Recenzija: Samsung Galaxy S DuosDual SIM mobiteli kod nas su dugo bili rijetkost i do nedavno  smo ih mogli vidjeti tek na nekim običnim uređajima s najosnovnijim funkcijama. Tako se u zadnje vrijeme pojavio cijeli niz proizvođača koji su na našem tržištu ponudili ovakve uređaje temeljene na Androidu, a sada im se produžilo i jedno zvučnije ime - Samsung.
Proteklih tjedan dana smo se družili s modelom Samsung Galaxy S Duos GT-I7562, prvim Samsungovim Androidom s utorima za dvije SIM kartice na našem tržištu, a opis i dojmove pročitajte u nastavku

Osnove karakteristike


Dimenzije: 121,5 x 63,1 x 10,5 mm
Masa: 120  grama
Zaslon: 4.0” TFT, 800×480, 233 ppi
SoC: MSM7227A
CPU: 1X Cortex-A5 1 GHz
GPU: Adreno 200
RAM: 768 MB
Interna memorija: 4 GB (dostupno 1,8 GB)
Utor za microSD memorijske kartice
Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, microUSB, Wi-Fi direct, Bluetooth
3G: HSPA
OS: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Kamera: 5 MP
Video kamera: VGA, 30 fps
Prednja kamera: VGA
FM Radio
Baterija: 1500 mAh

Prednosti


Dual SIM s više mogućnosti
Solidna kamera
Baterija

Nedostaci


Starija generacija procesora
Starija verzija Androida
Zakompliciran SIM managment

Dizajn i kućište
Samsungova serija Galaxy S u zadnjih je godinu dana obilježena prilično upadljivom dizajnerskom linijom premijerno uvedenom na modelu Galaxy S3. Štoviše, većina ostalih modela proizašlih nakon S-trojke neodoljivo podsjeća upravo na nju, čemu najviše doprinose zaobljeni kutovi, metalni okvir i raspored vanjskih komponenti.

Potpuno istu stvar imamo i s modelom Galaxy S Duos. Korišten je isti izbor materijala, dakle radi se o istoj polikarbonatnoj plastici, ali za razliku od Galaxyja S3 ili npr. Galaxyja S3 mini, ovaj model nema sjajnu pozadinu, nego matiranu, što je u svakom slučaju bolja varijanta, kako vizualno tako i ergonomski. Uz to što na takvoj površini ne ostaju otisci prstiju, ona još bolje sprječava klizanje uređaja iz ruku.

Unatoč plastici i formi uređaja, konstrukcija je iznimno čvrsta i nema niti naznaka da bi se bilo kakvo šuškanje ili krckanje moglo događati.

Zaslon
TFT zasloni definitivno pripadaju prošlosti, ali to proizvođačima poput Samsunga ili npr. Sonyja očito ne smeta pa ih dan danas ugrađuju u svoje nove modele. Sony je tu otišao čak i korak dalje pa je takav zaslon ugradio i u top model Xperia Z, tako da Samsungu ugradnju TFT zaslona u ovaj jeftiniji model možemo i oprostiti. Dakle, TFT zasloni imaju manji kut vidljivosti od IPS zaslona i u tom pogledu nude nešto manji komfor. No, ipak, ako zaslon promatrate iz nekog normalnog kuta, vidljivost i prikaz su sasvim korektni.

Rezolucija od 800 x 480 točaka na 4,0” zaslonu daje gustoću od 233 ppi, što je sasvim solidan rezultat.

Preciznost je na visokoj razini, tj, onoj koju uživaju vlasnici skupljih modela, no odaziv u nekim trenucima nije na razini očekivanog pa će biti potrebno da navika učini svoje. Vidljivost pri izravnoj izloženosti suncu je nešto slabija, ali još uvijek u okvirima cjenovnog razreda.

Telefonija i Dual SIM
Čist i bistar zvuk s prosječnom jačinom zvučnika. To je ukratko dojam nakon prve minute telefonskog razgovora. Naravno, zvučnik uvijek može biti jači, no i ovaj će zadovoljiti većinu korisnika. Prijem je izvrstan i u ovih tjedan dana nisam zabilježio pucanje poziva, niti bi je bilo tko rekao da sam bio nedostupan.

I sada smo došli do onog dijela koji je kod ovog modela praktički najvažniji. Sustav dvaju utora za SIM kartice je izveden prilično domišljato (jedan iznad drugog), ali je zato žrtvovana praktičnost. Naime, SIM kartice je moguće umetnuti bez većih poteškoća, no za izvlačenje donje SIM kartice nerijetko će biti potreban dodatan komad alata u vidu olovke, čačkalice ili nečeg sličnog.
Dual SIM koncept na ovom uređaju radi izvrsno i oba SIM modula mogu biti aktivna u isto vrijeme. Ipak, SIM managment izbornik je nepotrebno zakompliciran pa će u početku biti potrebno malo proučiti kao sustav radi. Dodatan problem možete imati ako uređaj koristite na hrvatskom jeziku jer su neke stavke potpuno krivo prevedene. Naime, stavka u izborniku “Activate - use network” je prevedena kao “Uključi - koristi internet” što navodi na potpuno krivi zaključak. No vratimo se samom sustavu.

Dakle, kad umetnete nove SIM kartice i uključite uređaj, sustav će vam omogućiti dodjeljivanje imena svakoj SIM kartici i eventualno dodavanje ikone, što samo po sebi nije loša ideja, no od male koristi će biti jer se u praksi nećete baš puno susretati s tim imenima. Naime, sustav je koncipiran tako da je prije izvršavanja poziva, u izborniku (ili u polju s obavijestima) potrebno prethodno odabrati operatera (SIM karticu) s koje će poziv biti upućen. Dodatna nelogičnost je i to što prilikom odabira određenog kontakta iz imenika nije moguće izabrati operatera, već se morate vratiti u izbornik (ili polje s obavijestima) i to učiniti odatle.

Situacija je donekle bolja kod numeričke tipkovnice, jer je ispod nje moguće odabrati s koje SIM kartice želite uputiti poziv, ali te su tipke označene kao SIM1 i SIM2, dakle bez naziva koje ste im prethodno dodijelili.

Zašto je Samsung ovako zakomplicirao SIM managment nije nam poznato i možemo samo izraziti čuđenje zašto nije primijenio sustav izbornika koji je viđen na Prestigio i još nekim uređajima. No, što je tu je. Navika će nakon nekog vremena sasvim sigurno učiniti svoje i tada ćete zaboraviti na ove nelogičnosti.

S druge strane, ono što Samsung Galaxy S Duos čini drukčijim je mogućnost primanja poziva preko drugog operatera čak i kada je u tijeku razgovor preko prvog. U tom slučaju je potrebno prvog sugovornika staviti na čekanje kako biste preuzeli poziv s druge SIM kartice. Kad je u pitanju podatkovni promet, samo jedna SIM kartica može biti aktivna i potrebno ju je prethodno definirati.

Operativni sustav, sučelje i performanse
Samsung Galaxy S Duos dolazi s Androidom 4.0.4 Ice cream Sandwich. Da, 2013. godina je i jedan novi Samsung još uvijek čuči u kutu sa svojim ICS-om, umjesto s jednom od novijih verzija Androdia. Vjerujemo kako će nadogradnja na Jelly Bean uskoro biti dostupna, ali za sada nema službenih informacija.

Sučelje je dobro poznato iz ostalih Samsungovih modela, dakle imamo provjerenu TouchWiz nadogradnju koja na ovom uređaju radi sasvim pristojno. Ipak, zbog malo starije generacije procesora (Cortex-A5), povremeno se zna dogoditi da izbornik sporije reagira. Dakle, fluidnost sustava nije na razini modela s jačim hardverom, ali će zadovoljiti većinu prosječnih korisnika. Kada uređaj jednom dobije nadogradnju na Android 4.1 Jelly Bean, sučelje će svakako dobiti na fluidnosti.

Internet
Samsug Galaxy S Duos dolazi sa standardnim Samsungovim web preglednikom koji, nažalost, ne podržava text reflow, tj. prilagodbu formata teksta povećanoj razini stranice. Ako želite veći font, morat ćete u postavkama preglednika odrediti veličinu ili način prikaza. Alternativno, možete instalirati i  neki drugi preglednik koji podržava ovu mogućnost.

Omogućeno je i surfanje u tabovima, odnosno višestrukim prozorima, a 768 MB RAM-a će se u većini slučajeva dobro nositi i s “težim” web stranicama.

Preglednik podržava povećanje dvostrukim dodirom ili štipanjem, anonimni način surfanja, JavaScript i brzi izbornik. Ova potonja funkcija se mora omogućiti u “labs” izborniku, a aktivira se pritiskom na rub zaslona. Sadrži prečace prema zabilješkama, manipulaciji tabovima, izborniku te pozivanju adresne trake i tipkovnice.

Multimedija
Samsung Galaxy S za pregledavanje fotografija koristi standardnu Android galeriju koja nudi uobičajene mogućnosti sortiranja, uređivanja (rotacija i izrezivanje) i razmjene na društvenim mrežama i raznim cloud servisima. Fotografije se organiziraju u albume, a jedan od njih prikazuje fotografije iz vašeg Picasa albuma (ako koristite taj servis) koji je vezan s vašim Google korisničkim računom. Galerija ima i mogućnost prikazivanja slika kao slideshow.

Video sadržaj se reproducira putem Samsungovog video playera koji bez problema reproducira MP4 i 3GP formate videa. Problem je nastao kada smo pokušali pokrenuti AVI datoteku jer ju video player i galerija uopće nisu prepoznali. MKV datoteka je bila prepoznata, no svejedno ju je bilo nemoguće pokrenuti. Znači, ako se ukaže potreba za reprodukcijom filmova, instalirajte neki od alternativnih video playera.Za reprodukciju glazbe zadužena je Samsungova Music player aplikacija s uobičajenim mogućnostima razvrstavanja glazbe po nazivu, izvođaču, žanru itd. Možete kreirati i playliste, a za vizualni dojam zadužen je “glazbeni kvadrat” koji ih sam kreira prema žanru.

Kvaliteta zvuka je za uređaj ovog cjenovnog razreda solidna, a isto se može reći i za jačinu vanjskog zvučnika. Ako poželite više uživati u slušanju glazbe, morat ćete kupiti slušalice jer u prodajnom paketu nisu sadržane.

Povezivanje


Samsung Galaxy S Duos podržava klasične načine bežičnog povezivanja: Wi-Fi, Wi-Fi direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth i GPS. Spajanje uređaja na računalo odvija se putem micro USB utora koji služi i za punjenje. Treba reći i to da se u prodajnom paketu nalazi punjač koji je odvojen od USB kabela. Ono što nije za pohvalu je izostanak podrške za USB on-the-go. Naime, nije jasno zašto i po kojem kriteriju proizvođači onemogućuju ovu funkciju jer ju Android kao operativni sustav općenito podržava.

Kamera


Samsung Galaxy S duos dolazi opremljen 5 MP kamerom, LED bljeskalicom i autofokusom. Sučelje kamere je klasično “Samsungovsko,” tj. vizualno identično onom koje nalazimo na npr. Galaxyju S3, S3 mini i sl. Što se samih mogućnosti kamere tiče, podržano je nekoliko načina snimanja (jedan snimak, panorama…) kao i automatsko dodavanje raznih filtera. Fokus je limitiran na Auto i Macro, a izostala je podrška za dodirni fokus. Također, nije podržano ni serijsko okidanje (burst mode). Od ostalih mogućnosti tu je podešavanje parametara kao što su ISO vrijednost, trajanje ekspozicije i mjerenje svjetlosti.

Za kvalitetu fotografija može se reći da je iznad očekivanja. Razina šuma je minimalna čak i u slabijim svjetlosnim uvjetima, a boje su vrlo realno prikazane. U nastavku pogledajte nekoliko primjeraka (vanjsko svijetlo, unutarnji prostor i potpuni mrak uz bljskalicu)Video kamera snima isječke u VGA rezoluciji pri 30 sličica u sekundi, no nemojte očekivati superiornu kvalitetu. Procesor jednostavno nije optimiziran za snimanje kvalitetnijeg videa, a sama rezolucija (640 x 480) neće nadomjestiti nedostatak detalja uzrokovanih kompresijom. Bilo kako bilo, video snimač će poslužiti najosnovnijoj svrsi, ali ga je nemoguće usporediti s onim na jačim modelima.

Baterija


Baterija kapaciteta 1500 mAh u Samsungu Galaxy S Duos generalno može pružiti i do dva dana autonomije, no to svakako ovisi o uvjetima korištenja. Kada smo imali aktivna oba SIM modula, tj. obje SIM kartice i uz stalnu spojenost na internet preko jedne od njih (ili preko Wi-Fi-a) baterija je izdržala 29 sati. Naravno, ovdje se podrazumijeva umjereno korištenje svih funkcija uređaja uz stalnu sinkronizaciju jednog mailboxa.

Ukoliko nemate potrebu za konstantnom aktivnošću oba SIM modula i ako se na internet spajate po potrebi (bez automatske sinkronizacije) autonomija se može produljiti i na dva dana, odnosno, od danas ujutro do sutra navečer. Naravno, i ovo može varirati ovisno o intenzitetu i uvjetima korištenja. Ako se nalazite u području slabije pokrivenosti signalom, baterija će se svakako brže prazniti.

Zaključak


Samsung Galaxy S Duos nije geekovski uređaj i nije dizajniran za utrke u performansama, već da zadovolji osnovne potrebe prosječno zahtjevnog korisnika kojemu je prioritet korištenje dviju SIM kartica. Dakle, ako se ne opterećujete brzinama i gigahercima i ako želite uštedjeti na troškovima telefoniranja koristeći se uslugama dvaju operatera ili jednostavno često putujete u inozemstvo, ovaj će vas uređaj dobro služiti.

Također, poslužit će i za povremeno surfanje, rad s mailovima pa i za povremeno ubijanje dosade nekom jednostavnijom igrom. Cijenu od 1999,00 kuna, koliko Samsung Galaxy S Duos stoji u HG Shopu, svakako možemo nazvati razumnom. Također, ne treba očekivati da će se ovaj, kao ni bilo koji drugi Dual SIM uređaj pojaviti u ponudi nekog operatera, iz sasvim objektivnih razloga.

Uređaj na testiranje ustupio: HGshop