Recenzija: Samsung Galaxy S Advance

Još u vrijeme izlaska prvog Samsunga Galaxy S postalo je jasno da se radi o ozbiljnoj namjeri osvajanja Android tržišta od strane ove kompanije, a njegovi prodajni rezultati to su i potvrdili. Nedostatak adekvatnog odgovora od tada najjačeg konkurenta, HTC-a, dao je naslutiti tko će uskoro voditi glavnu riječ na ovom području. Naravno, glavnu ulogu u cijeloj je priči  međuvremenu odigrao Samsung Galaxy S II te je nakon njega serija manjih i cjenovno pristupačnijih modela.

Jedan od njih je Samsung Galaxy S Advance, za kojeg ne možemo reći da ima puno toga zajedničkog s prvim Galaxy S modelom, s kojim dijeli nazivlje. Uz vidljivo izmijenjen dizajn, Galaxy S Advance je i hardverski ojačan dvojezgrenim procesorom te nešto većom količinom RAM-a.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 123.2 x 63 x 9.7 mm
– Masa: 120 grama
– Zaslon: 4,0“ Super AMOLED, 800 x 480 (233 ppi), odnos 16:10
– Procesor: Dvojezgreni 1 GHz Cortex-A9 na STE U8500 čipsetu
– Grafički procesor: Mali-400MP
– RAM: 768 MB
– Interna memorija: 8 GB (4 GB dostupno korisniku)
– Utor za memorijske kartice (do 32 GB)
– Kamera: 5 MP, autofokus, bljeskalica
– Video kamera: 720p
– OS: Android 2.3 Gingerbread
– FM radio s RDS-om
– DLNA povezivost
– Baterija: 1500 mAh

Prednosti

– Super AMOLED zaslon
– Dobar dizajn i kvalitetno kućište
– Odlične multimedijske karakteritike
– Dobra kamera

Nedostaci

– Starija verzija Androida
– Pomalo usporeno TouchWiz sučelje
– Video kamera snima samo 720p video

Dizajn, kućište i zaslon

Kao što je već rečeno, Samsung Galaxy S Advance s dizajnerske strane nema dodirnih točaka s originalnim Galaxyjem S za kojeg smo još tada konstatirali da previše podsjeća na iPhone prve tri generacije. Galaxy S Advance ima izražen četvrtasti dizajn i s prednje strane zapravo podsjeća na umanjeni Galaxy S II. Poleđina uređaja, odnosno poklopac baterije izrađen je od plastike s blagom teksturom koja sprečava klizanje. Rub kućišta izrađen je od izvjesne imitacije tamnog kroma i odlično se uklapa u cjelinu.
Ukupan dojam izrade je solidan, uređaj djeluje čvrsto i nema tragova škripanju. Poleđina i zaslon standardno privlače otiske prstiju, no na to smo već navikli.

Na sam spomen termina “Super AMOLED” znamo da se radi o vrhunskom zaslonu koji u Samsungovim uređajima sada već ima tradiciju. Dijagonala od 4 inča danas se redom ugrađuje u uređaje srednjeg cjenovnog razreda, jer su oni skuplji već odavno “prešli” na 4,3 i 4,7” dijagonalu. Rezolucija ovog zaslona iznosi 800×480 točaka što daje odnos stranica 16:10 i gustoću od otprilike 230 ppi.
Samsung Galaxy S Advance koristi PenTile matricu, što u teoriji znači nešto lošiji prikaz subpiksela od RGB matrice. Ipak, mjesta panici nema jer je to u praksi praktički nemoguće primijetiti. Više o tehnologijama izrade zaslona i njihovim matricama pročitajte ovdje.

Ergonomija

Postoji određeni dio korisnika kojemu gore navedene dimenzije predstavljaju pretjerivanje pa se dijagonala od 4,0 inča nameće kao optimalan izbor. Ono što treba naglasiti je da ova dijagonala zapravo predstavlja izvjesnu gornju granicu za manipulaciju cijelim zaslonom jednom rukom. Ovdje krećemo od pretpostavke da imate prosječno velike ruke i u tom slučaju ćete bez problema palcem dotaknuti gornji suprotni kut zaslona. Možda nije toliko bitna spomenuta radnja, ali može poslužiti kao svojevrstan test za manipulaciju uređajem jednom rukom.

Samsung Galaxy S Advance nudi i cijeli niz mogućnosti upravljanja gestama i pokretima. Tako primjerice, ako ovu mogućnost aktivirate moći ćete naglim uređaja i polaganjem ravnu površinu isključiti zvuk dolaznih poziva, nagibom zumirati slike i sl. Neke od ovih funkcija rade savršeno, dok će za neke trebati malo vježbe.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT