Android Recenzije

Recenzija: Prestigio MultiPhone 4040 DuoNakon modela 4300 čiju smo opširnu recenziju donijeli prošli tjedan, Prestigio MultiPhone 4040 Duo drugi je Prestigiov uređaj iz MultiPhone serije na našem testu. Za razliku od svog većeg brata, 4040 dolazi s manjom dijagonalom zaslona, a sukladno tome i po još nižoj cijeni. Kao i ostali modeli iz ove serije, 4040 također dolazi s dual SIM konceptom i Androidom kao operativnim sustavom.

Osnovne karakteristike


- Dimenzije: 124 x 64 x 11  mm
- Masa: 150 grama
- Zaslon: 4,0“ TFT LCD 480 x 800 točaka
- Procesor: ARM Cortex-A9 1 GHz MHz
- Grafički procesor: PowerVR SGX540
- RAM: 512 MB
- Interna memorija: Korisniku dostupno 2,7 GB
- Utor za memorijske kartice
- Kamera: 5,0 MP
- Video kamera: 720p @ 30fps
- OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Baterija: 1500 mAh

Prednosti

- Dual SIm
- Video kamera
- Omjer uloženog i dobivenog
- Cijena

Nedostaci

- Masa
- TFT zaslon
- Zaslon bez zaštite protiv grebanja

Dizajn, kućište i zaslon


Za razliku od većeg brata, modela 4300, Prestigio Mutiphone 4040 je nekoliko milimetara uži, dok su njegove duljina i debljina zanemarivo manje. Dakle, i kod ovog modela imamo klasično dizajnirano kućište, nešto izmijenjenim poklopcem baterije. Prednjom stranom dominira 4,0” zaslon koji se nalazi u istoj ravnini s kapacitivnim tipkama na dnu te prednjom kamerom i zvučnikom na vrhu. Na vrhu kućišta nalazimo tipku za uključivanje i 3.5 mm audio utor, na lijevoj strani dvodjelnu tipku za podešavanje glasnoće, a na desnoj micro USB utor.

Premda je cijelo kućište izrađeno iz plastike, treba reći da uopće ne djeluje jeftino, dakle nema onaj neželjeni plastični look. Posebno treba pohvaliti poklopac baterije s blagom teksturom koja ne dozvoljava klizanje uređaja iz ruku.

Ukupan dojam čvrstoće kućišta je solidan, a zahvaljujući dimenzijama i masi od 150 grama, uređaj djeluje robusno. Ipak, ako ste naviknuti na manje uređaje, prilagodba na masu od 150 grama mogla bi potrajati. Škripanje i krckanje plastike, karakteristično čak i za neke skuplje uređaje, nismo zabilježili.

Zaslon dijagonale 4,0 inča izrađen je u TFT LCD tehnologiji, dok mu rezolucija iznosi 480 x 800 točaka. Premda rezolucija na ovoj dijagonali daje solidnu gustoću točaka od 233 ppi, TFT zaslon nije izravno usporediv s novijim zaslonima temeljenim na IPS tehnologiji, kakvog smo vidjeli na modelu 4300. Razlika se ovdje najviše očituje u kutu vidljivosti, jer je na TFT zaslonu osjetno manji. Kad su u pitanju preciznost i odaziv, nekih posebnih zamjerki nemamo, premda je u nekoliko navrata određene ikonice trebalo dodirnuti dva puta kako bi reagirale. Slična situacija se ponavlja i s kapacitivnim tipkama koje zahtijevaju visok stupanj preciznosti dodira.

Dual SIM


Budući da je Dual SIM sustav izveden identično kao u modelu 4300, smatram nepotrebnim sve ponovo opisivati, pa ćemo ovdje samo zalijepiti komad teksta iz recenzije spomenutog modela.
Podrška za dvije SIM kartice jedna je od glavnih značajki ovog uređaja i odmah ćemo kazati da je izvedena iznenađujuće dobro. Do sada nismo imali prilike testirati Android uređaje s dvije SIM kartice, pa ovo i za nas predstavlja svojevrsnu novost.U početku odmah treba reći da u uređaju postoje dva 2G (GSM(EDGE) čipa, što znači da su obje SIM kartice istovremeno aktivne i da s bilo koje, odnosno preko bilo kojeg od ta dva operatera, u svakom trenutku možete upućivati, odnosno primati pozive. Naravno, dok je razgovor preko jednog operatera u tijeku i netko vas u tom trenutku zove na drugi broj, dobit će signal zauzeća.
Kao dodatak, u postavkama je moguće odrediti koja od dviju SIM kartica ima prioritet, pa će se svi odlazni pozivi automatski obavljati preko nje. Ukoliko pozive namjeravate obavljati s obje kartice, u postavkama podesite da vas uređaj prije svakog poziva zapita.
Sve postavke koje vrijede za glasovne pozive mogu se podesiti i za podatkovni promet. Dakle, uređaj praktički možete podesiti da s jedne SIM kartice upućuje pozive, dok drugu koristi samo za data promet. Ovo može biti korisno u slučaju kada uz jednu običnu za glasovne pozive, imate i dodatnu SIM karticu isključivo za podatkovni promet.Također, svakom se kontaktu može dodati oznaka koja određuje s kojeg se broja, odnosno SIM kartice upućuje glasovni poziv. Ovo je korisno u slučaju kada kod jednog operatera imate posebne pogodnosti za razgovore unutar mreže.

Kad je 3G podrška u pitanju, stvari su malo drukčije. Naime, u uređaju postoji samo jedan 3G čip, što znači da samo jedna SIM kartica u datom trenutku ima pristup 3G mreži, a u postavkama je također moguće odrediti koja će SIM kartica i ovdje imati prioritet. Naravno, ovo ne predstavlja ni najmanji problem jer se sve ionako nesmetano može obavljati preko 2G mreža, a prioritet za korištenje 3G mreže eventualno možete dodijeliti onoj SIM kartici, tj. operateru preko kojeg češće koristite spajanje na internet, odnosno preko kojeg imate povoljniju podatkovnu tarifu.

SMS poruke u dual SIM sustavu također funkcioniraju prilično jednostavno. Prilikom slanja SMS poruke sustav vas upozorava da jedna mreža mora biti definirana kao zadana, no povlačenjem statusne trake na vrhu zaslona u trenutku se otvara jednostavni izbornik koji omogućuje trenutnu izmjenu zadanog operatera.

Ukratko, dual SIM sustav je na ovom uređaju izveden iznimno dobro. Podešavanje postavki je intuitivno i što je najvažnije jednostavno, bez nepotrebnih komplikacija.

Što se tiče korištenja Viber, WhatsApp i sličnih aplikacija, stvar radi potpuno jednako kao na običnim, „single SIM“ uređajima. Budući da je na jednom uređaju općenito moguće koristiti samo jednu takvu aplikaciju, poruke će vam stizati za onaj broj s kojim ste se prilikom instalacije registrirali na dotični servis.


Operativni sustav, sučelje i performanse


Prestigio MultiPhone 4040 vrti Android 4.0 Ice Cream Sandwich i to bez posebne nadogradnje sučelja, kao što je to slučaj kod drugih proizvođača. Intervencije u sam operativni sustav su minorne, a odnose se uglavnom na prilagodbu za rad s dvije SIM kartice i drukčiji set ikonica.

Statusna traka na vrhu zaslona, uz to što sadrži osnovne obavijesti i indikatore, kada se povuče prema dolje otkriva detalje o obavijestima te prečice prema često korištenim postavkama koje su opet izvedene na malo drukčiji način. Uz novi set ikonica, Prestigio nudi i vlastiti paket pozadinskih slika, te standardne žive pozadine koje dolaze sa skoro svakim ICS uređajem.

Budući da i ovaj uređaj pokreće Cortex A9 procesor takta 1 GHz, rad sučelja i izbornika je očekivano brz i fluidan. Isto kao kod modela 4300, imamo samo tri početna zaslona na koje je moguće dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, widgeta, mapa i bookmarka.

Zanimljiv detalj je mogućnost namještanja uključivanja i isključivanja uređaja u određeno doba dana. Na ovaj način ne morate brinuti jeste li ga navečer isključili kako biste uštedjeli na bateriji.

Pohrana podataka
Kao i model 4300, Prestigio MutiPhone 4040 internu memoriju također dijeli na dvije particije, no kod ovog modela opet imamo drukčije nazive. Memorija je razdijeljena na “Internal storage” gdje nalazimo 785 MB prostora te “Phone Storage” sa 2 GB slobodnog prostora. Ovdje treba reći da se obje particije odnose na internu memoriju uređaja, a po želji možete dodati još i micro SD memorijsku karticu.

Poruke
Kao i svaki Android, Prestigio MutiPhone 4040 Duo nudi mogućnost komunikacije putem SMS, MMS i E-mail poruka.

SMS i MMS djeluju na uobičajen način, dakle umetanjem nekog multimedisjkog sadržaja (slika, zvuk ili video) u SMS poruku, ona automatski postaje MMS.

E-mail klijent omogućuje definiranje višestrukih POP i IMAP, ali ne i Microsoft Exchange pretinaca, a automatske postavke su osigurane za najpopularnije servise. Premda nije ponuđena push opcija, postavke omogućuju sinkronizaciju svakih 5 minuta.

Za razliku od modela 4300, Prestigio MutiPhone 4040 Duo ipak donosi Gtalk aplikaciju za chat i video pozive. Naravno, za druge protokole potrebno je instalirati matične ili alternativne multi-klijent aplikacije (Fring, Nmbuzz, eBuddy, IM+…)

Multimedija


Galerija sadrži klasičan prikaz fotografija i video isječaka te organizaciju u albume. Svaku je fotografiju izravno iz galerije moguće poslati MMS-om ili E-mailom te podijeliti na društvenim mrežama i ostalim online servisima (Picasa, Dropbox itd.)

Unutar galerije postoji i alat za osnovnu obradu fotografija (rotiranje, izrezivanje i sl.), što je izvedeno jednostavno i radi prilično brzo.Video reprodukciju je moguće pokrenuti na dva načina: izravno iz galerije i putem posebne “Videos” aplikacije. Ovaj video player je dosta jednostavan, a formati video zapisa koje podržava su .3gp, .mp4 i .avi. Sve datoteke u ovim formatima pokrenuli smo bez bilo kakvih problema, pa čak i one veće od 700 MB. Zamjerka ide na račun izostanka podrške za titlove, kao i bilo koje dodatne opcije.Music player  je također prilično jednostavan i nudi najosnovnije funkcije. Podržava razvrstavanje sadržaja po naslovu, albumima i izvođaču, a omogućuje i kreiranje playlista. Od dodataka potrebno je spomenuti zvučne efekte čije je podešavanje omogućeno putem ručnog equalizera.

Prilično jak vanjski zvučnik omogućuje ugodno slušanje glazbe, ali za pravi stereo ugođaj ipak su potrebne slušalice.

Kamera
5 MP kamera na ovom uređaju proizvodi prilično kvalitetne fotografije, pogotovo ako u obzir uzmemo cjenovni razred. Fotografije snimljene na dnevnom svjetlu vrlo su visoke kvalitete, a od velike pomoći je i funkcija autofokusa. Kad su u pitanju fotografije u uvjetima slabijeg svjetla, a pogotovo one u mraku gdje je potrebna pomoć bljeskalice, stvari nisu tako bajne. Naime, fokusiranje i podešavanje bljeskalice u tim uvjetima traje dulje nego što je uobičajeno, zbog čega su vam potrebe savršeno mirne ruke.

Softver kamere dolazi s osnovnim ICS sučeljem poznatim s Galaxy Nexusa. Kad su u pitanju mogućnosti, imamo HDR način snimanja, odabir scena, podešavanje ekspozicije i balansa bijele boje.  Treba spomenuti još i mogućnost snimanja panoramskih fotografija koje se izvodi na uobičajen način. U nastavku slijedi nekoliko primjera u uobičajenim uvjetima: (vanjsko svjetlo, zatvoreni prostor i potpuni mrak uz upotrebu bljeskalice).I sada smo napokon stigli do snimanja video isječaka. Naime, kada smo na računalo prenijeli video isječak snimljen ovim uređajem, ugodno smo se iznenadili činjenicom da je snimljen u 720p  rezoluciji (1280 x 720 točaka), no treba reći da se ovdje ne radi samo o tome. Naime, izostanak dodatne kompresije videa kao kod modela 4300 rezultira osjetno većom količinom detalja i možemo reći da je ukupna kvaliteta videa na osjetno višoj razini.

U nastavku slijedi primjer video isječka:


Baterija


Prestigio MultiPhone 4040 Duo dolazi s 1500 mAh baterijom koja u okvirima Android eko-sustava ovom uređaju osigurava solidnu autonomiju. U uvjetima kada je uređaj stalno spojen na internet (3G/Wi-Fi), aktivnom sinkronizacijom jednog mailboxa i Google talk aplikacije te uz razumno korištenje ostalih resursa, baterija je izdržala dan i pol. Ovdje podrazumijevam nekih 20 minuta razgovora, snimanje desetak fotografija i nekoliko video isječaka, 20 minuta surfanja, 30 minuta slušanja glazbe i povremeno pregledavanje mailova.

Zaključak


MultiPhone 4040 Duo u Prestigio obitelji trenutno predstavlja sredinu, barem kada je naše tržište u pitanju, premda je dimenzijama zanemarivo manji od većeg modela 4300, od kojeg je bolji u segmentu snimanja video isječaka.

Vidjeli smo da je dual SIM menadžment izveden jednako kvalitetno kao na većem modelu, a i ostale funkcije ne zaostaju puno. Ono što će mnogi zamjeriti je TFT zaslon koji se ne može mjeriti s novijom IPS tehnologijom korištenom u 4300 modelu.
Nedostatak zaštite protiv grebanja zaslona svakako je nedostatak, pogotovo ako pogledamo što nudi konkurencija, ali ako samo malo pripazite gdje uređaj odlažete, problema ne bi trebalo biti.

Za cijenu od 1299,00 kuna ovaj uređaj zaista nudi mnogo, no ukoliko vam snimanje video isječaka nije od presudne važnosti i nije vam problem dati 200 kuna više, svakako preporučamo model 4300.

Više o ovom modelu potražite na stranicama proizvođača.

Uređaj na testiranje ustupio: Asbis