Recenzija: Prestigio MultiPhone 5000 DuoPrestigio svojim kvalitetnim uređajima po povoljnim cijenama nastavlja s osvajanjem tržišta. Sudeći prema prodajnim rezultatima modela MultiPhone 4300 Duo i MultiPhone 4040 Duo možemo zaključiti da su ovi uređaji izuzetno dobro prihvaćeni od strane hrvatskih kupaca. Jedna od najznačajnijih karakteristika Prestigio smartphone uređaja je mogućnost korištenja dviju SIM kartica različitih operatera i to je ono što ih u startu izdvaja iz mora drugih.
U nastavku pročitajte dojmove o još jednom Prestigio modelu s kojim smo se družili proteklih dana.

Prestigio MultiPhone 5000 Duo je, kao što mu sam naziv sugerira, uređaj s 5-inčnim zaslonom. Donedavno se ovakva mrcina smatrala tabletom, no s obzirom na opći trend rasta zaslona sasvim je ispravno ovaj uređaj nazvati smartphoneom ili mobitelom.

Osnovne karakteristike:


Dimenzije: 148.5x79x10.5mm

Masa: 199 grama

Zaslon: 5,0“, TFT LCD, 800 x 480, 186 ppi

SoC: MT6577

CPU: 2X Cortex-A9 takta 1 GHz

RAM: 512 MB

Interna memorija: 4 GB (dostupno 2,8 GB)

Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Kamera: 5 MP

Video kamera: VGA

Baterija: 2200 mAh

Prednosti:


Velik i pregledan zaslon

Dvojezgreni procesor osigurava solidne performanse

Čvrsto kućište

Dual SIM

Prodajni paket sadrži kožnu futrolu

Cijena

Nedostaci:


Mala rezolucija zaslona

Mala interna memorija

Plastika kućišta je magnet za otiske prstiju

Loša video kamera

Dizajn, kućište i ergonomija


IMG_2290Da odmah razjasnimo, Prestigio MultiPhone 5000 Duo je velik uređaj i dimenzijama odgovara otprilike Samsungu Galaxy Note 2 od kojeg je zanemarivo kraći i malčice deblji. S druge strane, ergonomski je vrlo dobro oblikovan i u ruci leži odlično. Zbog prilično zaobljenih rubova stječe se dojam da je uređaj nešto manji nego što uistinu jest. 

Manipulacija jednom rukom nije tako jednostavna kao kod manjih uređaja, ali nakon nekoliko dana bilo tko s prosječno velikim rukama bi se trebao priviknuti.
Još jedna stvar na koju se potrebno priviknuti je masa. Prema podacima proizvođača PAP 5000 Duo teži 199 grama, što nije malo. Usporedbe radi, Samsung Galaxy Note 2 ima masu od 183 grama.
Sve u svemu, velika zaslonska površina plaćena je većim gabaritima i većom masom, no onaj kome ovakav zaslon predstavlja prioritet, ubrzo će zaboraviti na masu od 200 grama, pogotovo ako u obzir uzmemo cijenu uređaja.

U odnosu na prethodnu generaciju Prestigio smartphonea, vidljiv je napredak u dizajnu, ali i u ukupnoj iskoristivosti gabarita, premda ovo zadnje još uvijek nije na razini renomiranih proizvođača kao što su Samsung, HTC ili Sony.

Izbor materijala je otprilike isti kao kod prethodnih modela, dakle radi se o plastici za koju se ne može reći da je vrhunska, no u svakom slučaju je solidna. Jedini realni razlog za gunđanje je to što je spomenuta plastika praktički magnet za otiske prstiju. Kod nekih skupljih uređaja drugih proizvođača ovo je ipak donekle bolje riješeno, no što je, tu je. S obzirom na cijenu uređaja, bilo bi degutantno prigovarati zbog ovakvih detalja. Cijela konstrukcija uređaja je izuzetno čvrsta i ne stječe se dojam da bi se moglo pojaviti škripanje i šuškanje.Fizičke tipe se nalaze na rubu kućišta i izvrsno su izvedene. Na reakciju tipki nije potreban jak pritisak, ali ni preslab i zato možemo reći da je u tom pogledu pogođen najbolji mogući omjer. Ovo naglašavam iz razloga što mnogi skuplji uređaji imaju pretvrde tipke koje zahtijevaju izuzetno jak pritisak za reakciju, za što je potrebno dulje vrijeme prilagodbe.

Micro USB utor nalazi se na vrhu uređaja, što i nije baš uobičajena lokacija, no zgodno je to što se uređaj može puniti dok je u futroli.

Virtualne tipke, karakteristične za ICS u svom izvornom obliku, ovdje nisu sadržane na u dnu zaslona kao npr. na Nexus uređajima, već su prisutne u obliku kapacitivnih tipki ispod zaslona. Nezgodno je to što se one nakon nekog vremena isključe, a u postavkama nema opcije za produljenje njihovog pozadinskog osvjetljenja. Sreća u nesreći je ta što je uređaj širok i mala je vjerojatnost da ćete na slijepo pritisnuti pogrešnu tipku.

Zaslon


Prestigio MultiPhone 5000 Duo dolazi s 5,0” TFT-LCD zaslonom rezolucije 800 x 480 točaka, što daje gustoću cca 186 ppi. NIje bajno, ali je dovoljno za normalnu svakodnevnu upotrebu. Naravno, HD film neće izgledati jednako atraktivno kao na 720p zaslonu, ali će zadovoljiti prosječnog korisnika.
Budući da se radi o TFT tehnologiji, kut vidljivosti je još jedna stavka od koje ne treba očekivati previše, no svakako je na prihvatljivoj razini. Preciznost i odaziv su na prilično visokoj razini, čak i na većoj od očekivanja.

Prigovor ide na nedostatak Gorilla Glass ili neke druge zaštite zaslona, no prodajni paket sadrži izvrsnu kožnu futrolu koja može biti od velike pomoći u sprečavanju oštećenja.

Operativni sustav, sučelje, performanse...


Operativni sustav koji pogoni Prestigio MultiPhone 5000 Duo je Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Sada već možemo reći da je ovaj OS možda malčice zastario, no pojedini proizvođači ga još uvijek koriste na najnovijim smartphone uređajima. Moguće je da noviji Prestigio modeli iz serije MultiPhone u budućnosti dobiju nadogradnju na Jelly Bean, no za sada nemamo relevantnih informacija o tome.

Dakle, na Prestigio MultiPhone seriji smartphone uređaja u pravilu imamo čisti ICS Android, bez neke posebne nadogradnje sučelja. Manja intervencija u sučelje je vidljiva u dijelu potrebnom za prikaz i manipulaciju sustavom upravljanja dvjema SIM karticama te u nekim dodatnim aplikacijama instaliranim od strane Prestigia. Izmjene su također vidljive u polju ispod statusne trake, gdje nalazimo prečice prema najčešće korištenim postavkama.Za razliku od prethodnih modela (4300 i 4040) koji su imali samo tri, Prestigio MultiPhone 5000 Duo ima pet početnih zaslona spremnih za dodavanje sadržaja. Čisti AOSP Android (uz minimalne intervencije) osigurava fluidnost na izuzetno visokoj razini, a pokretanje aplikacija se odvija jednako brzo kao na mnogim uređajima višeg cjenovnog ranga. Ovakva situacija zapravo ni ne čudi, s obzirom da ispod haube imamo dvojezgreni Cortex-A9 procesor takta 1 GHz. Memorija od 512 MB u današnjim uvjetima ne zvuči atraktivno, no procesor uređaja je dovoljno jak da se nosi i s težim zadaćama. Nedostatak RAM-a može se osjetiti jedino ako u web pregledniku imate više od 15 otvorenih prozora/tabova ili prilikom pokretanja zahtjevnijih igara. Usput recimo da se, primjerice, Temple Run i slične igre pokreću potpuno normalno i bez bilo kakvih problema.

Unutarnja memorija, SD kartice i prebacivanje aplikacija...


Ovaj dodatni paragraf pišem s razlogom, jer je kod modela 4300 i 4040 bilo određenih nedoumica i nejasnoća vezanih uz manipulaciju unutarnjom memorijom, odnsono micanjem aplikacija na memorijske kartice, a slična situacija bi se mogla ponoviti i ovdje.

Dakle, proizvođač je deklarirao 4 GB interne memorije u uređaju, no korisniku je ukupno  dostupno samo 2,8 GB. Da bi stvar bila dodatno zakomplicirana, uređaj tu istu internu memoriju dijeli na “unutarnju pohranu” i “internu memorijsku karticu”. Ovakvu smo klasifikaciju memorije inače mogli vidjeti i kod nekih drugih proizvođača koji su to u međuvremenu promijenili. “Unutarnja pohrana” na raspolaganju ima oko 700 MB, a “interna memorijska kartica” oko 2 GB. Umetanjem prave microSD memorijske kartice dobit ćete i treću memoriju koju uređaj naziva “SD kartica”.

Nesporazumi počinju kada korisnik želi instalirati aplikaciju na memorijsku karticu kako bi oslobodio internu memoriju. Naime, aplikacije se automatski instaliraju na “unutarnju pohranu” tj, ovaj manji dio interne memorije koja se vremenom može napuniti. Problem nastaje kada shvatite da pomoću app2SD i slilčnih rješenja, aplikacije ne možete prebaciti na “internu memorijsku karticu”, tj. ostatak interne memorije.

Dakle, ako onih prvih 700 MB memorije želite osloboditi od aplikacija morat ćete umetnuti pravu microSD memorijsku karticu i aplikacije koje to dopuštaju prebaciti na nju putem spomenute app2SD aplikacije.

Dual SIM
Kao i kod prethodnih modela, kada skinete poklopac baterije vidjet ćete dva SIM utora, no ovdje su na njima postavljene oznake koji od njih podržava 3G, a koji ne. Iz ovog razloga je potrebno u startu odlučiti koja će se kartica koristiti na 3G/2G, a koja na samo 2G mreži. U SIM managment izborniku moguće je podesiti koju SIM karticu, odnosno operatera želite postaviti kao zadanog za pozive, SMS ili internet, a isto tako možete ostaviti i neodređeno pa će vas uređaj prije svake radnje upitati s kojeg operatera želite uputiti poziv ili poslati poruku.

Pojedini vlasnici prethodnih modela (4300 i 4040) žalili su se na slab signal i česte prekide razgovora i na kraju se ispostavilo da je od te boljke patila jedna manja serija uređaja, što je kasnije riješeno nadogradnjom o čemu su svjedočili sami naši čitatelji. Upravo iz ovog razloga smo PAP5000 pojačano testirali u uvjetima slabijeg signala i odmah mogu reći da nikakvi problemi nisu zabilježeni. Pozivi su se odvijali sasvim normalno, a 3G podatkovna veza se tijekom pet dana niti jednom nije prekinula. Dva puta je zabilježeno pucanje Google Talk konekcije, no to možemo pripisati samom Googleu, a ne uređaju.

Internet
Surfanje na velikom zaslonu samo po sebi predstavlja posebno iskustvo. Uz dvojezgreni procesor to je iskustvo još bolje i potpunije. Stranice se učitavaju brzo, a zumiranje se odvija prilično fluidno. Uređaj dolazi s dva web preglednika: standardnim Internet preglednikom i Chromeom. Chrome u pravilu nudi bolje iskustvo, no prilično je nepredvidiv i zna se dogoditi da se sruši. Ova njegova boljka nema veze s uređajem niti operativnim sustavom, već je vezana isključivo uz neke njegove bugove koji očito još nisu riješeni. Internet preglednik je nešto stabilniji, ali nudi manje mogućnosti sinkronizacije nego Chrome.
Flash u Chromeu nije podržan, ali ga je moguće instalirati iz “Prestigio instalacijskog programa” i koristiti ga na običnom Internet pregledniku.

MultimedijaGalerija fotografija nudi uobičajen raspored i razvrstavanje fotografija, mogućnost jednostavne obrade (rotiranje i izrezivanje), slanje MMS-om ili mailom te dijeljenje na društvenim mrežama i drugim online servisima.

Reprodukcija video datoteka se odvija izravno iz galerije, jer posebna aplikacija za tu svrhu ne postoji. Uz uobičajene MP4 i 3GP datoteke uspjeli smo pokrenuti i nekoliko DivX-a, no budući da su oni puno širi pojam, njihova reprodukcija će ovisiti o korištenim codecima. Za potpun doživljaj gledanja filmova na velikom zaslonu najbolje je instalirati neki od alternativnih video playera iz Google play trgovine.

Reprodukcija glazbe odvija se kroz standardnu aplikaciju Music koju smo također upoznali na mnogim Androidima i nudi jednostavan prikaz i razvrstavanje glazbe. Jačina vanjskog zvučnika  nije među najboljima, ali će većini biti prihvatljiva.

KameraPrestigio MutiPhone 5000 Duo dolazi s 5 MP kamerom opremljenom autofokusom i LED bljeskalicom. Sučelje je identično onom na Galaxy Nexusu, tj na izvornom ICS-u. Softver kamere nudi mogućnost snimanja HDR fotografija, panoramskih fotografija, izbor scena te osnovne filtere. Omogućeno je podešavanje trajanja ekspozicije, ISO osjetljivosti, kontrasta i mjerenja svjetlosti. Tu je još i samookidač te mogućnost snimanja prednjom kamerom.

Za kvalitetu fotografija možemo reći da je na razini cjenovnog razreda, a primjere možete vidjeti ispod.IMG_20130129_094031IMG_20130129_094211

Unatoč dvojezgrenom procesoru snimanje video isječaka ograničeno je na VGA rezoluciju (640 x 480 točaka), što znači da krivnju možemo baciti na sami senzor. Kvaliteta ovakvog videa nije za pohvalu, a jedan takav primjerak možete vidjeti u nastavku:


Baterija


Veliki zaslon = velika potrošnja. No ipak, iz razloga što je zaslon izrađen u TFT-LCD tehnologiji, njegova potrošnja nije toliko velika kao na AMOLED zaslonima. 2200 mAh baterija na ovom uređaju neće vas iznevjeriti i izdržat će cijeli dan čak i uz intezivniju upotrebu svih resursa uređaja. Treba imati na umu da Prestigio PAP 5000 zbog svoja sva SIM modula mora držati dvije stalno aktivne konekcije, no unatoč tome baterija je uspjela izdržati i više od jednog dana.

Zaključak


Ne treba biti mudrac da bi se zaključilo kako Presitigio uređaji nude iznimno visok omjer uloženog i dobivenog. Za 1700,00 kuna ovdje dobivate 5-inčni zaslon, dvojezgreni Cortex-A9 procesor, dva SIM modula, prilično izdržljivu bateriju, pristojne performanse i uz sve to još i lijepu kožnu futrolu.
Svi oni koji vole velike zaslone, a pri tom ne žele plaćati po nekoliko tisuća kuna za najskuplje modele ili se ne žele ugovorom vezati uz jednog operatera, Prestigiu PAP 5000 definitivno će biti odličan izbor.

Naravno, pritom će trebati pretrpjeti nešto veću masu, manju rezoluciju zaslona, zanemariti lošiju video kameru i vidljive otiske prstiju, no s obzirom na ostale okolnosti nabrojane stavke su lako podnošljive.

Uređaj na testiranje ustupio Asbis.

Detaljne tehničke specifikacije potražite na stranicama proizvođača.

Video osvrt: