Recenzija: Samsung Galaxy S3

Ergonomija

S ergonomske strane, dizajn Samsunga Galaxy S III prilično je dobro “pogođen”. Zaobljeni rubovi omogućuju ugodno rukovanje, što je na ovako velikom uređaju od velike važnosti. Teško da će doseći ergonomske standarde Galaxy Nexusa (od kojeg je zanemarivo veći), no ovakav kakav je, puno je praktičniji i ugodniji za rukovanje od npr. Sony Xperije S koja je neovisno o manjim dimenzijama, zbog svog kockastog dizajna ergonomski lošije izvedena.
Manipulacija jednom rukom? Rekao bih da je ovo zaista gornja granica za osobe s prosječno velikim rukama. Ako imate male ruke jednostavno zaboravite pisanje poruka jednom rukom, a pitanje je hoćete li moći naći željeni kontakt u imeniku i uputiti poziv, jer riskirate da vam uređaj ispadne na pod. Osobno spadam u skupinu s prosječno velikim rukama i s rukovanjem nisam imao problema. Naravno, kada uređaj držite u ruci palac ne može dohvatiti suprotni gornji kut kao što je to slučaj na modelima s manjim zaslonima, no što je tu je. Standardi se očito mijenjaju i ako želimo uređaje s velikim zaslonima postoje sitnice poput ove koje smo spremni žrtvovati.

S druge strane, uređaj je u odnosu na dimenzije izrazito lagan, a debljina od 8,6 mm jamči iznimnu eleganciju. Iz ovih razloga, Samsung Galaxy S III neće raditi probleme po džepovima niti će neprirodno stršati. Premda je za desetinku milimetra (što je uistinu zanemarivo) deblji, Samsung Galaxy S3 nema grbu na dnu stražnjeg dijela kućišta koja je bila svojstvena prethodniku.

Prednju stranu Galaxja S III krasi fizička “Home” tipka okružena s dvije kapacitivne, dok s gornje strane imamo priličnu gužvu. S lijeve strane nalazi se LED dioda koja je vidljiva samo kada je aktivna. U sredini je zvučnik, a s desne strane prednja kamera u društvu s još dvije točkice koje skrivaju proximity i svjetlosni senzor. Na stražnjoj strani nalazimo kameru s bljeskalicom i zvučnik.

Spomenute kapacitivne tipke smještene su prilično nisko, tj. uz sami rub kućišta tako da se ponekad može dogoditi da ih prilikom manipulacije uređajem pritisnete nesvjesno. Slično kao LED dioda, kapacitivne tipke nisu vidljive kada je zaslon isključen, a trajanje njihovog osvjetljenja moguće je podesiti u postavkama.
Još jedna mala zamjerka ide na račun kombinacije jedne fizičke i dviju kapacitivnih tipki. Naime, kada upravljate uređajem morate se naviknuti na često pritiskanje svih tipki, a ta kombinacija upravo stvara nerazmjer u jačini potrebnog pritiska. Generalno, bilo bi daleko bolje da su sve tri tipke ili fizičke, ili kapacitivne. Ovako je potrebna ne baš mala doza privikavanja.

Sigurno se pitate zašto je micro SIM kartica ponovno stavljena stavio pod nedostatke jer sve više proizvođača prelazi na taj standard. Da, prelaze, ali ne zaboravite da će uskoro i ovaj standard biti napušten jer je upravo prihvaćen novi – nano SIM standard koji donosi još manju SIM karticu. Dakle, ako ste sada svoju staru mini SIM karticu kod operatera zamijenili za micro SIM imajte na umu da ćete uskoro i tu novu karticu još jednom mijenjati kada nano SIM pokuca na vrata.

Zaslon

Samsung Galaxy S III dolazi sa Super AMOLED zaslonom u HD rezoluciji i od same službene najave predmet je raznih rasprava. Naime, Samsung je u ovom modelu koristio Pentile matricu, koja za razliku od RGB matrice drukčije definira i prikazuje subpiksele, o čemu više možete pročitati ovdje. Kao rezultat, Pentile matrica ima manju gustoću prikaza subpiksela od RGB-a i time je po definiciji inferiornija. Iz ovog su razloga mnogi fanovi digli paniku, ali potpuno bespotrebno. U stvarnom životu, vjerojatnost da ćete golim okom ugledati subpiksel, a posebice na zaslonu s gustoćom piksela od preko 300 ppi, praktični je ravna nuli. Ako ipak uspijete, ili ste Superman, ili imate probleme na “drugoj razini”, jer je za takvu radnju potrebno poduže buljenje u zaslon i to iz neposredne blizine.

Sad kad smo definirali da zaslon Galaxyja S3 nema doslovno nikakvih problema zbog ugrađene Pentile matrice možemo prijeći na sljedeće njegove karakteristike i nastaviti se diviti. Dakle, dijagonala od 4,8 inča vjerojatno predstavlja kraj utrke u povećavanju zaslona, barem kad se radi o smartphone uređajima u klasičnom smislu. Vidjeli smo da se granice pomiču i da je sama definicija smartphonea zapravo posljedica individualne percepcije, a 4,3 inča, dijagonala koju smo dugo smatrali gornjom granicom, pala je kao kula od karata. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je 4,8 inča zapravo točno “u sredini” između 4,3 na Galaxyju S II i 5,3 na Galaxy Noteu.

Iako ovo nije prvi zaslon u 720p rezoluciji s kojim se susrećemo, praktički je nemoguće sakriti oduševljenje. Prikaz i vjernost boja na ovom zaslonu je nešto što uistinu treba doživjeti. Na vanjskom svjetlu vidljivost i čitljivost su na razini ostalih Super AMOLED-a, što je svakako zadovoljavajuće. Kut gledanja seže do krajnjih granica, a boje su i u tim ekstremnim uvjetima i dalje realne.

Preciznost i odaziv? Vjerojatno se šalite se s tim pitanjem. Postavite neko drugo.

Ono što većinu zasigurno zanima je usporedba s HTC-om One X i njegovim S-LCD2 zaslonom pa ‘ajmo malo i o tome. Kada je AMOLED tehnologija predstavljena bila je superiorna LCD-u i tako je ostalo skoro do danas. S druge strane, LCD tehnologija je u međuvremenu evoluirala i sada može stati uz bok najnovijim Super AMOLED-ima. Dakle, sama činjenica što Samsung Galaxy S III koristi AMOLED tehnolgiju ne znači nužno da je prikaz bolji o odnosu na HTC-ov S-LCD2, dapače. I gdje je sad uopće razlika? Da sad ne kompliciramo s tehničkim detaljima, koje inače možete pročitati ovdje, odgovor je jednostavan i leži u staroj rimskoj izreci „De gustibus non est disputandum“. Dakle, zaslon HTC-a One X nešto je blještaviji od Samsungovog i tu je sva filozofija. Moj osobni stav je da razlike u kvaliteti prikaza nema i da se sve svodi na stvar ukusa. Nekome će biti bolji/ljepši Super AMOLED, a nekome S-LCS2. Osobno preferiram ovaj prvi, što ne znači nužno da će se isti svidjeti i vama.
Bilo kako bilo, nakon par dana buljenja naviknut ćete se na bilo koji od njih i zaboraviti da onaj drugi uopće postoji.

Kao jedan od korisnih dodataka tu je senzor koji omogućuje da sustav pričeka s isključenjem zaslona ukoliko otkrije da gledate u njega, što je prilično zgodno. Zanimljivo je da Samsung Galaxy S III u postavkama nudi i predefinirane sheme osvjetljenja zaslona, slično kao na TV uređajima

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT