Recenzija: Samsung Galaxy Note

Web preglednik

Jedan od najvećih benifita velikog zaslona definitivno je ugodnost i lakoća surfanja. Sasvim logično, Galaxy Note u tom pogledu pruža najbolje iskustvo dosad, naravno, ako izuzmemo punokrvne tablet uređaje sa zaslonima od 7” i većim.

Ugrađeni web preglednik donekle se razlikuje od onih koje smo viđali na ostalim Androidima. Zbog veće raspoložive površine gornji dio zaslona sada ima nešto više mjesta pa su tako, osim trake za upisivanje URL-a, prisutne i dodatne virtualne tipke (naprijed, natrag, bookmarks i pogled na otvorene prozore). Ipak, kada se određena web stranica učita ovi se dodaci automatski povuku s ekrana tako da je površina iskorištena maksimalno. Pregled otvorenih prozora vizualno je odlično izveden, a zbog velikog zaslona snalaženje je višestruko jednostavnije i lakše. Tu je puna podrška za Flash, iako smo vidjeli da Adobe od istog odustaje te polako prelazi na osjetno štedljiviji HTML5 standard.
Preglednik otvara mobilnu verziju YouTube servisa, a postoji i posebna aplikcija koju smo već upoznali na prethodnim Gingerbread modelima. Youtube će bez problema streamati čak i 1080p HD video, ali naravno, ukupan doživljaj ovdje ovisi i o kvaliteti internet veze.
Iako u osnovi dobar, ugrađeni web preglednik relativno je siromašan opcijama i ne podržava prilagodbu teksta zumiranom nivou (tekst reflow) u punom smislu, što svakako smatram propustom. Ali bez brige, Android Market zato nudi cijeli niz alternativnih rješenja i kao što je već uobičajeno preporučam Operu Mobile i/ili Dolphin Browser, a svakog od njih moguće je postaviti kao zadani preglednik.

E-Mail i chat… rade u stvarnom vremenu

Samsung Galaxy Note, kao i svaki Android donosi E-mail klijent, Gmail apliakciju i Google Talk klijent. Ništa novo, ništa čudno, rekli bismo. Međutim, ono što na ovom uređaju ugodno iznenađuje jest ponašanje navedenih aplikacija, odnosno njihov kontinuirani rad i isporuka poruka u stvarnom vremenu što kod mnogih drugih Android uređaja nije slučaj. Naime, vjerojatno vam je poznato da se Google Talk klijent često odspoji, a „instant“ poruke isporučuje i sa 10-ak minuta zakašnjenja, što zna biti prilično iritantno. Ovo nije specifično ni za jednog proizvođača konkretno i događa se kod svih Androida po za sada neutvrđenom uzorku. Na opće iznenađenje prisutnih, Galaxy Note poruke isporučuje u sekundu točno, zapravo istovremeno kad i BlackBerry koji je još uvijek sinonim za točnost i pouzdanost. Ista priča vrijedi i za  mailove. Iako je na Androidima Push na Gmail aplikaciji službeno podržan znalo se događati da i ove poruke stižu s desetak minuta zakašnjenja, što je, složit ćete se, u koliziji s terminom “Push”. Na Galaxy Noteu nekim čudom ovi servisi rade normalno pa je i upotrebljivost istih na višem nivou, barem kada je su Google Talk i Gmail aplikacije u pitanju, jer ugrađeni E-mail klijent niti nema mogućnost Push postavki, već se poruke isporučuju u zadanim intervalima od kojih je najkraći 5 minuta.

Mobilni ured

Za pregled i uređivanje dokumenata zadužena je Polaris Office aplikacija. Podržava Excel, Word i PowerPoint oblike dokumenata, a moguće ih je izravno slati e-mailom ili podijeliti s mnogim cloud servisima čije klijente prethodno morate imati instalirane. Tako smo primjerice bez problema dokumente poslali na Google Docs i Box.net servise.
Polaris office, uz to što mu je osnovna svrha rad s dokumentima, ujedno je i odličan file manager.

Kalendar aplikacija detaljno je prerađena i zaslužuje svaku pohvalu. Veći zaslon nudi više mogućnosti što su Samsungovci iskoristili vrlo kreativno. Uz to što je dizajnom debelo odudara od prethodnih kalendara uvedene su i neke novosti. Tako primjerice na glavnom zaslonu kalendara imamo malu strelicu koju kad pritisnemo otvara se zanimljiv dodatak koji nudi brzinsko prebacivanje na željeni pogled (dan, mjesec, tjedan i sl.).
Tu su i novi widgeti posebno prilagođeni velikom zaslonu Notea i u pravilu pokrivaju cijeli jedan početni zaslon.

 

 

Moguće je koristiti višestruke kalendare i sinkronizirati ih s, isto tako, višestrukim Google kalendarima. Zamjreku upućujem nemogućnosti sinkronizacije liste zadaća (To-do) s Googleovom, iako je i ona sama sastavni dio kalendar aplikacije.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT