Recenzija: Nokia X7

Operativni sustav i sučelje

Symbain Anna, kao što smo već u recenziji Nokije E6 naveli, donosi poboljšanja koja su najviše vidljiva pri korištenju web preglednika, a ono što će tek na modelu X7 doći do izražaja jest unaprijeđen unost teksta.
Na prvi pogled sučelje Nokije X7 ne razlikuje se previše od onog na prethodnim modelima, npr. Nokia N8 ili C7. Tu su prepoznatljvi Nokijini widgeti te prečice aplikacija, bookmarksi i kontakti koje je moguće dodavati na otprije poznat način, tj. ostao je otprilike jednako kompliciran kao prije. Dodavanje widgeta relativno je jednostavno, no dodavanje prečice pojedine aplikacije ili internetske zabilješke nerijetko zahtijeva 5 do 6 poteza uz dodatno listanje popisa istih. No dobro, jednom kad dodate željene aplikacije na početni zalon vjerujemo da ih nećete morati toliko često mijenjati. Također, kad stavke jednom namjestite nije ih moguće premještati po zaslonu kao što je to slučaj na Androidu.

Osnovno sučelje sastoji se od tri početna zaslona koje je moguće izmjenjivati jednostavnim gestama, tj. listanjem, a tu nailazimo na poboljšanje koje je bilo prijeko potrebno. Naime, u prethodnoj verziji Symbiana nakon što ste prstom prešli preko zaslona postojalo je izvjesno kašnjenje u odazivu, a iz Nokije su stizale poruke je to namjerno učinjeno iz praktičih razloga kako ne bi slučajno pomakli prečice i widgete. Koliko je bilo praktično vidimo sada, kada su ipak uvidjeli da je trenutni odgovor na gestu zapravo jedina moguća opcija. Dakle, na listanje prstima preko zaslona Nokia X7 reagira instantno.

Kao što je već rečeno u recenziji Nokije E6 ikonice su doživjele znatan redizajn, a čini se da je estetika stavljena iznad funkcionalnosti. Sve su sada blago ovalnog oblika, tj. uniformirane su, što u početku otežava snalaženje jer previše nalikuju jedna drugoj.
Struktura glavnog izbornika ostala je ista, dakle sve je aplikacije, odnosno ikonice, moguće proizvoljno premiještati i organizirati u mape. Pritiskom na tipku “Opcije” iskače dodatni izbornik koji, uz ostalo, u svakom trenutku nudi prikaz otvorenih aplikacija. Podsjetimo, Symbian je vjerojatno jedini mobilni operativni sustav koji nudi pravi multitasking za sve aplikacije, s mogućnošću poptunog isključivanja istih.
Novost u sučelju je i mogućnost izravnog pristupa upravljanju vezama (WiFi, 3G, Bluetooth) putem početnog zaslona u gornjem desnom kutu.

Što se samih performansi tiče Nokia X7 sa svojim ARM 11 procesorom i 256 MB RAM-a postiže odlične rezultate, iako specifikacije nominalno i nisu baš impresivne (680 MHz). Razlog tome je što Symbian pokazuje manju glad za hardverskim resursima nego što je to slučaj kod Androida.
Uređaj ima 1 GB interne memorije od koje je za pohranu iskoristivo oko 300 MB, ali tu je microSD memorijska kartica kapaciteta 8 GB koja dolazi zajedno s uređajem.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT