Recenzija: Samsung Galaxy Beam

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Glavna mana Samsunga Galaxy Beam je, sada već vremešni, Gingerbread, odnsono Android 2.3. U međuvremenu je Google izbacio čitave dvije generacije Androida (ICS i Jelly Bean) pa bi svatko razuman očekivao da Galaxy Beam kao temelj koristi barem ICS. U Samsungovom rasporedu za nadogradnju na ICS, Galaxy Beam se za sada ne nalazi i teško je predvidjeti hoće li biti naknadno uvršten. Imajuči u vidu dosadašnja iskustva malo je vjerojatno da će se to dogoditi.
Što je, tu je. Ono što je svakako važno jest činjenica da su i posljednje verzije Gingerbreada (u ovom slučaju 2.3.6) prilično ispolirane, što znači da će sustav raditi najbolje što može.

Preko golog Androida Samsung je i ovdje ugradio TouchWiz nadogradnju sučelja koja njegove modele diferencira od konkurencije. TouchWiz dopušta do maksimalno sedam početnih zaslona na koje je moguće dodavati sadržaj u vidu prečica aplikacija, mapa i widgeta. Ukoliko vas TouchWiz ne oduševljava svakako skoknite u Google Play trgovinu i nabavite si neki launcher po vlastitim željama.

Uz to što mu je vizualno sličan, Samsung Galaxy Beam se i hardverski temelji na modelu Galaxy S Advance. Dvojezgreni procesor u Galaxy Beamu osigurat će zavidan nivo fluidnosti i općenito performansi. Pomalo čudna brojka od 768 MB RAM-a dovoljna je za izvršavanje većeg broja aplikacija istovremeno i rijetko će doći do potrebe za upotrebom task managera koji je sadržan kao dio operativnog sustava.

Telefon, poruke…

Na onu najosnovniju funkciju uređaja, tj. telefoniranje, nemamo primjedbi, dakle nije se dogodilo da se signal izgubi niti su zabilježene bilo kakve smetnje. Naravno, ova funkcija uvelike ovisi o stanju mreže pa je u tom pogledu praktički nemoguće dati sasvim objektivnu ocjenu.
Uz uobičajene SMS i MMS poruke Samsung Galaxy Beam, kao i svaki Android, nudi mogućnost defniniranja višestrukih pretinaca elektroničke pošte (POP3 i IMAP) a automatske postavke su osigurane za najpopularnije servise. Tu je i standardna Gmail aplikacija za korištenje istoimenog Googleovog servisa.

Web preglednik

Standardni Android web preglednik koji dolazi s Androidom 2.3 jedan je od jednostavnijih i prilično brzih mobilnih web preglednika općenito. Minimalističko sučelje osigurava maksimalnu iskoristivost površine za prikaz web stranica, a dodatne funkcije i opcije skrivene su unutar izbornika koje pozivamo pomoću funkcijskih kapacitivnih tipki. Podržano je zumiranje dvostrukim dodirom i štipanjem, surfanje u tabovima, no ne i “text reflow” funkcija (prilagodba formata teksta zumiranom nivou stranice) što smatramo propustom. Web preglednik podržava i Flash Player 11 kojeg je potrebno skinuti iz Google Play trgovine.

Multimedija

Galerija fotografija prikazuje sav slikovni i video sadržaj na uređaju neovisno o njegovoj lokaciji. Fotografije su prikazane u punoj rezoluciji, dakle nisu smanjene kako kod nekih drugih Androida, a zumiranje je omogućeno dvostrukim dodirom i “štipanjem” (pinch-to-zoom). Svaku fotografiju moguće je izravno dijeliti na društvenim mrežama i raznim online servisima poput Flickra i Dropboxa, naravno, pod uvjetom da su njihove matične aplikacije na uređaju prethodno instalirane. Također, galerija omogućuje izravno dijeljenje fotografija i putem DLNA veze kroz AllShare aplikaciju..

Video player koji nudi podršku za najširi spektar video formata i codeca iz najvišeg se razreda smartphonea polako spušta i u pristupačnije modele. Tako ćete na Samsungu Galaxy Beam i njegovom 4,0” zaslonu, uz .mp4, bez problema pokrenuti i gledati većinu DivX (.avi) filmova, kao i onih u x.264 (.mkv) formatu. Podržani su i titlovi, a funkcioniraju tako da moraju imati isti naziv kao film (uz zadržavanje vlastite ekstenzije). Kao i kod galerije fotografija, video sadržaj je također moguće izravno prikazivati putem DLNA veze na podržanom TV-u ili monitoru. Ipak, pregledavanje fotografija i video isječaka putem ugrađenog projektora vjerojatno će biti najkorištenija funkcija u ovom uređaju.

Samsung Galaxy Beam sadrži uobičajeni TouchWiz Music Player za reprodukciju glazbe. Uz uobičajene stavke glazbenog svirača podržan je i 5.1 kanalni zvuk te integracija s YouTubeom i Google tražilicom.

Treba reći i da je vanjski zvučnik prilično jak što će biti od velike važnosti i prilikom korištenja projektora.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT