Recenzija: Samsung Galaxy S4

Geste, Pokreti, Smart stay, Smart scroll, Smart pause…

Još na prošlogodišnjem Samsungovom top modelu – Galaxyju S3 upoznali smo razne nove geste i pokrete za upravljanje uređajem. Iako su ove funkcije odlično zamišljene i prilično dobro izvedene, osobno ih nisam toliko često koristio. Možda je problem u tome što ih je jednostavno previše i što većinu pokreta treba uvježbati kako bi stvar funkcionirala. Samsung Galaxy S4 ovdje ide korak dalje i dodaje još mogućnosti koje su sada proširene i na upravljanje pogledom. Krenimo redom:

Air gesture ili u slobodnom prijevodu “zračna gesta” omogućuje upravljanje sadržajem na zaslonu iz zraka. Na primjer, ako rukom prijeđete nekoliko centimetara iznad zaslona, možete prijeći na sljedeću stranicu onog što čitate, ali samo na Samsungovom web pregledniku (ne i u Chromeu). Isto tako, u galeriji, glazbenom sviraču ili S Memo aplikaciji možete listati lijevo-desno i gore-dolje te tako upravljati sadržajem. Na ovaj način možete pogledati i vrijeme dok je zaslon u stanju mirovanja, no to smo upoznali već na Noteu 2.

Sve su ove funkcije u osnovi zanimljive i prilično dobro izvedene, no u praksi se pokazalo da su praktički beskorisne. Ako već mašem rukom iznad zaslona, nije mi nikakav problem to izvesti na tradicionalan način koji je, usput rečeno, precizniji.

Pokreti. Za ovu stavku se donekle može reći da je korisnija od zračnih gesti, ali je na neke od njih i dalje potrebno privikavanje. Vrlo koristan pokret može biti direktni poziv koji se izvodi samim približavanjem uređaja na uho. Druga korisna mogućnost je utišavanje zvonjave u trenutku kada uređaj položite na ravnu površinu (zaslonom prema dolje). Ovdje jedino treba pripaziti da je površina stola potpuno ravna, jer u suprotnom može doći do neželjenih oštećenja.

Pokreti dlanom su poznati još iz prethodnika, a svode se na uzimanje screenshotova prelaskom dlanom preko zaslona ili utišavanje i paztiranje glazbe prekrivanjem njegove površine.

Smart Stay (pametno stanje mirovanja) omogućuje da zaslon ostane aktivan sve dok u njega gledate. Ovo može biti korisno u slučajevima kad je zaslon podešen tako da se isključi nakon nekog kratkog vremena. Nedostatak je to što se prilikom povratka pogleda na nj, on neće ponovo uključiti pa cijela stvar i nema nekog smisla. Ako želim odmaknuti pogled od uređaja i svoju pažnju usmjeriti na nešto drugo, tada mi je najmanji problem stisnuti gumb za zaključavanje jer ću ga kasnije ionako ponovo morati pritisnuti za uključivanje.

Smart rotation (pametna rotacija) omogućuje prilagodbu orijentacije zaslona (vodoravno ili okomito). Može biti korisno u slučajevima kada bi akcelerometar inače okrenuo zaslon, ali vi i dalje želite zadržati prethodno stanje koja je usklađeno s položajem glave.

Smart scroll (pametno pomicanje) je jedna od vrlo često isticanih mogućnosti novog Galaxyja S4 gdje se želi naglasiti upravljanje pogledom. Prednja kamera prati vaše zjenice i sukladno tome omogućuje listanje sadržaja, odnosno prelazak na drugu stranicu na web pregledniku. Ideja je odlična, ali realizacija loša. U praksi se ovo svodi na komično zabacivanje glavom i “mućkanje” uređaja što bi trebalo rezultirati spomenutim pomicanjem sadržaja, ali to se ili ne događa, ili se događa na neželjen način i izvan svake kontrole.

Smart pause (pametna pauza) je namijenjena pauziranju videa kada odmaknete pogled. Radi na YouTube aplikaciji, Samsungovom Video playeru, Play Movies te Samsung Hub video aplikacijama. Za pravilno funkcioniranje pametne pauze morate paziti kako držite uređaj da prstima ne prekrijete senzore. Začudo, ova funkcionalnost radi ispravno i zapravo iznenađujuće dobro. Potrebno joj je možda pola sekunde da reagira na odmicanje pogleda i isto toliko da ponovo pokrene video kada vratite pogled.

Air View (lebdenje) je funkcija poznata s Galaxy Note serije, a omogućuje brzi pogled na sadržaj u određenim aplikacijama, bez dodirivanja zaslona. Do sada je ovo bilo ograničeno na upotrebu s S Pen olovkom, a sada je moguće koristiti i prste. Deklarativno radi u aplikacijama kao što su Kalendar, Galerija  i poruke, ali mi smo ju u akciji uspjeli vidjeti jedino u Flipboardu u kojem je vrlo, vrlo – beskorisna.

u su još i mnoge druge mogućnosti i ne znam koliko ima smisla sve nabrajati, ali možemo spomennuti još Multi Window, poznat s lanjskih modela koji je stigao s Jelly Bean nadogradnjom. Iako se radi o vrlo zanimljivom konceptu, on možda ima više smisla na tabletima, tj. na uređajima s većim zaslonima.

Dakle, radi se o skupu inovacija koje se kroz marketing pokušavaju nametnuti kao vrlo korisne, no upitno je hoće li i u kojoj mjeri na kraju biti prihvaćene i korištene.

Aplikacije, multimedija…

Jedna od najčešće spominjanih i reklamiranih aplikacija na novom S4 je S Health. Radi se o alatu koji prati treninge, sadrži brojač kalorija i pedometar. Generalno, aplikacija je dobro zamišljena i odlično izrađena, ali će vam za njeno pravilno funkcioniranje trebati pozamašno znanje, tj. poznavanje energetske vrijednosti namirnica, kao i potrošnje istih. Treba reći da ova aplikacija nema previše smisla ako ne kupite pojas koji služi kao HR monitor koji prilikom treninga morate držati na prsima. Naime, izračun potrošnje kalorija na osnovu visine i mase daleko je od preciznog i samo uz kvalitetno praćenje otkucaja srca za vrijeme treninga možete dobiti približno točan rezultat.

Što se pedometra tiče, radi s priličnom točnošću i vjerno prikazuje broj učinjenih koraka i potrebna mu možda malo više od sekunde da reagira na kretanje ili zaustavljanje.

WatchOn je aplikacija za upravljanje drugim uređajima kao što su televizori, monitori i sl. putem infra-crvenog porta (mala točkica na desnoj strani gornjeg ruba uređaja). Tu su još i ostale uobičajene aplikacije te poznati S Memo koji najbolje funkcionira s S Pen olovkom, no za ovaj uređaj ju morate dodatno kupiti.

Galerija fotografija je još jednom prerađena i donekle je pojednostavljena u odnosu na onu u prethodniku, ali su dodane i nove vizualne mogućnosti. Uz već spomenuti Air view, uvedeno je povećavanje prikaza malih sličica štipanjem i nove animacije u slide show prikazu. Tu su još i uobičajene stavke poput razmjene sadržaja na sve moguće načine i jednostavno uređivanje koje obuhvaća rotaciju, izrezivanje i dodavanje raznih efekata.

Ono što je ipak najvažnije je brzina kojom galerija radi. Naime, neovisno o tome koliko je slika “teška,” prikaz i izmjena sadržaja se odvijaju uistinu munjevito.

Video reprodukcija zaslužuje sve pohvale. Ako me sjećanje dobro služi, do sada nismo imali slučaj da je i jedan video player na sto i kusur uređaja koje smo dosad testirali bez problema reproducirao doslovno sve video datoteke koje smo mu zadali. Dakle, svi DivX i MKV filmovi su se vrtjeli bez problema uz normalnu reprodukciju zvuka.

Podržani su i titlovi u svim formatima, čak i ako ne nose isto ime datoteke kao film.

Kombinacija dijagonale od 5 inča i Super AMOLED zaslona nameće se kao idealna za uživanje u gledanju video isječaka i filmova u raznim situacijama kada niste pred računalom ili televizorom i u tom pogledu će vam osigurati zaista izniman doživljaj.

Tipkovnica

Samsung Galaxy S4 dolazi s nešto izmijenjenom tipkovnicom u odnosu na S3. Konkretno, istog je oblika i rasporeda kao na Noteu 2, što znači da su virtualne tipke nešto kaće, ali je zato na vrhu dodan još jedan red koji sadrži brojeve. Ako ste do sada koristili klasičnu Android tipkovnicu, na ovu ćete se morati naviknuti upravo zbog kraćih tipki, ali će vam zato s druge strane biti lakše tipkati brojeve jer nećete morati pritiskati shift.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT