Recenzija: Samsung Galaxy Mini 2

Zaslon

3,27-inčni TFT LCD zaslon rezolucije 480 x 320 točaka u ovom je cjenovnom razredu očekivan. Neće vas impresionirati kao novi Super AMOLED-i na skupljim modelima, ali je sasvim solidan i nadasve upotrebljiv. Vidljivost na dnevnom svjetlu na visokoj je razini pa čak i pri izravnoj izloženosti suncu. Kut vidljivosti vas neće oduševiti jer se već pri blagom nagibu boje vidljivo mijenjaju i prelijevaju. Općenito, kut vidljivosti LCD zaslona poboljšava se razmjerno cijeni tako da je na uređaju iz ovog cjenovnog ranga iluzorno očekivati nešto bolje od TFT-a.
Ono što je vidljivo poboljšanje u odnosu na prethodnika jest rezolucija koja na ovom zaslonu  iznosi 320 x 480 točaka što odgovara gustoći od približno 176 ppi. Usporedbe radi, nešto manji zaslon na prethodniku imao je rezoluciju od 320 x 240 (127 ppi).
Poboljšanje zbog veće rezolucije vidljivo je na svakom koraku. Počevši od uobičajenog rada s izbornikom, preko surfanja pa do onog gdje se najviše očituje, a to je pregledavanje fotografija i reprodukcija video sadržaja.

Hardver i performanse

Samsung Galaxy mini 2 dolazi s Qualcomm MSM7227 procesorom, dakle istim kao i prethodnik, no u ovom je slučaju pojačan, tj. clockan na 800 MHz. RAM memorija iznosi 512 MB što je također napredak u odnosu na prethodnika koji je imao 384 MB. Nadalje, interna memorija uređaja iznosi 4 GB što je osjetni napredak u odnosu na prethodnika, no treba napomenuti da su samo dva dostupna korisniku za pohranu podataka. Naravno, umetanje microSD kartice bilo kojeg kapaciteta riješit će bilo kakav problem ovog tipa, ali šteta što jedna takva nije uključena u prodajni paket.

S ovakvim hardverom Samsung Galaxy Mini 2 ne postiže zavidne ukupne performanse, ali fluidnost sučelja je na višoj su razini nego što je to slučaj kod nekih skupljih modela, čemu pridonosi i Adreno 200 grafički procesor. Otvaranje aplikacija odvija se brzo, no one koje traže više procesorske snage neće baš najbolje raditi.

Operativni sustav i sučelje

Samsung Galaxy Mini 2 temeljen je na Gingerbreadu (Android 2.3.6.) i odmah treba reći da je gotovo sigurno da neće dobiti nadogradnju na Ice Cream Sandwich (Android 4.0). Sve što u budućnosti eventualno možete očekivati je Android 2.3.7.

Samsung u svoje Android uređaje ugrađuje i posebnu nadogradnju sučelja pod nazivom TouchWiz. Ova nadogradnja sa sobom donosi mnoštvo korisnih aplikacija i ostalog sadržaja kao što su widgeti. Dakle, kad uključimo uređaj i nakon što jednostavnom gestom otključamo zaključani zaslon, pred sobom imamo klasičnu Android priču: višestruke početne zaslone kojih može biti maksimalno sedam i na koje možemo proizvoljno dodavati prečice aplikacija, mape, bookmarke i widgete. Na dnu zanslona imamo četiri fiksirane ikonice koje vode na najvažnije funkcije (telefon, imenik, poruke i izbornik s aplikacijama).
Duljim pritiskom na prazno mjesto na zaslonu aktivira se izbornik koji omogućuje dodavanje sadržaja. Prečice aplikacija mogu se dodavati i na način da unutar izbornika s aplikacijama dužim pritiskom izaberete željenu ikonicu i samo ju odvučete na željeno mjesto na zaslonu.

Task manager iliti upravitelj zadacima dolazi kao widget, a ne kao zasebna aplikacija, a moguće ga je pokrenuti i iz postavki. Omogućuje isključivanje pojedinih ili svih aplikacija koje se vrte u pozadini, no s obzirom na dovoljnu količinu RAM-a rijetko ćete ga upotrebljavati.

Aplikacije

Uz uobičajenu Gmail aplikaciju Samsung Galaxy Mini 2 donosi i E-Mail klijent koji omogućuje korištenje POP3 i IMAP pretinaca, a podržani su svi popularniji servisi kao npr. Gmail i Yahoo.

Za organizaciju poslovnog i privatnog života brine se kalendar kojeg je moguće sinkronizirati s Google kalendarima. Uz prikaz tekućeg mjeseca tu su još tjedni i dnevni pregled te popis zadataka. Imamo i aplikaciju za zabilješke te listu zadaća, no ona se ne može sinkronizirati s Google Tasks servisom pa je iz tog razloga u Google Play trgovini mudro potražiti alternativu.
Od ostalih aplikacija možda je potrebno spomenuti ThinkFree Office koja omogućuje pregledavanje, ali ne i uređivanje Office dokumenta. Za ovo potonje aplikaciju je potrebno platiti.

Web preglednik

Na Android uređajima navikli smo na jednostavan i ugodan za upotrebu web preglednik pa sličnu situaciju imamo i kod Samsunga Galaxy Mini 2. Minimalističko sučelje omogućuje iskoristivost cijele površine zaslona za prikaz sadržaja. Kad se web stranica učita adresna traka s prečicom za zabilješke povuče se i time maksimalizira vidljivu površinu. Opcije i postavke se aktiviraju pomoću kapacitivnih tipki, gdje je moguće manipulirati tabovima, tj. otvorenim prozorima preglednika. Podržan je Flash Player, a prigovor ide na izostanak text reflow funkcije, tj. prilagodbe formata teksta zumirnaom nivou web stranice.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT