Recenzije

Recenzija: Nokia X7Unatoč najavi i namjeri da se u budućnosti fokusira na Windows Phone kao primarnu platformu čini se da Nokia ipak neće tek tako odustati od svog prvog pametnog operativnog sustava - Symbiana. Prošle je godine Symbian doživio izvjesne promjene u obliku Symbiana 3, no ipak nije ispunio očekivanja jer je u mnogim segmentima zaostajao za trendovskim platformama kao što su iOS i Android. Najveća zamjerka bio je zastarjeli web preglednik, ali i niz drugih manjkavosti. Symbian Anna nova je verzija ovog operativnog sustava koja pokušava ispraviti nedostatke prethodne, a Nokia X7 jedan je od prvih uređaja temeljenih upravo na Anni. Koliko Anna i Nokia X7 uspijevaju u svojoj misiji pročitajte u nastavku teksta.

 

Nokia X7-00 po nomenklaturi izravno sugerira da je stigla kao nasljednik modela X6, no zbog prilično radikalnog dizajna mogli bismo je svrstati i u neku novu kategoriju. Nadalje, zbog veličine zaslona, ali i zbog toga što je trenutno najbolji Nokijin uređaj, na neki način zaslužuje i naziv flagship.
Kućište, dizajn, zaslon
Nokia X7 jedan je od onih uređaja koji će zasigurno privući mnoge poglede. Neobičan, atraktivan, smion i provokativan. Čelično kućište nije nešto na što nailazimo svaki dan, no da budemo precizniji, od čelika je izrađen uglavnom stražji dio, jer se cijeli prednji dio sastoji od zaslona i rubova koji su u ravnini s njim. Nokia je u prošlosti proizvela nekoliko modela koji su imali čelično kućište, a jednog čak i s titanskim, što je nailazilo na pozitivan odaziv kupaca. (Još su svježe uspomene na moju Nokiju 8910)

Bočni dijelovi prilično su zakrivljeni i praktički stopljeni s pozadinom, a kutovi kućišta praktički odsječeni te ispod svog rešetkastog oblika kriju stereo zvučnike. Iako se čini da sva četiri kuta kriju zvučnike to ipak nije slučaj, jer su u uređaj ugrađena samo dva, dok su ostala dva samo dekoracija.Isto kao model N8, Nokia X7 ne dozvoljava izmjenu baterije, a SIM i memorijska kartica izmjenjuju se putem za to predviđenih utora s vanjske strane kućišta, što je donijelo novu epizodu u serijalu kompliciranja umetanja istih. Naime, ladica u koju se umeće kartica prilično je komplicirano izvedena pa bi vas u početku mogla iznervirati. Pritiskom u jednu stranu je otpuštate, a potezanjem druge strane izvlačite i trebat će vam neko vrijeme da “uđete u štos”. Pozitivno je to što je izrađena od vrhunskog materijala tako da nema straha da ćete nešto polomiti.AMOLED zaslon dijagonale 4,0 inča ima rezoluciju od 640 x 360 točaka, a prikaz, dubina boja i kontrast na zavidnom su nivou. Površina je presvučena “Gorilla glass” slojem otpornim na ogrebotine, ali naravno, bilo bi mudro pripaziti na granice zakona fizike.
Spomenuta rezolucija možda nije na razini koju nudi konkurencija, no ono što nam se kod nje sviđa je odnos 16:9, što omogućuje ugodnije gledanje filmova nego što je to slučaj na drugim uređajima. Primjerice, većina Androida ima rezoluciju 800x480 što odgovara odnosu 16:10, dok iPhone 4 ima još nepovoljniji omjer 15:10.
U usporedbi sa Super AMOLED zaslonom Samsunga Galaxy S objektivno ne vidimo osjetnu razliku u prikazu boja, odnosno u kontrastu. Jedino se “Nova” zaslon LG-a Optimus Black pokazao objektivno superiornim, iako ni ta razlika nije od presudnog značaja.
Preciznost i odaziv zaslona neupitni su, čime se Nokia X7 svrstava u sam vrh ponude.
Ipak, u jednom trenutku naišli smo na čudno ponašanje uređaja. Naime, na određene naredbe jednostavno je prestao odgovarati, pa smo ga morali vratiti na tvorničke postavke. Budući da se radi o testnom uređaju, ovakve su situacije moguće, stoga se nadamo da će finalna verzija proći bez ovakvih poteškoća.

Operativni sustav i sučelje

Symbain Anna, kao što smo već u recenziji Nokije E6 naveli, donosi poboljšanja koja su najviše vidljiva pri korištenju web preglednika, a ono što će tek na modelu X7 doći do izražaja jest unaprijeđen unost teksta.
Na prvi pogled sučelje Nokije X7 ne razlikuje se previše od onog na prethodnim modelima, npr. Nokia N8 ili C7. Tu su prepoznatljvi Nokijini widgeti te prečice aplikacija, bookmarksi i kontakti koje je moguće dodavati na otprije poznat način, tj. ostao je otprilike jednako kompliciran kao prije. Dodavanje widgeta relativno je jednostavno, no dodavanje prečice pojedine aplikacije ili internetske zabilješke nerijetko zahtijeva 5 do 6 poteza uz dodatno listanje popisa istih. No dobro, jednom kad dodate željene aplikacije na početni zalon vjerujemo da ih nećete morati toliko često mijenjati. Također, kad stavke jednom namjestite nije ih moguće premještati po zaslonu kao što je to slučaj na Androidu.

Osnovno sučelje sastoji se od tri početna zaslona koje je moguće izmjenjivati jednostavnim gestama, tj. listanjem, a tu nailazimo na poboljšanje koje je bilo prijeko potrebno. Naime, u prethodnoj verziji Symbiana nakon što ste prstom prešli preko zaslona postojalo je izvjesno kašnjenje u odazivu, a iz Nokije su stizale poruke je to namjerno učinjeno iz praktičih razloga kako ne bi slučajno pomakli prečice i widgete. Koliko je bilo praktično vidimo sada, kada su ipak uvidjeli da je trenutni odgovor na gestu zapravo jedina moguća opcija. Dakle, na listanje prstima preko zaslona Nokia X7 reagira instantno.

Kao što je već rečeno u recenziji Nokije E6 ikonice su doživjele znatan redizajn, a čini se da je estetika stavljena iznad funkcionalnosti. Sve su sada blago ovalnog oblika, tj. uniformirane su, što u početku otežava snalaženje jer previše nalikuju jedna drugoj.
Struktura glavnog izbornika ostala je ista, dakle sve je aplikacije, odnosno ikonice, moguće proizvoljno premiještati i organizirati u mape. Pritiskom na tipku “Opcije” iskače dodatni izbornik koji, uz ostalo, u svakom trenutku nudi prikaz otvorenih aplikacija. Podsjetimo, Symbian je vjerojatno jedini mobilni operativni sustav koji nudi pravi multitasking za sve aplikacije, s mogućnošću poptunog isključivanja istih.
Novost u sučelju je i mogućnost izravnog pristupa upravljanju vezama (WiFi, 3G, Bluetooth) putem početnog zaslona u gornjem desnom kutu.Što se samih performansi tiče Nokia X7 sa svojim ARM 11 procesorom i 256 MB RAM-a postiže odlične rezultate, iako specifikacije nominalno i nisu baš impresivne (680 MHz). Razlog tome je što Symbian pokazuje manju glad za hardverskim resursima nego što je to slučaj kod Androida.
Uređaj ima 1 GB interne memorije od koje je za pohranu iskoristivo oko 300 MB, ali tu je microSD memorijska kartica kapaciteta 8 GB koja dolazi zajedno s uređajem.

Virtualna tipkovnicaVirtualna tipkovnica, odnsono način unosa teksta jedan je od ključnih faktora u novoj verziji Symbiana. Ako se prisjetimo prethodnih modela vidjet ćemo da je unos teksta bio prilično iritantna radnja jer je zahtijevala nekoliko međukoraka. Sada napokon imamo tipkovnicu koja znakove automatski upisuje u potrebno polje koje prilikom tipkanja ne gubimo iz vida.
Izgled tipkovnice malo se razlikuje od onog na koji smo navikli vidjeti na iOS-u i Androidu jer su znakovi poredani jedan ispod drugog, no funkcionalne razlike nema.

Odaziv tipkovnice, ali i općenito zaslona na Nokijama uvijek hvalimo, pa ćemo to učiniti i ovdje. Naime, Nokia je izradila softver koji proizvodi različite vibracije za pritisak i otpuštanje zaslona, pa se tako stječe dojam da ste ga stvarno pritisnuli, odnosno otpustili.
Posebna pohvala ide odličnoj integraciji tipkovnice u web preglednik tako da je sada dojam znatno popravljen i u ovom segmentu kvalitetno parira Androidu i iOS-u.
Ipak, neke aplikacije, poput Ovi Storea, i dalje “misle” da rade pod starim Symbianom i zato još uvijek izbacuju ono iritantno “međupolje”. Ovaj bi problem trebao biti riješen s novijim verzijama dotičnih aplikacija.
Web preglednikVjerojatno znate da Web preglednik na prethodnim Symbianima datira još iz doba Nokije 5800, a njegova osnova još i dublje u povijest. Od tada je doživio neznatne estetske izmjene dok je (ne)funkcionalnost praktički bila ostala na istoj razini.
Nokia X7 jedan je od prvih uređaja koji unutar Symbian Anna operativnog sustava donosi izmijenjeni i sada već možemo reći funkcionalni mobilni web preglednik, kakav se u današnje  doba od uređaja ovog cjenovnog ranga i očekuje.
Prva stavka koju ćete uočiti je postojanje adress bar-a na vrhu zaslona u koji se jednostavnim načinom upisuje željena internet adresa. Podsjetimo, na prethodnim uređajima bilo je potrebno nekoliko poteza viška kako bi se pristupilo upisivanju adrese. Kada adresu upišete i pokenete traženje adress bar će se sakriti tako da cijeli 4.0-inčni zaslon ostaje na raspolaganju za pregledavanje web stranice.

Druga stvar koja je u startu vidljiva jest uvijek prisutna vitualna “back” tipka koja vas u svakom trenutku vraća na prethodnu radnju, odnosno stranicu.
Također, tu je i virtualna tipka za aktivaciju opcija putem koje se na jednostavan način pristupa zabilješkama, manipulaciji otvorenim prozorima, povijesti surfanja, postavkama itd.
Nadalje, novi web preglednik nudi izbor nekoliko fontova, spremanje zaporki te automatsko kompletiranje adresa, a pojednostavljeno je i otvaranje linkova u novom prozoru.
Puna podrška za Adobel Flash iz objektivnih je razloga (procesor) izostala, no tu je dobro poznati Flash Lite 4.0 koji će pokrenuti velik doio flash sadržaja.
Iako YouTube postoji kao posebna aplikacija ona zapravo samo otvara mobilnu YouTube stranicu u pregledniku.
QuickOffice podržava pregled .doc. .xls. i .ppt dokumenta, dok je uređivanje, odnosno kreiranje istih moguće jedino uz kupnju pune verzije aplikacije.E-mail klijent nudi automatske postavke za sve najpoznatije servise, a podržani su POP, IMAP i Mail for Exchange pretinci. Sve poruke koriste zajednički inbox, a SMS i MMS poruke moguće je vidjeti u obliku konverzacije (threaded view). Kao sastavni dio E-mail klijenta tu je i widget za početni zaslon na kojem je moguće vidjeti najnovije stavke iz pretinca. Naravno, za više pretinaca moguće je koristiti višestruki broj odgovarajućih widgeta.Kalendar je u odnosu na prethodne modele doživio određene estetske izmjene, a funkcionalno je ostao jednako upotrebljiv. Veličina zaslona i ovdje je učinila svoje pa su stavke i svi načini pogleda pregledniji i ugodniji za korištenje. Moguća je upotreba višestrukih kalendara, a svaki od njih možete označiti posebnom bojom radi lakšeg snalaženja. Kalendari se mogu sinkronizirati s postojećim Google kalendarima ili pak s Nokijinim Ovii servisom.

Rad s društvenim mrežama podržan je u poznatoj Nokijinoj aplikaciji Nokia Social koja podržava najpoznatije servise Facebook i Twitter. Nokia Social svakako je upotrbljiva aplikacija, no ipak nije na razini onih koje viđamo na Android i iOS platformama. Imajte na umu da Facebook kao alternativu ima vrlo kvalitetnu mobilnu verziju svoje web stranice namijenjenu uređajima s dodirnim zaslonima, a pristupate joj preko adrese touch.facebook.com.


Multimedija

Galerija fotografija i video zapisa doživjela je manje estetske izmejne, a zgodno je to što je zumiranje fotografija omogućeno putem štipanja, dvostrukog dodira i pomoću tipki za podešavanje glasnoće. Ipak, sukladno veličini fotografije, zumiranje ponekad zna malo zapinjati i to je vjerojatno jedina stavka gdje se to osjeti.
Nažalost, dijeljenje slika moguće je samo putem e-maila, MMS-a i Bluetootha, a objavlljivanje na društvenim mrežama izravno iz Galerije nije podržano.
galerija podržava i izravno uređivanje slika, što podrazumijeva rotiranje, promjenu dimenzja te dodavanje raznih efekata. Tu su još i uobičajene opcije kao što je organizacija u albume i slide show.Glazbeni svirači na seriji X po definiciji predstavljaju jedan od prioriteta. Ipak, sama aplikacija u odnosu na prethodu verziju Symbiana nije doživjela izmjene, ali ono što ovdje svakako treba napomenuti jest kvaliteta zvuka, što je bilo i očekivano. Stereo zvučnici Nokije X7 iznimno su glasni, a čistoća zvuka na zavidnom je nivou.

Video reprodukcija

Aleluja. Ovaj poklič najbolje opisuje osjećaj koji nas je obuzeo nakon što smo došli do spoznaje da Nokia X7 ima podršku za DivX, Xvid i WMA formate video zapisa, a ekstaza je kulminirala tek nakon što smo svjedočili kako Nokia X7 bez poteškoća vrti i MKV zapise u HD (720p) rezoluciji. Dakle, ovo je drugi uređaj koji smo imali na testu, nakon Samsunga Galaxy S 2, koji može reproducirati MKV (x264) video, što je za svaku pohvalu.
Ukupan dojam upotpunjuje i već navedeni odnos zaslona 16:9 jer osigurava veću iskoristivost površine. Podršku za titlove nismo pronašli, a

Ovi navigacijaKao i sve novije Nokije X7 je također opremljena Ovi Mapama i nesplatnom, glasovno navođenom turn-by-turn navigacijom. Poseban je ugođaj koristiti navigaciju, odnosno pregledavati mape na ovako velikom zaslonu. Navigaciju je moguće koristiti za vožnju, ali i ako idete pješice. Imajte na umu da je za brže lociranje potrebno imati aktivnu podatkovnu vezu, u protivnom ono može potrajati.
Na uređaju je instalirana mapa Hrvatske kao i mape još nekoliko zemalja, a ukoliko vam je potrebno u svakom trenutku možete skinuti mapu bilo koje države izravno na uređaj. Naravno, u tom se slučaju pobrinite da to radite putem WiFi-a jer download mapa vuče ogromnu količinu podataka.

Kamera

Nažalost, Nokia X7 još je jedan u nizu uređaja koji dolaze s kamerom bez autofokusa. O ovome smo u prethodnim recenzijama toliko riječi istrošili da bi svako ponavljanje u startu predstavljalo lajanje na mjesec. Dakle, zbog fiksnog fokusa kamere snimanje iz neposredne blizine rezultirat će zamućenim slikama, a minimalna razdaljina za iole normalnu sliku ne bi smjela biti manja od 80 cm. Pohvala ide dvostrukoj LED bljeskalici zbog koje su slike u noćnim uvjetima odlične, naravno, pod uvjetom da poštivate minimalnu razdaljinu od predmeta do leće.
Sučelje kamere isto je kao i na ostalim, odnosno prethodnim Symbianima, dakle malčice je zakomplicirano, ali zato posjeduje cijeli niz korisnih alata i dodataka.
Opća kvaliteta fotografija ne može se nazvati vrhunskom i mogli bismo je svrstati u neki prihvatljivi prosjek.

Video kamera snima HD video u rezoluciji 720p, što je u višoj, pa srednjoj klasi uređajaj već postala neka vrdta standarda. Prijemrak jednog takvog video zapisa donosimo u nastavku. Kad je fukus u pitanju, vrijedi isto kao i kod snimanja fotografija.


Baterija

U Nokiju X7 ugrađena je baterija kapaciteta 1200 mAh. Ukoliko uređaj koristite u offline načinu, znači bez stalne veze s internetom, a u kombinaciji s umjerenim korištenjem razgovora i ostalih funkcija uređaja, baterija bi mogla potrajati barem 3 dana. U suprotnom, dakle ukoliko je uređaj konstantno online, računajte na dobra dva dana autonomije. Dodatna ušteda energije može se postići prebacivanjem rada sa 3G na GSM mrežu.
Zaključak

Nokia X7 svakako je zanimljiv uređaj. Ne samo zbog svog radikalnog dizajna i čeličnog kućišta, već i ostalih korisnih detalja što kupcu nudi. Veliki 4,0 inčni zaslon s odličnim prikazom, odnosno dubinom boja i odnosom 16:9 ostavlja izniman dojam.
Operativni sustav Symbian Anna donosi dugo očekivana poboljšanja koja se najviše očituju na primjeru tipkovnice i unosu teksta te na osjetno poboljšanom web pregledniku zbog kojeg je surfanje postalo znatno ugodnije.
Također, stereo zvučnici s izuzetnom kakvoćom zvuka doprinose dojmu da se radi o kvalitetnom multimedijskom uređaju.
Unatoč tome što Symbian platforma zbog poznatih okolnosti ima neizvjesnu budućnost Nokia se ipak obvezala davati punu podršku još nekoliko godina.
Kada se uređaj uskoro pojavi u prodaji mogao bi biti dobar omjer uloženog i dobivenog, pogotovo zbog nedavne Nokijine najave o općem snižavanju cijena u prosjeku za 15%

Detaljne specifikacije pogledajte ovdje.

Uređaj na testiranje ustupila: Nokia Hrvatska