Recenzija: Samsung Galaxy S4

Kamera

Budući da smo usporedni test kamera s ljutom konkurencijom među Androidima već odradili, u startu možemo reći da je kamera Samsunga Galaxy S4 jednostavno najbolja. Istina, HTC One je sa svojom UltaPixel tehnologijom pokazao dobre rezultate u lošijim uvjetima osvijetljenosti, no ispostavilo da je to nedovoljno za plasman na prvo mjesto, jer se na vanjskom svjetlu pokazao ispodprosječnim. Xperia Z također ima dobru kameru, ali je softver očito taj koji ju ograničava.

Dakle, Samsung Galaxy S4 i njegova 13 MP kamera nude uistinu izvrsno iskustvo. Na fotografijama možemo primijetiti veliku količinu detalja uz minimalni šum i prilično vjerne boje. Čak i u uvjetima lošije osvijetljenosti, S4 proizvodi fotografije zavidne kvalitete. Primjere možete vidjeti u nastavku.

Softver kamere je prerađen u odnosu na prethodnika pa smo tako dobili zajedničko sučelje fotoaparata i video kamere gdje je moguće okidanje fotografija za vrijeme snimanja videa. Uz ove dvije tipke, glavni zaslon donosi i tipku za određivanje načina fotografiranja čiji je izbor popraćen odličnim vizualnim efektom. Možete birtati između klasičnog mrežnog prikaza ili kao rotirajuće kartice.

Jedan od zanimljivijih načina je Gumica koja vam omogućuje odstranjivanje prolaznika koji vam ulete u kadar kada snimate objekte ili ljude koji stoje na mjestu. Naime, ova funkcija radi na način da u određenom vremenu okine pet fotografija koje na kraju stopi u jednu. Magija nastaje tako što su predmeti (ili ljudi) koji su u pokretu jednostavno izbrisani, a svi nepokretni ostaju na zadnjoj fotografiji. Što je najbolje, stvar radi iznenađujuće dobro. Ostali načini snimanja sadrže prepoznavanje lica, snimanje pozadinskog zvuka koji prati sliku, panorama, HDR, sport (za objekte u pokretu s velikom brzinom zatvarača), noćni i “Drama.” Ovaj potonji način donosi mogućnost koju otprije poznajemo s fotoaparata, a omogućuje višestruki prikaz objekta u pokretu na statičnoj pozadini. Ipak, ovakva fotografija bit će snimljena u 2 MP rezoluciji, a objekti koji su u pokretu neće ostati toliko izoštreni kao što je to slučaj na onima s punokrvnih fotoaparata. Sve u svemu, zanimljiva mogućnost koja može poslužiti za zabavu.

Drama shot

Spomenimo još i snimanje animirane fotografije (nešto kao popularni GIF-ovi) uz mogućnost izbacivanja neželjenih kadrova. Neke od primjeraka možete vidjeti u galeriji.

Kamera nudi i podešavanje uobičajenih parametara kao što su ISO osjetljivost, balans bijele boje, mjerenje svjetlosti itd. Imamo mogućnost uzastopnog snimanja (burst mode) i digitalnu stabilizaciju slike.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija, a ostale potražite u ovoj galeriji. Također, usporedni test kamere s modelima Sony Xperia Z i HTC One pogledajte ovdje.

 

Video kamera snima video isječke u 1080p (1920×1080) rezoluciji pri 30 fps, ali i u rezolucijama 1440 x 1080, 1280 x 720 i 320 x 240 točaka. Ovdje također postoji mogućnost uključivanja digitalne stabilizacije što će uvelike poboljšati doživljaj. Bitrate 1080p videa iznosi oko 17 Mbps, što jamči dovoljnu količinu prikazanih detalja. Tijekom snimanja aktivan je kontinuirani autofokus, a ukoliko želite možete odabrati i dodirni fokus. Zanimljivo je da tijekom snimanja možete okinuti fotografiju u čak 9 MP rezoluciji. Naime, mnogi drugi uređaji u ovom slučaju snimaju fotografije u  osjetno manjoj rezoluciji.

Što se same kvalitete videa tiče, ona je na razini prethodnika ili možda za nijansu bolja, a što je najvažnije i dalje je se nalazi u samom vrhu onog što tržište u ovom trenutku nudi.

Prednja kamera ima senzor od 2 megapiskela i također je u stanju snimiti 1080p video, a u ovom modelu omogućuje istovremeno snimanje sa stražnjom kamerom. Iskreno, ne mogu naći neku suvislu svrhu ovoj funkciji, no Samsung je u softver ugradio mogućnost spajanja snimki iz obje kamere u jednu.

Baterija

Baterija kapaciteta 2600 mAh u Galaxyju S4 obećava cifrom, ali nemojte očekivati čuda u odnosu na S3 koji je imao 2100 mAh. Naime, za razliku od prethodnika, S4 ima veći zaslon, veću rezoluciju i jači (zahtjevniji) hardver, što se u konačnici praktički kompnezira s ovih 500 mAh “viška.” Ipak, Samsung Galaxy S4 ima nešto veću autonomiju od prethodnika, no to će također ovisiti o svakoj pojedinoj situaciji.

Ono što je možda svojevrsna prednost u odnosu na konkurenciju je manja potrošnja energije dok je uređaj u stanju mirovanja. Primjerice, tijekom noći baterija bi u pravilu izgubila manje od ispod 10 posto vrijednosti, što je vrlo dobar rezultat. Ako sam u ponoć mobitel ostavio na stolu s 85% kapaciteta, ujutro u 7:00 bi još uvijek imao 75-78%.

Moram razočarati one koji su očekivali izvještaj o svakoj minuti upotrebe, poslanoj poruci i postotku potrošnje. Naime, otkad je većina Androida visoke klase praktički ograničena na jedan dan autonomije (u rijetkim primjerima nešto više), ovakav način testiranja baterije je izgubio smisao, ali je isto tako nemoguće dva (ili više) puta ponoviti isti scenarij.

Upravo zbog toga ću u ovom slučaju napisati neki prosjek trajanja baterije tijekom ovih desetak dana testiranja. Početni uvjeti su sljedeći: svjetlina zaslona 100%, stalno aktivna podatkovna veza preko 2G/3G/4G mreže ili WiFi-a. Aktivna je sinkronizacija pet mailboxova i Google talk. U takvim uvjetima i uz intezivno korištenje svih resursa uređaja, indikator baterije bi u 23:00h još uvijek pokazivao oko 30%. U nešto umjerenijim uvjetima korištenja, baterija bi tek sljedeći dan u podne došla do ovih 30% kapaciteta.

U usporedbi s npr. Sonyjem Xperia Z, S4 ipak ima nešto veću autonomiju, ali je teško govoriti o postotcima. Treba imati na umu da spojenost na 4G mrežu pojačava potrošnju jer je u tom slučaju i dalje aktivna konekcija na 2G mrežu zbog održavanja veze za glasovne pozive i SMS.

Ukupan dojam trajnosti baterije je u konačnici više nego pozitivan jer pruža najviše od konkurencije, premda razlike nisu toliko velike.

Zaključak

Samsung Galaxy S4 stiže kao kruna trogodišnjeg Samsungovog intezivnog rada na Galaxy S seriji. Izgledom se minimalno razlikuje od prethodnika, no poboljšanja su prisutna u doslovno svakom kutku uređaja. Novi i jači hardver, tanje kućište, veći zaslon uz zadržavanje istih dimenzija svakako su za pohvalu, posebice ako uračunamo i podatak da je S4 još tanji od trojke i da ima bateriju većeg kapaciteta.

S druge strane, TouchWiz nadogradnja se u ovom modelu pokazala prilično loše optimiziranom i uzrokuje povremena zastajkivanja, što na uređaju s cijenom od preko pet tisuća kuna zvuči kao neslana šala. Vjerujemo da će ova nepodopština biti riješena u prvoj nadogradnji softvera, ali ostaje gorak okus u ustima jer za poptuno iskustvo treba nešto čekati. Ipak, nemojmo zaboraviti da se ovaj problem može vrlo lako riješiti intervencijom u “deleloper options” ili instalacijom alternativnog launchera (Apex, Nova… ) koji rade bolje i brže od Samsungovog TouchWiza.

Dopuna: (11.05.2013) Nadogradnja softvera je riješila problem zastajkivanja

Neovisno o ovome, Samsung Galaxy S4 je i dalje vrhunski uređaj jer nudi uistinu odlično iskustvo u komunikaciji, surfanju, multimediji i, naravno, vrhunskoj kameri i njenim mogućnostima. Nemojmo zaboraviti ni nešto bolju bateriju, izvrsnu tipkovnicu koja na jednom mjestu sada sadrži i brojeve, jak vanjski zvučnik i praktički najbolji zaslon na tržištu.

Ukupan dojam korištenja uređaja je izvrstan i zbog svih njegovih dobrih strana, kroz prste ćemo mu progledati natrpanost aplikacijama i mogućnostima koje ćete rijetko ili nećete nikako koristiti.

Na kraju, ukoliko želite vrhunski uređaj, sa Samsungom Galaxy S4 ne možete pogriješiti jer je jedan od najboljih, ako ne i najbolji smartfon na tržištu.

U nastavku pogledajte i kratki video osvrt:

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT