Recenzija: Samsung Galaxy Note

Gingerbread, TouchWiz i S-Pen

 

Android 2.3.5 Gingerbread još je jedan dokaz koji ide u prilog konstataciji da se radi o smartphoneu, a ne tabeletu, jer Samsung u svoje tablet uređaje već neko vrijeme u startu ugrađuje Honycomb Android. S druge strane, kada kroz koji mjesec bude dostupan Ice Cream Sandwich koji će se jednako koristiti na smartphoenima i tabletima ponovo ćemo se moći upustiti u raspravu oko “krize identiteta”.

U svakom slučaju jedno je sigurno, prema službenim najavama iz Samsunga Galaxy Note sigurno dobiva nadogradnju na Ice Cream Sandwich, ali za sada još nema preciznijih informacija o datumima.

Dok ICS ne stigne idemo se malo pozabaviti onim što imamo sada, a to su Gingerbread, TouchWiz i S-Pen olovčica. Dakle, Galaxy Note stiže sa 2.3.5 verzijom Andorida te TouchWiz 4.0 sučeljem tako da tu nekih spektakularnih iznenađenja nema, a najveća novost je podrška za S-Pen (stylus) te odgovarajući widgeti u obliku post-it papirića. Ovi widgeti imaju mogućnost promjene veličine, odnosno prilagodbe radnoj površini i mogu biti vrlo korisni u svakodnevnom radu s bilješkama.

 

Što se same S-Pen olovke tiče mišljenja su podijeljena. Jedni će i dalje uporno tvrditi da je tako nešto odavno prevladano, dakle nepotrebno, dok će drugi ipak znati cijeniti njene prednosti. U praksi, ovakva stvarčica može biti vrlo korisna, posebice ako uzmemo u obzir da nam uzimanje bilješki, odnosno zapisivanje zadataka na telefonima zna uzeti više vremena nego samo izvršavanje tih istih zadatka. Na pimjer: pritisni ikonicu aplikacije, nađi tipku za novu bilješku, dodirni mjesto za unos teksta, tipkaj po tipkovnici, spremi bilješku i sl. Zbog svega ovoga, ponekad smo ipak primorani uzeti papir i olovku, pogotovo ako smo kratki s vremenom.

Kako bi se uzimanje zabilješki pojednostavilo Samsung donosi S-Memo aplikaciju koja funkcionira upravo na način da olovčicom pišete zabilješke po zaslonu uređaja. Istina, slična smo rješenja davno vidjeli na, sada već zaboravljenim, Palm i PocketPC uređajima, no ukupna upotrebljivost sada je na osjetno višem nivou.
Postavite si nekoliko praznih “papirića” kao widgete na početni zaslon i jednim dodirom aktivira se polje za pisanje. Kad bilješku napišete samo stisnete tipku “back”  i ona se sprema automatski, a trenutno je možete vidjeti i na početnom zaslonu u obliku widgeta. Također, ovakvu je bilješku moguće spremiti kao sliku i takvu dijeliti putem raznih servisa (E-mail, MMS, društvene mreže itd.).
Olovka u svom donjem dijelu ima i posebnu tipku čija je funkcija višestruka. Npr. dok tipku držite pritisnutom olovkom dvaput dodirnite radnu površinu i S-Memo aplikacija se trenutno otvara.
Uz pisanje olovkom S-memo podržava i unos teksta putem tipkovnice, kao i algoritam za prepoznavanje rukopisa koji funkcionira samo ako uredno pišete. Dakako, za punu upotrebljivost bit će potrebno malo vježbe.

S-Memo nudi i cijeli niz dodatnih mogućnosti, kao npr. odabir boje, debljina crte, automatsko dodavanje raznih geometrijskih oblika, a moguće je “dorađivati” i postojeće fotografije.

Uz navedene mogućnosti S-Pen ima i funkciju uzimanja screenshotova. Pritisnite tipku na olovci, dodirnite zaslon i držite. Screenshot dolazi u roku od jedne sekunde. Držanje tipke na olovci dok je po zaslonu povlačite ulijevo ekvivalent je funkciji “back” tipke.
Olovku je općenito moguće koristiti umjesto prsta, a jedini izuzetak su dvije kapacitivne tipke, što je pomalo čudno. Ako je podržana svugdje gdje i prsti bilo bi zgodno da radi i na ovim tipkama.

Malo je nezgodno što je tipka na olovci slabo uočljiva pa će i tu trebati određena doza privikavanja. Pozitivno je da se nalazi na takvom mjestu da ju je moguće pritiskati i kažiprstom i palcem.

Ukupan dojam S-Pen olovke bio bi još bolji da nema laganog kašnjenja. Dakle, kada olovku povlačite po zaslonu, osjeti se kratki zaostatak. Nije velik, ali ipak se primijeti. Naravno, nije se problem priviknuti, ali ako se još jednom prisjetimo Palm-a i Pocket PC-a vidjet ćemo da je i tada situacija s kašnjenjem bila praktički ista. Čovjek bi očekivao da je ova tehnologija u 10 godina barem malo napredovala.

U svakom slučaju, S-pen olovka i S-Memo aplikacija vjerojatno će još dugo biti predmet rasprava i ako spadate u onu skupinu koja ovom konceptu ne nalazi svrhu tada je najmanji problem zaboraviti na cijelu stvar. Galaxy Note i dalje možete koristiti kao bilo koji drugi smartphone.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT