Recenzija: Samsung Galaxy Note

Ergonomija u praksi

Sad, kad smo napokon ustanovili da je Samsung Galaxy Note zapravo smartphone, u tom svjetlu možemo nastaviti s opisom njegovih karakteristika i manipulacijom u svakodnevnom životu. Dakle, Note će vam bez problema stati u svaki džep na hlačama, a izvirit će van ovisno o veličini džepa. Kad govorim o hlačama prvenstveno mislim na traperice, no ukoliko su preuske trebalo bi ipak malo pripaziti, posebice ako želite sjesti. Što se tiče jakni tu ne bi trebalo biti bilo kakvih problema. Nakon inicijalnog privikavanja na dimenzije uređaja koje ne bi trebalo trajati duže od 24 sata Note će se u svakom džepu svake normalne jakne vrlo ugodno smjestiti. Neke jakne bez problema trpe čak i 7-inčne tablete (Galaxy Tab) stoga ne vidim razloga zašto bi 5,3” stvaralo probleme.
Ono što Galaxy Note ipak čini koliko-toliko kompaktnim je njegova tankoća i relativno mala masa (178 grama) u odnosu na veličinu. Usporedbe radi, HTC Desire HD ima zanemarivo manju masu (170 grama).

Kad je telefoniranje u pitanju privikavanje na “široki hvat” rukom trajat će maksimalno dva do tri dana, a prednost veličine je u tome što ćete govoriti izravno u mikrofon. Strah od nelagode zbog sumnjičavih pogleda i eventualnog podsmijeha dok Note držite na uhu potpuno je iracionalan. Istina, Galaxy Note na uhu ne izgleda previše otmjeno, a istini za volju nije ni namijenjen šminkerima pa bi u startu bilo pametno da si odredite prioritete.

Poanta je u sljedećem: Samsung Galaxy Note jest velik. Točnije, to je najveći smartphone kojeg ste ikada vidjeli, ali nakon nekoliko dana privikavanja percepcija veličine i ukupan dojam predimenzioniraosti splasnut će. Probleme s osnovnim rukovanjem mogle bi imati jedino osobe s malim rukama.

Uz ovu fizičku ergonomiju svakako je bitno spomenuti i mogućnosti korištenja funkcija uređaja u različitim situacijama. Kao i svaki drugi smartphone, Galaxy Note najlakše je koristiti s obje ruke, ali ako uređaj držite jednom rukom u fiksiranom  položaju palac ne može dosegnuti sve točke na zaslonu pa je zbog toga potrebno povremeno “premještanje” po dlanu. Pogađate, nakon jednog do dva dana navika učini svoje. Naravno, sve ovisi o konkretnoj situaciji, odnosno aplikaciji i funkciji koju koristite. Na primjer, listanje palcem po zaslonu u svim smjerovima sasvim je ugodno i ne predstavlja niti najmanji problem.
Tipkanje poruka jednom nije problem, ali i ovdje bi osobe s malim šakama ili kratkim prstima mogle doživjeti pokoju poteškoću.
Općenito, kada do izražaja dođu svi benifiti velikog zaslona ove sitnice vezane uz, uvjetno rečeno, otežanu manipulaciju jednom rukom brzo padaju u zaborav.
Naravno, svi ovi doživljaji i dojmovi mogu biti subjektivne prirode, stoga je teško izraziti neki općenit stav i sasvim je sigurno da će pristup ovom uređaju biti individualan.

Naravno, suludo je očekivati da s ovako velikim uređajem možete baratati jednakom lakoćom kao s npr. HTC Desireom ili iPhoneom.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT