Recenzija: Nokia X7

Unatoč najavi i namjeri da se u budućnosti fokusira na Windows Phone kao primarnu platformu čini se da Nokia ipak neće tek tako odustati od svog prvog pametnog operativnog sustava – Symbiana. Prošle je godine Symbian doživio izvjesne promjene u obliku Symbiana 3, no ipak nije ispunio očekivanja jer je u mnogim segmentima zaostajao za trendovskim platformama kao što su iOS i Android. Najveća zamjerka bio je zastarjeli web preglednik, ali i niz drugih manjkavosti. Symbian Anna nova je verzija ovog operativnog sustava koja pokušava ispraviti nedostatke prethodne, a Nokia X7 jedan je od prvih uređaja temeljenih upravo na Anni. Koliko Anna i Nokia X7 uspijevaju u svojoj misiji pročitajte u nastavku teksta.

 

Nokia X7-00 po nomenklaturi izravno sugerira da je stigla kao nasljednik modela X6, no zbog prilično radikalnog dizajna mogli bismo je svrstati i u neku novu kategoriju. Nadalje, zbog veličine zaslona, ali i zbog toga što je trenutno najbolji Nokijin uređaj, na neki način zaslužuje i naziv flagship.

Kućište, dizajn, zaslon


Nokia X7 jedan je od onih uređaja koji će zasigurno privući mnoge poglede. Neobičan, atraktivan, smion i provokativan. Čelično kućište nije nešto na što nailazimo svaki dan, no da budemo precizniji, od čelika je izrađen uglavnom stražji dio, jer se cijeli prednji dio sastoji od zaslona i rubova koji su u ravnini s njim. Nokia je u prošlosti proizvela nekoliko modela koji su imali čelično kućište, a jednog čak i s titanskim, što je nailazilo na pozitivan odaziv kupaca. (Još su svježe uspomene na moju Nokiju 8910)

Bočni dijelovi prilično su zakrivljeni i praktički stopljeni s pozadinom, a kutovi kućišta praktički odsječeni te ispod svog rešetkastog oblika kriju stereo zvučnike. Iako se čini da sva četiri kuta kriju zvučnike to ipak nije slučaj, jer su u uređaj ugrađena samo dva, dok su ostala dva samo dekoracija.

Isto kao model N8, Nokia X7 ne dozvoljava izmjenu baterije, a SIM i memorijska kartica izmjenjuju se putem za to predviđenih utora s vanjske strane kućišta, što je donijelo novu epizodu u serijalu kompliciranja umetanja istih. Naime, ladica u koju se umeće kartica prilično je komplicirano izvedena pa bi vas u početku mogla iznervirati. Pritiskom u jednu stranu je otpuštate, a potezanjem druge strane izvlačite i trebat će vam neko vrijeme da “uđete u štos”. Pozitivno je to što je izrađena od vrhunskog materijala tako da nema straha da ćete nešto polomiti.

AMOLED zaslon dijagonale 4,0 inča ima rezoluciju od 640 x 360 točaka, a prikaz, dubina boja i kontrast na zavidnom su nivou. Površina je presvučena “Gorilla glass” slojem otpornim na ogrebotine, ali naravno, bilo bi mudro pripaziti na granice zakona fizike.
Spomenuta rezolucija možda nije na razini koju nudi konkurencija, no ono što nam se kod nje sviđa je odnos 16:9, što omogućuje ugodnije gledanje filmova nego što je to slučaj na drugim uređajima. Primjerice, većina Androida ima rezoluciju 800×480 što odgovara odnosu 16:10, dok iPhone 4 ima još nepovoljniji omjer 15:10.
U usporedbi sa Super AMOLED zaslonom Samsunga Galaxy S objektivno ne vidimo osjetnu razliku u prikazu boja, odnosno u kontrastu. Jedino se “Nova” zaslon LG-a Optimus Black pokazao objektivno superiornim, iako ni ta razlika nije od presudnog značaja.
Preciznost i odaziv zaslona neupitni su, čime se Nokia X7 svrstava u sam vrh ponude.
Ipak, u jednom trenutku naišli smo na čudno ponašanje uređaja. Naime, na određene naredbe jednostavno je prestao odgovarati, pa smo ga morali vratiti na tvorničke postavke. Budući da se radi o testnom uređaju, ovakve su situacije moguće, stoga se nadamo da će finalna verzija proći bez ovakvih poteškoća.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT