi feedovi, odnsono statusi mogu se vidjeti i na „Events“ panelu. Podržan je i Facebook chat, ali isključivo unutar „Messages „ aplikacije, slično kao i Google Talk poruke. S druge strane, svoju dostupnost određujete  u „Accounts“ aplikaciji pod stavkom „Availability“, ne i u samom Facebooku. Ovakva razbacanost postavki malo će koga oduševiti, ali i na to ćete se vremenom naviknuti. Prošle je godine Nokia predstavila Qt alat za razvoj Symbian aplikacija koji sada developerima može poslužiti za jednostavno prebacivanje na MeeGo. Za vjerovati je kako će velik broj njih u vrlo kratkom vremenu biti dostupan i za Nokiju N9.

Virtualna tipkovnica

Ako vam je virtualna tipkovnica na Symbianima išla na živce, a vjerojatno je, Harmattan donosi pravo osvježenje. Tipkovnica je napokon – normalna, dakle s klasičnim kaskadnim rasporedom tipki umjesto linearnog kakvog nalazimo na Symbianu. Ipak, izbor boja nije najsretniji jer tamno sive tipke na crnoj podlozi ne daju baš kvalitetan kontrast. Dijakritičke znakove, kao ni hrvatski jezik, na testnom uređaju nismo pronašli, no postoji mogućnost da u kasnijim isporukama bude ugrađen. Kritika ide na račun nemogućnosti korištenja tipkovnice u vodoravnom položaju u nekim aplikacijama, npr. pri definiranju E-mail računa.

Mobilni ured

Nokia N9 ni ovdje ne zaostaje za konkurencijom. Uz vrlo lijep i upotrebljiv E-mail klijent tu su i potrebni alati za osnovnu manipulaciju dokumentima (word, excel…), a nije izostala ni aplikacija za bilješke te kalkulator.

Kalendar je općenito vrlo lijepo dizajniran i jednostavan za upotrebu, no ukoliko ga želite sinkronizirati s Google kalendarom to nećete moći učiniti kroz uobičajeni Google račun koji ste definirali radi kontakta, E-maila i Gtalk-a. Ono što možete učiniti jest sinkronizacija putem servisa Mail For Exchange. U tom ćete slučaju uz kalendar moći sinkronizirati mailove i kontakte, no nećete moći koristiti Google Talk. Najmudrija varijanta bi bila da mailove, Gtalk i kontakte koristite/sinkronizirate preko „običnog“ Google računa, a Exchange koristite samo za kalendar. Da se mailovi i kontakti ne bi duplirali u Excangeu odaberite samo sinkronizaciju kalendara.

Feeds je čitač RSS feedova i nudi osnovne mogućnosti. Pohvala ide na račun  jednostavnosti i preglednosti.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT