Recenzija: Samsung Galaxy Note

Dizajn, kućište…

Osobno spadam u kategoriju ljudi kojima je izgled smartphone uređaja sporedna stvar, ali nisam mogao ne primijetiti kako se dosadašnji Samsungovi modeli kao npr. Galaxy S ili Galaxy S II nisu baš mogli pohvaliti originalnim dizajnom. Jedinica je previše podsjećala na prve tri generacije iPhonea, a plastika je ostavljala dojam jeftinoće. Dvojka ima malo bolji plastiku, ali dizajn je malo koga oduševio. Za razliku od ove dvojice priča o dizajnu Galaxy Notea sasvim je drukčija.
Vidljivo je da su ovoga puta Samsungovci posvetili malo više pažnje izgledu uređaja i kao rezultat dobili smo vrhunske hardverske komponente u odlično dizajniranom kućištu.
Kompletan prednji dio sastoji se od velikog zaslona u kojem se kao mali otočić u dnu pojavljuje home tipka s čije se desne strane nalazi kapacitivna “back” tipka, a s lijeve “izbornik”. Poleđina, odnosno poklopac baterije, izrađen je od rebraste plastike koja ne dozvoljava klizanje uređaja iz ruku i za razliku od nekih prethodnih modela izgleda prilično otmjeno. Tek kada poklopac baterije skinete shvatit ćete da se radi o iznimno tankom dijelu kućišta i bit će potrebno malo više pažnje da ga ne oštetite.
Ako pogledamo ukupnu kvalitetu Samsungovih materijala vidjet ćemo da su za nijansu lošiji od onih koje koristi HTC, ali zato imamo uređaje koji su osjetno lakši. Da je ovakav uređaj proizveo HTC vjerojatno bi imao masu od najmanje 200 grama. Ovdje također ne mogu a da ne spomenem lanjski Dell Streak, 5” uređaj koji je s masom od 220 grama malo kome bio primamljiv. Sve u svemu, Samsung Galaxy Note za svoje dimenzije ima iznimno malu masu, a dizajn i ukupan dojam (kad uređaj primite u ruku) na jednom su višem nivou.

Zaslon

5,3” Super AMOLED s HD rezolucijom 1280 x 800 točaka (285 dpi) malo će koga ostaviti ravnodušnim. Ovakav prikaz boja, kontrast, čitljivost na vanjskom svjetlu u kombinaciji s vrlo visokom gustoćom točaka ovom trenutku nemaju konkurenciju. Istina, kada uskoro bude dostupan Galaxy Nexus zbog manjeg zaslona i iste rezolucije imat će još veću gustoću točaka, ali za razliku od Notea neće iamti “Gorilla Glass” zaštitu, što ga u startu čini inferiornim. Rezolucija od 1280 x 800 točaka daje odnos 16:10 što daje izvjestan dojam širine. Ovaj podatak će cijeniti svi oni kojima uski zasloni s odnosom 16:9 (HTC Sensation, ili Galaxy Nexus) nisu po mjeri.

Općenito, prednosti velikog zaslona nije potrebo posebno isticati, ali kad je posrijedi ovakva kombinacija vrhunskih karakteristika vrlo je teško sakriti oduševljenje.
Mogli bismo sad cjepidlačiti i spomenuti iPhoneov Retina zaslon koji ima malo veću gustoću točaka, no kada uzmemo u obzir da se radi o Super AMOLED-u i osjetno većim dimenzijama usporedba i nema nekog smisla.
Na ovom zaslonu sve izgleda bolje. Od ikonica i widgeta pa sve do reprodukcije najzahtjevnijeg video sadržaja. Ne treba zaboraviti da je čitanje i najobičnijeg teksta ugodnije, a velika površina omogućuje puno veći komoditet.
Surfajući, ovdje se ne osjećate skučeno, a odličan kontrast jamči manje naprezanje prilikom čitanja.
Ukratko, Noteov HD Super Amoled najbolji je zaslon dostupan na tržištu.

Hardver, performanse

Vrh. Ovo je riječ koja najbolje opisuje cjelinu satkanu od vrhunskih komponenti koje u ovom uređaju rezultiraju vrhunskim performansama. Procesorska snaga vidljiva je na svakom koraku, od web preglednika preko raznih igara pa do reprodukcije HD videa. Isprobali smo nekoliko zahtjevnih HD igara i praktički sve su radile besprijekorno.
Kretanje po izbornicima je izuzuetno brzo i fludino, nema zastajkivanja, a što je vrlo interesantno, u ovih 10-ak dana korištenja niti jednom se nije dogodilo da se sustav zamrzne ili resetira, što na Androidima zna biti česta i iritantna pojava.

Iako benchmark testovi nisu pretjerano pouzdani za sada su jedino sredstvo pomoću kojeg možemo dokumentirati usporedbu među različitim modelima. Tako je naš Galaxy Note na Quadrant benchmark testu postigao rezultat od 3980 bodova. Uspredbe radi, Samsung Galaxy S II postigao je 3385, LG Optimus 3D 2220, HTC Evo 3D 1890, a HTC Sensation 1448 bodova.

Primjerak koji smo imali na testu sadržavao je 16 GB interne memorije, dok bi se u ponudi trebao naći i 32 GB model. Ukoliko vam je to malo, memoriju možete proširiti MicroSD karticama do 32 GB veličine. Također, europska verzija Notea stiže s podrškom za HSPA+ mreže, dakle podržava brzinu prijenosa podataka do 21 mbps download i 5,76 mbps upload. Naravno, ovo vrijedi za ona područja koja su pokrivena HSPA+ infrastrukturom. U Hrvatskoj su to centri i pojedine lokacije većih gradova. Samsung Galaxy Note isporučuje se i s podrškom za LTE mreže, no ta je verzija za sada namijenjena isključivo američkom tržištu.

Uređaj sadrži MHL utor koji objedinjuje micro USB i HDMI port. Tu je još DLNA za povezivanje s kompatibilnim uređajima te Kies Air aplikacija koja praktički zamjenjuje tradicionalno spajanje na računalo putem kabela jer se spaja preko WiFi-a. Sve sadržaje na uređaju možete vidjeti u web pregledniku na bilo kojem računalu, a za svako povezivanje aplikacija dodjeljuje privremeni URL.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT