Recenzija: Prestigio MultiPhone 5000 Duo

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Operativni sustav koji pogoni Prestigio MultiPhone 5000 Duo je Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Sada već možemo reći da je ovaj OS možda malčice zastario, no pojedini proizvođači ga još uvijek koriste na najnovijim smartphone uređajima. Moguće je da noviji Prestigio modeli iz serije MultiPhone u budućnosti dobiju nadogradnju na Jelly Bean, no za sada nemamo relevantnih informacija o tome.

Dakle, na Prestigio MultiPhone seriji smartphone uređaja u pravilu imamo čisti ICS Android, bez neke posebne nadogradnje sučelja. Manja intervencija u sučelje je vidljiva u dijelu potrebnom za prikaz i manipulaciju sustavom upravljanja dvjema SIM karticama te u nekim dodatnim aplikacijama instaliranim od strane Prestigia. Izmjene su također vidljive u polju ispod statusne trake, gdje nalazimo prečice prema najčešće korištenim postavkama.

Za razliku od prethodnih modela (4300 i 4040) koji su imali samo tri, Prestigio MultiPhone 5000 Duo ima pet početnih zaslona spremnih za dodavanje sadržaja. Čisti AOSP Android (uz minimalne intervencije) osigurava fluidnost na izuzetno visokoj razini, a pokretanje aplikacija se odvija jednako brzo kao na mnogim uređajima višeg cjenovnog ranga. Ovakva situacija zapravo ni ne čudi, s obzirom da ispod haube imamo dvojezgreni Cortex-A9 procesor takta 1 GHz. Memorija od 512 MB u današnjim uvjetima ne zvuči atraktivno, no procesor uređaja je dovoljno jak da se nosi i s težim zadaćama. Nedostatak RAM-a može se osjetiti jedino ako u web pregledniku imate više od 15 otvorenih prozora/tabova ili prilikom pokretanja zahtjevnijih igara. Usput recimo da se, primjerice, Temple Run i slične igre pokreću potpuno normalno i bez bilo kakvih problema.

Unutarnja memorija, SD kartice i prebacivanje aplikacija…

Ovaj dodatni paragraf pišem s razlogom, jer je kod modela 4300 i 4040 bilo određenih nedoumica i nejasnoća vezanih uz manipulaciju unutarnjom memorijom, odnsono micanjem aplikacija na memorijske kartice, a slična situacija bi se mogla ponoviti i ovdje.

Dakle, proizvođač je deklarirao 4 GB interne memorije u uređaju, no korisniku je ukupno  dostupno samo 2,8 GB. Da bi stvar bila dodatno zakomplicirana, uređaj tu istu internu memoriju dijeli na “unutarnju pohranu” i “internu memorijsku karticu”. Ovakvu smo klasifikaciju memorije inače mogli vidjeti i kod nekih drugih proizvođača koji su to u međuvremenu promijenili. “Unutarnja pohrana” na raspolaganju ima oko 700 MB, a “interna memorijska kartica” oko 2 GB. Umetanjem prave microSD memorijske kartice dobit ćete i treću memoriju koju uređaj naziva “SD kartica”.

Nesporazumi počinju kada korisnik želi instalirati aplikaciju na memorijsku karticu kako bi oslobodio internu memoriju. Naime, aplikacije se automatski instaliraju na “unutarnju pohranu” tj, ovaj manji dio interne memorije koja se vremenom može napuniti. Problem nastaje kada shvatite da pomoću app2SD i slilčnih rješenja, aplikacije ne možete prebaciti na “internu memorijsku karticu”, tj. ostatak interne memorije.

Dakle, ako onih prvih 700 MB memorije želite osloboditi od aplikacija morat ćete umetnuti pravu microSD memorijsku karticu i aplikacije koje to dopuštaju prebaciti na nju putem spomenute app2SD aplikacije.

Dual SIM

Kao i kod prethodnih modela, kada skinete poklopac baterije vidjet ćete dva SIM utora, no ovdje su na njima postavljene oznake koji od njih podržava 3G, a koji ne. Iz ovog razloga je potrebno u startu odlučiti koja će se kartica koristiti na 3G/2G, a koja na samo 2G mreži. U SIM managment izborniku moguće je podesiti koju SIM karticu, odnosno operatera želite postaviti kao zadanog za pozive, SMS ili internet, a isto tako možete ostaviti i neodređeno pa će vas uređaj prije svake radnje upitati s kojeg operatera želite uputiti poziv ili poslati poruku.

Pojedini vlasnici prethodnih modela (4300 i 4040) žalili su se na slab signal i česte prekide razgovora i na kraju se ispostavilo da je od te boljke patila jedna manja serija uređaja, što je kasnije riješeno nadogradnjom o čemu su svjedočili sami naši čitatelji. Upravo iz ovog razloga smo PAP5000 pojačano testirali u uvjetima slabijeg signala i odmah mogu reći da nikakvi problemi nisu zabilježeni. Pozivi su se odvijali sasvim normalno, a 3G podatkovna veza se tijekom pet dana niti jednom nije prekinula. Dva puta je zabilježeno pucanje Google Talk konekcije, no to možemo pripisati samom Googleu, a ne uređaju.

Internet

Surfanje na velikom zaslonu samo po sebi predstavlja posebno iskustvo. Uz dvojezgreni procesor to je iskustvo još bolje i potpunije. Stranice se učitavaju brzo, a zumiranje se odvija prilično fluidno. Uređaj dolazi s dva web preglednika: standardnim Internet preglednikom i Chromeom. Chrome u pravilu nudi bolje iskustvo, no prilično je nepredvidiv i zna se dogoditi da se sruši. Ova njegova boljka nema veze s uređajem niti operativnim sustavom, već je vezana isključivo uz neke njegove bugove koji očito još nisu riješeni. Internet preglednik je nešto stabilniji, ali nudi manje mogućnosti sinkronizacije nego Chrome.
Flash u Chromeu nije podržan, ali ga je moguće instalirati iz “Prestigio instalacijskog programa” i koristiti ga na običnom Internet pregledniku.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT