Recenzija: Samsung Galaxy S Duos

Multimedija

Samsung Galaxy S za pregledavanje fotografija koristi standardnu Android galeriju koja nudi uobičajene mogućnosti sortiranja, uređivanja (rotacija i izrezivanje) i razmjene na društvenim mrežama i raznim cloud servisima. Fotografije se organiziraju u albume, a jedan od njih prikazuje fotografije iz vašeg Picasa albuma (ako koristite taj servis) koji je vezan s vašim Google korisničkim računom. Galerija ima i mogućnost prikazivanja slika kao slideshow.

Video sadržaj se reproducira putem Samsungovog video playera koji bez problema reproducira MP4 i 3GP formate videa. Problem je nastao kada smo pokušali pokrenuti AVI datoteku jer ju video player i galerija uopće nisu prepoznali. MKV datoteka je bila prepoznata, no svejedno ju je bilo nemoguće pokrenuti. Znači, ako se ukaže potreba za reprodukcijom filmova, instalirajte neki od alternativnih video playera.

Za reprodukciju glazbe zadužena je Samsungova Music player aplikacija s uobičajenim mogućnostima razvrstavanja glazbe po nazivu, izvođaču, žanru itd. Možete kreirati i playliste, a za vizualni dojam zadužen je “glazbeni kvadrat” koji ih sam kreira prema žanru.

Kvaliteta zvuka je za uređaj ovog cjenovnog razreda solidna, a isto se može reći i za jačinu vanjskog zvučnika. Ako poželite više uživati u slušanju glazbe, morat ćete kupiti slušalice jer u prodajnom paketu nisu sadržane.

Povezivanje

Samsung Galaxy S Duos podržava klasične načine bežičnog povezivanja: Wi-Fi, Wi-Fi direct, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth i GPS. Spajanje uređaja na računalo odvija se putem micro USB utora koji služi i za punjenje. Treba reći i to da se u prodajnom paketu nalazi punjač koji je odvojen od USB kabela. Ono što nije za pohvalu je izostanak podrške za USB on-the-go. Naime, nije jasno zašto i po kojem kriteriju proizvođači onemogućuju ovu funkciju jer ju Android kao operativni sustav općenito podržava.

Kamera

Samsung Galaxy S duos dolazi opremljen 5 MP kamerom, LED bljeskalicom i autofokusom. Sučelje kamere je klasično “Samsungovsko,” tj. vizualno identično onom koje nalazimo na npr. Galaxyju S3, S3 mini i sl. Što se samih mogućnosti kamere tiče, podržano je nekoliko načina snimanja (jedan snimak, panorama…) kao i automatsko dodavanje raznih filtera. Fokus je limitiran na Auto i Macro, a izostala je podrška za dodirni fokus. Također, nije podržano ni serijsko okidanje (burst mode). Od ostalih mogućnosti tu je podešavanje parametara kao što su ISO vrijednost, trajanje ekspozicije i mjerenje svjetlosti.

Za kvalitetu fotografija može se reći da je iznad očekivanja. Razina šuma je minimalna čak i u slabijim svjetlosnim uvjetima, a boje su vrlo realno prikazane. U nastavku pogledajte nekoliko primjeraka (vanjsko svijetlo, unutarnji prostor i potpuni mrak uz bljskalicu)

Video kamera snima isječke u VGA rezoluciji pri 30 sličica u sekundi, no nemojte očekivati superiornu kvalitetu. Procesor jednostavno nije optimiziran za snimanje kvalitetnijeg videa, a sama rezolucija (640 x 480) neće nadomjestiti nedostatak detalja uzrokovanih kompresijom. Bilo kako bilo, video snimač će poslužiti najosnovnijoj svrsi, ali ga je nemoguće usporediti s onim na jačim modelima.

Baterija

Baterija kapaciteta 1500 mAh u Samsungu Galaxy S Duos generalno može pružiti i do dva dana autonomije, no to svakako ovisi o uvjetima korištenja. Kada smo imali aktivna oba SIM modula, tj. obje SIM kartice i uz stalnu spojenost na internet preko jedne od njih (ili preko Wi-Fi-a) baterija je izdržala 29 sati. Naravno, ovdje se podrazumijeva umjereno korištenje svih funkcija uređaja uz stalnu sinkronizaciju jednog mailboxa.

Ukoliko nemate potrebu za konstantnom aktivnošću oba SIM modula i ako se na internet spajate po potrebi (bez automatske sinkronizacije) autonomija se može produljiti i na dva dana, odnosno, od danas ujutro do sutra navečer. Naravno, i ovo može varirati ovisno o intenzitetu i uvjetima korištenja. Ako se nalazite u području slabije pokrivenosti signalom, baterija će se svakako brže prazniti.

Zaključak

Samsung Galaxy S Duos nije geekovski uređaj i nije dizajniran za utrke u performansama, već da zadovolji osnovne potrebe prosječno zahtjevnog korisnika kojemu je prioritet korištenje dviju SIM kartica. Dakle, ako se ne opterećujete brzinama i gigahercima i ako želite uštedjeti na troškovima telefoniranja koristeći se uslugama dvaju operatera ili jednostavno često putujete u inozemstvo, ovaj će vas uređaj dobro služiti.

Također, poslužit će i za povremeno surfanje, rad s mailovima pa i za povremeno ubijanje dosade nekom jednostavnijom igrom. Cijenu od 1999,00 kuna, koliko Samsung Galaxy S Duos stoji u HG Shopu, svakako možemo nazvati razumnom. Također, ne treba očekivati da će se ovaj, kao ni bilo koji drugi Dual SIM uređaj pojaviti u ponudi nekog operatera, iz sasvim objektivnih razloga.

Uređaj na testiranje ustupio: HGshop

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT