Recenzija: Nokia N9

Ostale aplikacije

Nokia Maps novi je naziv za dobro nam poznatu glasovno navođenu navigaciju Ovi Maps s detaljnim i preciznim mapama. Imamo još i Accu Weather te nekoliko igara među kojima su poznati naslovi: Angry Birds, Galaxy On Fire i Need for Speed. Nokia Store (bivši Ovi Store) središnje je mjesto za preuzimanje sadržaja. Iako broj dostupnih MeeGo aplikacija nije spektakularan mora se priznati da je veći od očekivanog. Svakako bi bilo dobro spomenuti odličan Dropbox klijent DropN9 ili primjerice Sports Tracker, na široko poznati alat za praćenje sportskih aktivnosti. Tu su još razni utility programi (File Manager, System info…) te mobilne aplikacije nekih domaćih portala.

Multimedija

Galerija fotografija jednostavna je i pregledna, podržane je pinch-to-zoom, a svaku je fotografiju moguće podijeliti e-mailom, Bluetoothom, NFC-om ili na Facebooku. Ako je želite podijeliti na Twitteru to ćete morati učiniti iz Twitter aplikacije. Video player podržava reprodukciju velikog spektra video formata, a među njima i  MKV (x.264) u 720p rezoluciji što nas je posebno oduševilo. Bez zastajkivanja i sličnih nepodopština. Hrvatskim internetskim slengom rečeno – pobjeda.

Za ovisnike o glazbi tu je lijepo dizajnirani Music players osnovnim mogućnostima, dakle razvrstavanjem glazbe po raznim kriterijima i kreiranjem playlista. Zvuk i zvučnik na visokom su nivou kvalitete tako da primjedbi s te strane nema.

Kamera

Aleluja! Nakon serije uređaja isporučenih bez autofokusa Nokia se sa N9 vraća razumu. Uz autofokus na raspolaganju je i dodirni fokus. Sučelje kamere s postavkama sasvim je novo i na prvi pogled izgleda logično raspoređeno. Ono što malčice zbunjuje jest mogućnost biranja odnosa slike uz istodobnu mogućnost izbora rezolucije. Naime, početne postavke nude izbor između 3 različite rezolucije: 7 Mpx, 6 Mpx i 3 Mpx, a istovremeno i namještanje 16:9, 4:3 i 3:2 odnosa. Ako izaberete npr. 7 Mpx rezolucju i odnos 4:3 zapravo ćete dobiti 8 Mpx sliku, a postavka rezolucije će se sama promijeniti u 8 Mpx. S druge strane, 7 Mpx odgovara odnosu 16:9. Općenito, 8 Mpx kamera snima prilično kvalitetne i bistre slike, a ni one u uvjetima lošijeg osvjetljenja nisu loše.

Video kamera ima mogućnost snimanja HD videa u rezoluciji 720p pri maksimalnih 30 sličica u sekundi. Snimljeni isječci prosječne su kvalitete nisu na razini koju nudi npr. iPhone 4 i/ili Samsung Galaxy S. Ovdje je vjerojatno problem softveru kamere, a ne u kameri samoj, stoga u sljedećim nadogradnjama očekujemo poboljšanja. Dojam svakako popravlja kontinuirani autofokus kojeg inače ne nalazimo na mnogim konkurentskim uređajima.

 

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT