Recenzija: Nokia X7

Virtualna tipkovnica

Virtualna tipkovnica, odnsono način unosa teksta jedan je od ključnih faktora u novoj verziji Symbiana. Ako se prisjetimo prethodnih modela vidjet ćemo da je unos teksta bio prilično iritantna radnja jer je zahtijevala nekoliko međukoraka. Sada napokon imamo tipkovnicu koja znakove automatski upisuje u potrebno polje koje prilikom tipkanja ne gubimo iz vida.
Izgled tipkovnice malo se razlikuje od onog na koji smo navikli vidjeti na iOS-u i Androidu jer su znakovi poredani jedan ispod drugog, no funkcionalne razlike nema.

Odaziv tipkovnice, ali i općenito zaslona na Nokijama uvijek hvalimo, pa ćemo to učiniti i ovdje. Naime, Nokia je izradila softver koji proizvodi različite vibracije za pritisak i otpuštanje zaslona, pa se tako stječe dojam da ste ga stvarno pritisnuli, odnosno otpustili.
Posebna pohvala ide odličnoj integraciji tipkovnice u web preglednik tako da je sada dojam znatno popravljen i u ovom segmentu kvalitetno parira Androidu i iOS-u.
Ipak, neke aplikacije, poput Ovi Storea, i dalje “misle” da rade pod starim Symbianom i zato još uvijek izbacuju ono iritantno “međupolje”. Ovaj bi problem trebao biti riješen s novijim verzijama dotičnih aplikacija.

Web preglednik

Vjerojatno znate da Web preglednik na prethodnim Symbianima datira još iz doba Nokije 5800, a njegova osnova još i dublje u povijest. Od tada je doživio neznatne estetske izmjene dok je (ne)funkcionalnost praktički bila ostala na istoj razini.
Nokia X7 jedan je od prvih uređaja koji unutar Symbian Anna operativnog sustava donosi izmijenjeni i sada već možemo reći funkcionalni mobilni web preglednik, kakav se u današnje  doba od uređaja ovog cjenovnog ranga i očekuje.
Prva stavka koju ćete uočiti je postojanje adress bar-a na vrhu zaslona u koji se jednostavnim načinom upisuje željena internet adresa. Podsjetimo, na prethodnim uređajima bilo je potrebno nekoliko poteza viška kako bi se pristupilo upisivanju adrese. Kada adresu upišete i pokenete traženje adress bar će se sakriti tako da cijeli 4.0-inčni zaslon ostaje na raspolaganju za pregledavanje web stranice.

Druga stvar koja je u startu vidljiva jest uvijek prisutna vitualna “back” tipka koja vas u svakom trenutku vraća na prethodnu radnju, odnosno stranicu.
Također, tu je i virtualna tipka za aktivaciju opcija putem koje se na jednostavan način pristupa zabilješkama, manipulaciji otvorenim prozorima, povijesti surfanja, postavkama itd.
Nadalje, novi web preglednik nudi izbor nekoliko fontova, spremanje zaporki te automatsko kompletiranje adresa, a pojednostavljeno je i otvaranje linkova u novom prozoru.
Puna podrška za Adobel Flash iz objektivnih je razloga (procesor) izostala, no tu je dobro poznati Flash Lite 4.0 koji će pokrenuti velik doio flash sadržaja.
Iako YouTube postoji kao posebna aplikacija ona zapravo samo otvara mobilnu YouTube stranicu u pregledniku.
QuickOffice podržava pregled .doc. .xls. i .ppt dokumenta, dok je uređivanje, odnosno kreiranje istih moguće jedino uz kupnju pune verzije aplikacije.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT