Recenzija: Prestigio MultiPhone 4300 Duo

Multimedija

Galerija fotografija na ovom modelu poznata nam je kao standardna ICS galerija. Ima klasičan prikaz fotografija i video sadržaja kojeg razvrstava po albumima. Svaku je fotografiju moguće trenutno poslati mailom, MMS-om ili podijeliti na društvenim mrežama i ostalim online servisima. Galerija sadrži i jednostavan alat za obradu fotografija koji dozvoljava rotiranje i obrezivanje.

Budući da ne postoji posebna aplikacija za reprodukciju videa, sav se sadržaj pokreće izravno iz galerije. Podržani su .mp4, .3gp i .avi formati video zapisa i u pravilu se pokreću bez problema. Ipak, film u .mkv formatu nismo uspjeli pokrenuti, no za sve postoji rješenje u vidu alternativnog video playera kojeg možete pronaći u Google play trgovini. Preporuka, kao i svaki put ide za vPlayer.

Reprodukcija glazbe se odvija putem aplikacije uobičajene za ICS uređaje. Dakle, sadržaj je moguće razvrstati po nazivu, albumu i izvođaču te organizirati u playliste. Kvaliteta zvuka na vanjskom zvučniku je također iznenađujuće dobra za ovaj cjenovni razred.

Kamera

Premda u specifikacijama uređaja, kao i ispod same kamere, stoji da je senzor jačine 5 MP, uređaj snima fotografije i u 8 MP rezoluciji.

Sučelje kamere je identično onom na Galaxy Nexusu, dakle izvornom ICS Androidu, a čak je uspješno izveden i tzv. “zero shutter lag” kojeg je Google promovirao prilikom predstavljanja Galaxy Nexusa i ICS-a. Dakle, radi se praktički instantnom okidanju fotoaparata nakon pritiska tipke, bez bilo kakvog kašnjenja u reakciji.

Senzor i autofokus zaslužni su za solidnu kvalitetu fotografija maksimalnih dimenzija 3264 x 2448 točaka koje su osjetno iznad prosjeka cjenovnog razreda u kojem se ovaj model nalazi. Kamera je opremljena LED bljeskalicom, a posebnu pohvalu upućujemo proizvođaču jer je ugradio fizičku tipku za okidanje.

Od ostalih detalja navedimo još i mogućnost snimanja HDR fotografija, ručno podešavanje ISO osjetljivosti i ekspozicije, mjerenje svjetlosti (točka, centar i prosjek) te samookidač.

U nastavku slijedi nekoliko fotografija snimljenih uređajem (na vanjskom svjetlu, u zatvorenom prostoru i u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice). Kliknite za uvećanje:

Zahvaljujući samom senzoru kamere, ali i 1 GHz procesoru, omogućeno je i snimanje video isječaka u HD 720p rezoluciji, točnije 1280 x 720 točaka. S obzirom na činjenicu da praktički ni jedan uređaj u ovom cjenovnom razredu nema mogućnost snimanja HD videa, zaista bi bilo neprimjereno upućivati bilo kakve kritike na kvalitetu istog. Ipak, znamo da nije sve u rezoluciji i da kavliteta videa ovisi i o cijelom nizu dodatnih faktora. Naime, u ovom slučaju prilično velik stupanj kompresije rezultira smanjenom količinom detalja, tako da video snimka dolazi s osjetno manjim bitrateom, pa ukupnu kvalitetu ne možemo baš pohvaliti.

Baterija

Presitgio MultiPhone 4300 Duo dolazi s baterijom kapaciteta 1500 mAh koja će osigurati pristojnu autonomiju. Kod ovog uređaja također moramo uzeti u obzir da postoje 2 GSM čipa koja su konstantno u pripravnosti, kao i jedan 3G čip kojem je dodijeljen prioritet jednog od operatera. U uvjetima stalne veze s internetom (3G/Wi-Fi), sinkronizacijom jednog mailboxa, 100% osvjetljenje zaslona i uz razumnu upotrebnu svih resursa uređaja, baterija je izdržala dobrih 30 sati.

Kao i svaki put, savjeti za produljenje autonomije svode se na postavljanje osvjetljenja zaslona na automatsko, prebacivanje rada svih operatera na 2G mreže te spajanje na Internet po potrebi.

Zaključak

Kao što ste kroz cijeli tekst mogli primijetiti, radi se o uređaju koji za relativno malu svotu novca nudi zaista širok spektar mogućnosti. IPS LCD zaslon dijagonale 4,3 ična u ovom cjenovnom razredu do sada je bio nemoguća misija, a o prednostima dual SIM koncepta ne treba previše trošiti riječi i samo možemo reći da je izveden vrhunski. Ne treba ni zaboraviti Cortex A9 procesor koji je također do sada bio rezerviran uglavnom za skuplje uređaje.

Što se mana tiče, vidjeli smo je uređaj malo teži i da zaslon nema zaštitu protiv grebanja, no uz malo pažnje to ni iz daleka ne bi trebalo predstavljati problem.
Bilo bi neodgovorno reći da je Prestigio MultiPhone 4300 Duo namijenjen samo početnicima, odnosno onima koji tek ulaze u svijet smartphone uređaja, jer on objektivno nudi puno više. Budući da dolazi s ICS-om, odnosno onom verzijom Androida koja predstavlja svojevrsnu prekretnicu u razvoju ovog OS-a, uređaj će biti prilično “otporan na vrijeme.” Naime, sve više novih aplikacija ICS postavlja kao donju granicu za mogućnost instalacije.

Presitgio MultiPhone 4300 Duo dostupan je u slobodnoj prodaji po cijeni od 1499,00 kuna, a s obzirom da operateri iz objektivnih razloga baš i ne vole uređaje s dva SIM utora, iluzorno je očekivati da se pojave i u njihovoj ponudi.

Uređaj na testiranje ustupio: Asbis

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT