Recenzija: Samsung Galaxy Mini 2Samsung se svojom serijom Galaxy u protekle dvije godine dokazao kao vrhunski proizvođač pametnih telefona čemu su najviše doprinijeli modeli iz gornjeg cjenovnog razreda kao npr. Galaxy S2 i Galaxy S3. Ništa lošija situacija nije ni u najnižem cjenovnom rangu, a kao najbolji dokaz za to je uređaj koji se upravo nalazi pred nama - Samsung Galaxy Mini 2. Ovaj je model izravni nasljednik prošlogodišnjeg modela Samsung Galaxy Mini, a od njega se najviše razlikuje po tome što je hardverski ojačan, a također i po vanjskim karakteristikama.

Osnovne karakteristike:


- Dimenzije: 109.4 x 58.6 x 11.6 mm

- Masa: 105 grama

- Zaslon: 3,27” TFT-LCD 320 x 480, cca 176 ppi

- Procesor: Qualcomm MSM7227 takta 800 MHz

- Grafički procesor: Adreno 200

- RAM: 512 MB

- Interna memorija: 4 GB ( 2GB dostupno korisniku)

- Kamera: 3 MP

- OS: Android 2.3 Gingerbread

- FM Radio s RDS-om

- Baterija: 1300 mAh

Prednosti


- Kompaktnost

- Dizajn

- Fluidnost

- Cijena

Nedostaci


- Zaslon koristi zastarjelu TFT tehnologiju

- Kamera nema autofokus ni bljeskalicu

- Nema prednju kameru za video pozive

Pakiranje
Prodajni paket donosi najosnovnije: punjač, USB kabel za spajanje na računalo i jedan dodatni poklopac baterije. Malo je neobično što nisu sadržane slušalice jer smo na njih kao dio serijske opreme navikli i kod jeftinijih modela. Bilo kako bilo, Samsung Galaxy Mini 2 sadrži standardni 3,5 mm audio utor tako da možete koristiti bilo koje slušalice s ovim standardom.

Dizajn. kućište i ergonomija


Samsung Galaxy Mini 2 prati trenutnu dizajnersku notu ostalih Galaxy uređaja i kao takav je prepoznatljiv iz daljine. Neovisno o tome što spada u donji cjenovni rang Androida, Galaxy Mini 2 izgleda prilično otmjeno, čemu najviše doprinosi imitacija kroma na rubovima prednjeg dijela te isti takav okvir konstrukcije kućišta.
Uređaj dolazi s dva poklopca baterije, tj. poleđine (tamno sivi i žuti) što u startu daje mogućnost izbora imidža. Mogli bismo reći da tamno sivi poklopac uređaj čini elegantnim, dok će mu žuti dati određenu dozu živosti.

Dimenzije uređaja u odnosu na prethodnika (Samsung Galaxy Mini) zanemarivo su smanjene, ali je zaslon sa 3,14 povećan 3,27 inča. Ukupno gledajući, gabariti su bolje iskorišteni.

Prednjim dijelom dominira zaslon i velika središnja home tipka, dok su na poleđini smješteni kamera (bez bljeskalice) i zvučnik. S lijeve i desne strane home tipke nalaze se dvije kapacitivne koje su vidljive isključivo dok je zaslon uključen. Inače, vrijeme trajanja osvjetljenja na kapcitivnim tipkama moguće je regulirati u postavkama.

Desni bok sadrži tipku za uključivanje/otključavanje, a lijevi za podešavanje glasnoće i otvor za umetanje microSD memorijske kartice. Micro USB utor za punjenje i povezivanje s računalom nalazi se na dnu, a 3.5 mm audio utor na vrhu.

Zaslon


3,27-inčni TFT LCD zaslon rezolucije 480 x 320 točaka u ovom je cjenovnom razredu očekivan. Neće vas impresionirati kao novi Super AMOLED-i na skupljim modelima, ali je sasvim solidan i nadasve upotrebljiv. Vidljivost na dnevnom svjetlu na visokoj je razini pa čak i pri izravnoj izloženosti suncu. Kut vidljivosti vas neće oduševiti jer se već pri blagom nagibu boje vidljivo mijenjaju i prelijevaju. Općenito, kut vidljivosti LCD zaslona poboljšava se razmjerno cijeni tako da je na uređaju iz ovog cjenovnog ranga iluzorno očekivati nešto bolje od TFT-a.
Ono što je vidljivo poboljšanje u odnosu na prethodnika jest rezolucija koja na ovom zaslonu  iznosi 320 x 480 točaka što odgovara gustoći od približno 176 ppi. Usporedbe radi, nešto manji zaslon na prethodniku imao je rezoluciju od 320 x 240 (127 ppi).
Poboljšanje zbog veće rezolucije vidljivo je na svakom koraku. Počevši od uobičajenog rada s izbornikom, preko surfanja pa do onog gdje se najviše očituje, a to je pregledavanje fotografija i reprodukcija video sadržaja.

Hardver i performanse


Samsung Galaxy mini 2 dolazi s Qualcomm MSM7227 procesorom, dakle istim kao i prethodnik, no u ovom je slučaju pojačan, tj. clockan na 800 MHz. RAM memorija iznosi 512 MB što je također napredak u odnosu na prethodnika koji je imao 384 MB. Nadalje, interna memorija uređaja iznosi 4 GB što je osjetni napredak u odnosu na prethodnika, no treba napomenuti da su samo dva dostupna korisniku za pohranu podataka. Naravno, umetanje microSD kartice bilo kojeg kapaciteta riješit će bilo kakav problem ovog tipa, ali šteta što jedna takva nije uključena u prodajni paket.

S ovakvim hardverom Samsung Galaxy Mini 2 ne postiže zavidne ukupne performanse, ali fluidnost sučelja je na višoj su razini nego što je to slučaj kod nekih skupljih modela, čemu pridonosi i Adreno 200 grafički procesor. Otvaranje aplikacija odvija se brzo, no one koje traže više procesorske snage neće baš najbolje raditi.

Operativni sustav i sučelje


Samsung Galaxy Mini 2 temeljen je na Gingerbreadu (Android 2.3.6.) i odmah treba reći da je gotovo sigurno da neće dobiti nadogradnju na Ice Cream Sandwich (Android 4.0). Sve što u budućnosti eventualno možete očekivati je Android 2.3.7.

Samsung u svoje Android uređaje ugrađuje i posebnu nadogradnju sučelja pod nazivom TouchWiz. Ova nadogradnja sa sobom donosi mnoštvo korisnih aplikacija i ostalog sadržaja kao što su widgeti. Dakle, kad uključimo uređaj i nakon što jednostavnom gestom otključamo zaključani zaslon, pred sobom imamo klasičnu Android priču: višestruke početne zaslone kojih može biti maksimalno sedam i na koje možemo proizvoljno dodavati prečice aplikacija, mape, bookmarke i widgete. Na dnu zanslona imamo četiri fiksirane ikonice koje vode na najvažnije funkcije (telefon, imenik, poruke i izbornik s aplikacijama).
Duljim pritiskom na prazno mjesto na zaslonu aktivira se izbornik koji omogućuje dodavanje sadržaja. Prečice aplikacija mogu se dodavati i na način da unutar izbornika s aplikacijama dužim pritiskom izaberete željenu ikonicu i samo ju odvučete na željeno mjesto na zaslonu.Task manager iliti upravitelj zadacima dolazi kao widget, a ne kao zasebna aplikacija, a moguće ga je pokrenuti i iz postavki. Omogućuje isključivanje pojedinih ili svih aplikacija koje se vrte u pozadini, no s obzirom na dovoljnu količinu RAM-a rijetko ćete ga upotrebljavati.

Aplikacije


Uz uobičajenu Gmail aplikaciju Samsung Galaxy Mini 2 donosi i E-Mail klijent koji omogućuje korištenje POP3 i IMAP pretinaca, a podržani su svi popularniji servisi kao npr. Gmail i Yahoo.Za organizaciju poslovnog i privatnog života brine se kalendar kojeg je moguće sinkronizirati s Google kalendarima. Uz prikaz tekućeg mjeseca tu su još tjedni i dnevni pregled te popis zadataka. Imamo i aplikaciju za zabilješke te listu zadaća, no ona se ne može sinkronizirati s Google Tasks servisom pa je iz tog razloga u Google Play trgovini mudro potražiti alternativu.
Od ostalih aplikacija možda je potrebno spomenuti ThinkFree Office koja omogućuje pregledavanje, ali ne i uređivanje Office dokumenta. Za ovo potonje aplikaciju je potrebno platiti.

Web preglednik
Na Android uređajima navikli smo na jednostavan i ugodan za upotrebu web preglednik pa sličnu situaciju imamo i kod Samsunga Galaxy Mini 2. Minimalističko sučelje omogućuje iskoristivost cijele površine zaslona za prikaz sadržaja. Kad se web stranica učita adresna traka s prečicom za zabilješke povuče se i time maksimalizira vidljivu površinu. Opcije i postavke se aktiviraju pomoću kapacitivnih tipki, gdje je moguće manipulirati tabovima, tj. otvorenim prozorima preglednika. Podržan je Flash Player, a prigovor ide na izostanak text reflow funkcije, tj. prilagodbe formata teksta zumirnaom nivou web stranice.

Multimedija


Samsung Galaxy Mini 2 dolazi sa standardnom Android galerijom fotografija koja objedinjuje sve slike i video zapise, neovisno u kojem se dijelu memorije nalaze. Omogućuje pregled slika u punoj rezoluciji, a podržano je zumiranje dvostrukom dodirom te “štipanjem”. Svaku je sliku izravno iz galerije moguće poslati MMS-om, e-mailom ili podijeliti na društvenim mrežama te na onlise servisima kao što su Picasa ili Dropbox.

Iako dolazi s posebnom aplikacijom za reprodukciju videa, Samsung Galaxy Mini 2 ne podržava DivX format videozapisa, što je pomalo čudno i razočaravajuće. Naravno, malo tko će poželjeti na 3,27” zaslonu odgledati film, no izostanak podrške za najpopularniji video format nije za pohvalu. Umjesto toga, video player bez problema vrti mp4 i 3gp video, pod uvjetom da nisu snimljeni u visokoj rezoluciji.Samsung Galaxy Mini 2 možete koristiti i kao mp3 player. Naime, reprodukcija glazbe odvija se putem aplikacije upravo pod tim nazivom. Glazbene datoteke moguće je razvrstati po izvođaču, albumu i playlistama, a kao dodatak tu je equalizer. Što se zvučnih efekata tiče podržana je 5.1 kanalna virtualizacija, a ukupna kvaliteta zvuka na pristojnoj je razini i zadovoljit će prosječnog korisnika. Ako ste spojeni na WLAN glazbu možete preslušavati izravno iz Dropboxa, a ne treba zaboraviti ni mogućnost slušanja FM radija s RDS-om.

Povezivanje


Uz povezivanje na 3G i 2G mobilne mreže i WiFi te spajanje putem USB kabela na računalo, Samsung Galaxy Mini 2 podržava DLNA povezivanje putem aplikacije AllShare. Radi se o bežičnom povezivanju s TV uređajima, računalima ili monitorima koji podržavaju DLNA standard.

Kamera


Samsung Galaxy Mini 2 dolazi s 3 MP kamerom, ali bez LED bljeskalice i posebne fizičke tipke za kameru. Sučelje na tražilu poznato je iz prijašnjih Samsungovih modela i nudi osnovne funkcije fotoaprata. Moguće je izabrati rezoluciju od 0,3, 1,3, 2 i 3 megapiskela, uključiti samookidač i namjestiti osnovne postavke. Kvaliteta fotografija odgovara cjenovnom razredu uređaja, dakle s umjerenom dozom šuma. Zbog nedostatka bljeskalice fotografiranje u mraku spada u sferu nemoguće misije, a nedostatak funkcije autofokusa loše utječe na snimanje predmeta iz blizine.Snimanje video isječaka ovom kamerom neće vas posebno oduševiti, ali će poslužiti svrsi. Maksimalna rezolucija videa je 640 x 480 točaka, a frekvencija 30 fps. Mnogi smartphone uređaji danas snimaju HD 720p video, ali od modela u ovom cjenovnom rangu to bi bilo neozbiljno očekivati.
Sve u svemu, video ovakav kakav je uopće nije loš, dapače, a ako zanemarimo rezoluciju mogli bismo ga usporediti s onim sa skupljih modela.

Baterija


Očekivano, mali zaslon i njegova relativno mala rezolucija rezultiraju manjom potrošnjom energije. 1300 mAh baterija u uvjetima umjerenog korištenja i kada je stalno aktivna internetska veza osigurat će više od jednog dana autonomije, a ukoliko se na internet spajate povremeno i rad prebacite na 2G mrežu možete očekivati i cijela dva dana.

Zaključak


Samsung Galaxy Mini 2, kao što sam u nekoliko navrata naveo, spada u donji cjenovni rang Androida, ali i smartphone uređaja općenito. Oduševit će sve one koji tek ulaze u svijet Androida, a onim naprednijima mogao bi poslužiti i kao sekundarni uređaj. Nemojte očekivati neku bjesnu kvalitetu fotografija i videa niti uživanje u filmovima, ali je zato slušanje glazbe sasvim ugodno. Na telefoniranje, kao osnovnu funkciju nemamo prigovora, no mali zaslon bi ljudima s debelim prstima mogao predstavljati problem, pogotovo kad je upotreba virtualne tipkovnice u pitanju.

Cijena uređaja od 1000-1200 kuna (Bonbon webshop) predstavlja odličan omjer uloženog i dobivenog, a nadamo se da ćemo ga uskoro ugledati i u ponudi drugih operatera. Kao glavne konkurente mogli bismo spomenuti LG Optimus L3 i HTC Explorer, ali po specifikacijama se može mjeriti i s HTC-om Desire C kojeg u segmentu procesora čak i prestiže.

Ukupan dojam nakon druženja s ovim mališanom je pozitivan i svakako ga preporučamo Android početnicima i svima onima koji ne žete trošiti na skuplje uređaje.