Recenzija: Samsung Galaxy S3

OS i sučelje

Upravljanje

Samsung Galaxy S III temeljen je na najnovijoj verziji Androida Ice Cream Sandwich, točnije 4.0.4 i kao takav donosi zaista sve što se od jednog vrhunskog uređaja i očekuje. Prvo što se primijeti je prisutnost velike home tipke koja nije svojstvena ICS uređajima. Podsjetimo, Google je prilikom predstavljanja ICS-a proizvođačima hardvera ponudio mogućnost izrade uređaja bez fizičkih, pa čak i kapacitivnih tipki kao što je npr. Galaxy Nexus. Ipak, ova ideja očito nije naišla na podršku proizvođača, u što smo se uvjerili prilikom prvog pogleda na HTC-ovu seriju One gdje su tri Googleove virtualne tipke jednostavno preselile ispod zaslona i pretvorile se u kapacitivne. Samsung modelom Galaxy S3 ide još dalje i praktički nas vraća u doba Gingerbreada te prijašnjih verzija Androida. Home tipki pridružuje se po jedna kapacitivna sa svake strane i tako čine cjelinu za upravljanje osnovnim funkcijama. Nekome će se povratak na ovaj koncept svidjeti, dok bi drugi mogli malo gunđati. Bilo kako bilo, i ovdje će navika učiniti svoje.
Desna kapacitivna tipka ima uobičajenu “back” funkciju, dok ona s lijeve strane otvara izbornik s opcijama. Istini za volju, ovakav koncept je jednostavniji i praktičniji od okomite upotrebe okomite “trotočke” na drugim ICS uređajima. Naime, ta trotočka ovisno o aplikaciji mijenja poziciju, što dodatno zbunjuje, dok je Samsungova kapacitivna tipka uvijek na istom mjestu. Pristup task switcheru odvija se dužim pritiskom na Home tipku.
S druge strane, ovo je još jedan udarac Googleovoj namjeri unifikacije Androida, a developerima će zadati dodatne glavobolje.
Što je tu je, Andoid eko-sustav je takav kakav je i ne treba previše plakati zbog još jedne epizode u sagi o fragmentaciji.

Početni zasloni i izbornik

Kada uređaj uključite dočekat će vas zaključani zaslon sa slikom maslačka, a kada ga dodirnete pojavit će se efekt valova na vodi. Premda nisam ljubitelj nepotrebnih animacija i sličnih perverzija moram priznati da me ova zaista oduševila. Naime, efekt je toliko dobro izveden da je prava šteta povremeno ga ne pogledati. Naravno, postoje i druge pozadinske slike i live wallpaperi koje je moguće izmjenjivati. Na zaključanom zaslonu nalaze se četiri prečice za brzi pristup funkcijama, a otključavanje se vrši povlačanjem prsta u bilo kojem smjeru.

U startu će Galaxy S III ponuditi sedam početnih zaslona koje kasnije možete brisati i premještati. Na vrhu zaslona nalazi se uobičajena statusna traka, koju kad povučete prema dolje dobijete površinu s obavijestima te prečicama raznih postavki. Na ovom modelu prečice postavki nisu ograničene na četiri ili pet već ih je ravno 10. Da ih sad ne nabrajam, sve su vidljive na slikama. Naravno, radi se o pomičnoj traci koju možete listati lijevo-desno, a uvijek je vidljivo samo 5 prečica.

Početni zasloni, kao i na drugim Androidima namijenjeni su dodavanju prečica aplikacija, widgeta, mapa, kontakata i zabilješki iz web preglednika. Izbor widgeta u samom uređaju je prilično velik, a sve ono što vam nedostaje vjerojatno ćete pronaći u Google Play trgovini.
Izbornik s aplikacijama jednak je kao na originalnom ICS-u, s tom razlikom što su prezuete aplikacije odvojene od sistemskih.

Samsungov ICS sa TouchWiz nadogradnjom po mnogim se stavkama razlikuje od golog ICS-a kojeg nalazimo na Galaxy Nexusu, no svakako manje nego što je to slučaj kod HTC-ove serije One gdje Sense puno dublje zadire u sam sustav.
Primjerice, task switcher/manager je na Galaxyju S3 jednostavan kao na Galaxy Nexusu s dodatkom mogućnosti isključivanja svih aplikacija, dok je kod HTC-a nepotrebno zakompliciran i usporen. Ista stvar je i s dodavanjem aplikacija i widgeta na početni zaslon. Samsung u ovaj dio  nije puno intervenirao, dok je HTC na svojim One modelima to prilično izmijenio.

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT