Recenzija: Samsung Galaxy S Duos

Telefonija i Dual SIM

Čist i bistar zvuk s prosječnom jačinom zvučnika. To je ukratko dojam nakon prve minute telefonskog razgovora. Naravno, zvučnik uvijek može biti jači, no i ovaj će zadovoljiti većinu korisnika. Prijem je izvrstan i u ovih tjedan dana nisam zabilježio pucanje poziva, niti bi je bilo tko rekao da sam bio nedostupan.

I sada smo došli do onog dijela koji je kod ovog modela praktički najvažniji. Sustav dvaju utora za SIM kartice je izveden prilično domišljato (jedan iznad drugog), ali je zato žrtvovana praktičnost. Naime, SIM kartice je moguće umetnuti bez većih poteškoća, no za izvlačenje donje SIM kartice nerijetko će biti potreban dodatan komad alata u vidu olovke, čačkalice ili nečeg sličnog.
Dual SIM koncept na ovom uređaju radi izvrsno i oba SIM modula mogu biti aktivna u isto vrijeme. Ipak, SIM managment izbornik je nepotrebno zakompliciran pa će u početku biti potrebno malo proučiti kao sustav radi. Dodatan problem možete imati ako uređaj koristite na hrvatskom jeziku jer su neke stavke potpuno krivo prevedene. Naime, stavka u izborniku “Activate – use network” je prevedena kao “Uključi – koristi internet” što navodi na potpuno krivi zaključak. No vratimo se samom sustavu.

Dakle, kad umetnete nove SIM kartice i uključite uređaj, sustav će vam omogućiti dodjeljivanje imena svakoj SIM kartici i eventualno dodavanje ikone, što samo po sebi nije loša ideja, no od male koristi će biti jer se u praksi nećete baš puno susretati s tim imenima. Naime, sustav je koncipiran tako da je prije izvršavanja poziva, u izborniku (ili u polju s obavijestima) potrebno prethodno odabrati operatera (SIM karticu) s koje će poziv biti upućen. Dodatna nelogičnost je i to što prilikom odabira određenog kontakta iz imenika nije moguće izabrati operatera, već se morate vratiti u izbornik (ili polje s obavijestima) i to učiniti odatle.

Situacija je donekle bolja kod numeričke tipkovnice, jer je ispod nje moguće odabrati s koje SIM kartice želite uputiti poziv, ali te su tipke označene kao SIM1 i SIM2, dakle bez naziva koje ste im prethodno dodijelili.

Zašto je Samsung ovako zakomplicirao SIM managment nije nam poznato i možemo samo izraziti čuđenje zašto nije primijenio sustav izbornika koji je viđen na Prestigio i još nekim uređajima. No, što je tu je. Navika će nakon nekog vremena sasvim sigurno učiniti svoje i tada ćete zaboraviti na ove nelogičnosti.

S druge strane, ono što Samsung Galaxy S Duos čini drukčijim je mogućnost primanja poziva preko drugog operatera čak i kada je u tijeku razgovor preko prvog. U tom slučaju je potrebno prvog sugovornika staviti na čekanje kako biste preuzeli poziv s druge SIM kartice. Kad je u pitanju podatkovni promet, samo jedna SIM kartica može biti aktivna i potrebno ju je prethodno definirati.

Operativni sustav, sučelje i performanse

Samsung Galaxy S Duos dolazi s Androidom 4.0.4 Ice cream Sandwich. Da, 2013. godina je i jedan novi Samsung još uvijek čuči u kutu sa svojim ICS-om, umjesto s jednom od novijih verzija Androdia. Vjerujemo kako će nadogradnja na Jelly Bean uskoro biti dostupna, ali za sada nema službenih informacija.

Sučelje je dobro poznato iz ostalih Samsungovih modela, dakle imamo provjerenu TouchWiz nadogradnju koja na ovom uređaju radi sasvim pristojno. Ipak, zbog malo starije generacije procesora (Cortex-A5), povremeno se zna dogoditi da izbornik sporije reagira. Dakle, fluidnost sustava nije na razini modela s jačim hardverom, ali će zadovoljiti većinu prosječnih korisnika. Kada uređaj jednom dobije nadogradnju na Android 4.1 Jelly Bean, sučelje će svakako dobiti na fluidnosti.

Internet

Samsug Galaxy S Duos dolazi sa standardnim Samsungovim web preglednikom koji, nažalost, ne podržava text reflow, tj. prilagodbu formata teksta povećanoj razini stranice. Ako želite veći font, morat ćete u postavkama preglednika odrediti veličinu ili način prikaza. Alternativno, možete instalirati i  neki drugi preglednik koji podržava ovu mogućnost.

Omogućeno je i surfanje u tabovima, odnosno višestrukim prozorima, a 768 MB RAM-a će se u većini slučajeva dobro nositi i s “težim” web stranicama.

Preglednik podržava povećanje dvostrukim dodirom ili štipanjem, anonimni način surfanja, JavaScript i brzi izbornik. Ova potonja funkcija se mora omogućiti u “labs” izborniku, a aktivira se pritiskom na rub zaslona. Sadrži prečace prema zabilješkama, manipulaciji tabovima, izborniku te pozivanju adresne trake i tipkovnice.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT