Recenzija: Samsung Galaxy Tab 10.1v


U prosincu prošle godine u rukama smo imali prvi Samsungov tablet, 7-inčni Galaxy Tab, jedan od prvih Android tableta uopće. S obzirom da smo se do tada uglavnom bavili mobitelima, odnosno smartphone uređajima, susret s tabletom je izazvao posebno oduševljenje. Danas, pola godine kasnije, u ruke nam je došao osjetno veći tablet, punim nazivom Samsung P7100 Galaxy Tab 10.1v koji, pogađate, ponovo oduševljava. Možda će zvučati neozbiljno, ali mogli bismo reći da oduševljenje raste proporcionalno veličini zaslona.

Iako su ova dva uređaja po formi dosta slična moramo odmah u početku konstatirati da se radi o dva potpuno različita koncepta. Naime, 7-inčni tablet, poput originalnog Tab-a, zbog svojih je dimenzija kompaktan i lako prenosiv, stane u veći džep ili omanju torbicu. Za razliku od njega, 10-inčni tableti poput našeg Galaxyja 10.1 dimenzijama prelazi veličinu džepa te stane tek u torbu za dokumente pa će u svrhu prenošenja biti potrebno nabaviti posebnu torbu ili pak odgovarajuću futrolu.

Prvi tableti, kao npr. (7-inčni Galaxy Tab) temeljen je na Androidu 2.2 Froyo. Ubrzo zatim Google je izašao s teorijom da Froyo, kao ni njegov nasljednik Gingerbread, nisu baš optimizirani za tabletie već su namijenjenji isključivo mobitelima, odnosno smartphone uređajima. Ipak, u praksi se Froyo nije pokazao problematičnim, ali je Google unatoč tome odlučio napraviti posebnu verziju Androida za tablete i tako je nastao Android 3.0 iliti Honeycomb.

Samsung Galaxy Tab 10.1 u startu je vodoravno orijentiran, o čemu svjedoči smještaj prednje kamere za video pozive, ali i položaj loga proizvođača na poleđini. Osobno smatram da je vodoravan položaj logičan i više ergonomičan od okomitog jer omogućuje, recimo,  najbolji prikaz punih web stranica, do primjerice kolega Jadran preferira upravo okomiti položaj. Najvažnije je to da ga možete koristiti kako vam odgovara.

Bilo bi dobro da odmah razjasnimo i nedoumice oko naziva. Naime, uređaj o kojem govorimo nosi naziv Samsung Galaxy Tab 10.1v, a od varijante bez oznake „v“ razlikuje se po tome što nema utor za memorijske kartice, ali ima 8 megapikselnu kameru umjesto 3 megapikselne.
Namjena

Namjena tablet računala u prvom redu svodi se na pregledavanje interneta, primanje/slanje elektroničke pošte, čitanje elektronočkih knjiga te korištenje office alata. Istina, sve to možete raditi i na stolnom ili prijenosnom računalu, no kod tableta je slučaj što to radite dosta opuštenije. Dodatna prednost tableta leži u prenosivosti. Naravno, tu je i zabavni dio kao što je gledanje filmova, dok slušanje glazbe iz objektivnih razloga neće biti baš omiljena radnja. Ono što na ovom uređaju ne možete korisiti su klasični telefonski pozivi, ali je zato itekako moguće korištenje VoIP i video poziva. SMS poruke u trenutnoj verziji  firwarea nisu podržane, no vjerujemo kako će se i to uskoro ispraviti. Premda, pored WiFi-a ili jednog od povoljnih podatkovnih paketa u kombinaciji s mailovima i instant poukama ne vidimo previše razloga za korištenje SMS-a.

Kad govorimo o namjeni tablet uređaja ovih dimenzija svakako treba spomenuti iPad koji je svojom pojavom općenito popularizirao ovaj koncept. Razna istraživanja, ali i poslovne bilance kompanija koje se bave maloprodajom govore kako je iPad donekle potisnuo prodaju laptopa. Naime, dobar dio ljudi laptope je koristio ili još uvijek koristi za najjednostavnije radnje, poput surfanja internetom te gledanje slika i filmova, za što nije potrebna fizička tipkovnica, kao ni mnoge druge ugrađene komponente. 10-inčni Tablet ovdje uskače kao odlična zamjena jer je osjetno lakši i manje nezgrapan.

Sve u svemu, s tabletom ovih dimenzija praktički možete raditi sve što inače radite na računalu.

Pogled izvanaSamsung Galaxy Tab 10.1v ima dimenzije 246,2 x 170,4 x 19,9 mm i masu od 600 grama. Kada se uređaj nalazi u vodoravnoj orijentaciji prednja kamera za video pozve je na vrhu, a zvučnici na bokovima. Na gornjem boku nalazi se tipka za prilagođavanje glasnoće dok je na dnu utor za spajanje s računalom i punjenje. Tipka za uključivanje  nalazi se na lijevom boku, kao i 3,5 mm audio utor.

Utor za SIM karticu nalazi se na desnom boku, a pristup bateriji i unutrašnjosti uređaja, nije moguć bez odlaska u servis, odnosno bez adekvatnog alata.

Odzvonilo hardverskim tipkama

Sasmung Galaxy Tab 10.1, kao i svi ostali Honeybomb uređaji, ne posjeduje niti jednu hardversku tipku za upravljanje softverom, što bi mogao biti i jedan od razloga zašto Honeycomb nije namijenjen postojećim smartphone uređajima. Ne možemo reći da smo zbog ovoga sretni, ali se nadamo se da ćemo se brzo prilagoditi.

Usput, sudeći po zadnjim najavama iz Googlea, slijedeća verzija Androida „Ice Cream Sandwich“ kombinirat će svojstva Honeycomba i Gingerbreada, tako da će istovremeno biti namijenjena tabletima i mobitelima.
Zaslon

Zaslon dijagonale 10,1 ima rezoluciju od 1280 x 800 točaka. Ovo odgovara odnosu 16:10, što će svidjeti svima koji na tabletu budu željeli gledati filmove. Primjerice, iPad ima rezoluciju 1024 x 768 točaka, što odgovara već zastarjelom obiku zaslona s odnosom  4:3.

Tehnologija upotrijebljena u izradi zaslona je TFT-LCD. Unutar zatvorenog prostora prikaz i čitljivost na najvišem su nivou. Na vanjskom je svjetlu zaslon jednako čitljiv, dok pri izravnoj izloženosti suncu sam prikaz nije problematičan, ali su izrazito vidljivi otisci prstiju.

Odaziv zaslona zaslužuje najvišu ocjenu, uostalom kao i na svim Samsungovim uređajima koje smo do sada testirali.
Performanse, dojam, bugovi...Samsunh Galaxy Tab 10.1 pogonjen je dvojezgrenim ARM Cortex A9 (Tegra 2 chipset) procesorom takta 1 GHz, potpomognut GeForce grafičkim procesorom u kombinaciji s 1 GB radne memorije.

Nazivi procesora laiku ne govore puno i ono što većinu zanima je brzina rada, stabilnost i puzdanost. Dakle, hardverske specifikacije jamče dobre performanse, što u stvarnosti nije daleko od istine. Kretanje kroz izbornike i sučelje teče prilično glatko, a web stranice se učitavaju jednako brzo kao i na stolnim računalima. Naravno, sve ovisi i o brzini internet veze. Ovdje moramo napomenuti da prvi dojmovi korisnika Motorole Xoom pronađeni po internetu, a koja je najbliži konkurent Tabu 10.1, govore o osjetnoj količini bugova i općenito zapinjanju softvera. Nekih posebnih problema u kašnjenju i zapinjanju na Tabu nismo imali, ali je činjenica da ima bugova druge vrste. Budući da se radi o prvoj generaciji Honeycomb uređaja (praktički sasvim novog OS-a) logično je da postoje izvjesne poteškoće.

Jedan od bugova očituje se kada je uređaj u sleep-modu. Ponekad se zna dogoditi da jednostavno ne reagira na povlačenje prstom u svrhu otključavanja te ga je potrebno resetirati. Ovo se događalo u jednom od cca. 50 slučajeva i to samo prva tri dana. Nakon toga ovakvo ponašanje nije zabilježeno.

Drugi bug koji smo primijetili je često nasilno zatvaranje Android Marketa i prekid internet veze unutar njega, pa je ponekad potrebno nekoliko puta stisnuti „retry“.

Također, inače odlična Google Talk aplikacija, ponekad jednostavno izgubi vezu s internetom.

Još se nekoliko aplikacija u različitim trenucima srušilo bez valjanog razloga.

Dakle, bugova ima, ali daleko od toga da uređaj zbog toga zaslužuje posebnu kritiku. Po najavama iz Googlea, u vrlo kratkom roku izlazi nadogradnja softvera u vidu Androida 3.1 koji će svakako popraviti ove nedostatke i „popeglati“ još poneke sitnice.

Honeycomb

Kao što je već rečeno, Honeycomb (Android 3.0) posebna je verzija Android operativnog sustava namijenjena tablet računalima, tj. razvijeno je sasvim novo sučelje koje je prilagođeno većim zaslonima.

Najprije treba spomenuti osnovnu traku na dnu zaslona. Na njoj se s lijeve strane nalaze 3 virtualne tipke koje ćete najčešće koristiti: prva slijeva je standardna Android „back“ tipka koja vas vraća na prethodni zaslon ili radnju. U sredini je „home“ tipka koja vas uvijek dovodi na početni zaslon. Pritiskom na treću tipku otvara se prikaz pet zadnje korištenih aplikacija. U nastavku trake, odnosno na krajnjem desnom dijelu nalaze se sat, indikatori baterije, WiFi, 3G signala, kao i svi ostali indikatori koje inače nalazimo na Android uređajima (market, E-mail, Gtalk, Twitter, Facebook i sl...) te prečica prema postavkama.Na gornjem dijelu zaslona nalazi isto neka vrsta trake, a na njoj u lijevom uglu nalazimo prečicu do Google search aplikacije te tipka za glasovno pretraživanje. U desnom uglu nalazi se prečica za pristup svim apliakcijama i znak „+“ putem kojeg se pristupa uređivanju zaslona. Dodavanje prečica aplikacija i widgeta popraćeno je izvrsnom vizualizacijom što je na velikom zaslonu poput ovog poseban doživljaj. Dodavanju prečica aplikacija može se pristupiti i odvlačenjem same ikonice na željeno mjesto. Tu su još i razne žive i nežive pozadine koje se ulaskom u stanje uređivanja zaslona također vrlo jednostavno izmjenjuju. Dodavanje widgeta odvija se na vizualno izvrsno riješen način. Dok je zaslon u stanju uređivanja na donjem dijelu se u jednoj traci nalaze svi widgeti koje je moguće listati. Kada naiđete na željeni widget samo ga prstom odvučete na željeno mjesto na početnim zaslonima.

Kada je tablet u okomitom položaju akcelerometar će sadržaj zaslona zarotirati, međutim neće izmjeniti pozicije pojedinih ikonica i/ili widgeta, kao što je slučaj s tabletima temeljenim na Froyo-u, već će im samo prilagoditi širinu.

Pritiskom na tipku „Apps“ otvara se folder s aplikacijama koji je razdijeljen u dva odjeljka. U prvom (All) se nalaze sve aplikacije, a u drugom (My Apps) one koje ste sami instalirali. Zgodno je što je aplikacije moguće izravno odvlačiti na početni zaslon ili ih deinstalirati dužim pritiskom, odnosno odvlačenjem u kut s oznakom „Remove“.Ukupno gledajući, vidljivo je da su se u Googleu zaista potrudili da sučelje Honeycomba učine zanimljivim, a ujedno izrazito upotrebljivim. Potrebno je napomenuti da se ovdje radi o „golom“ Honeycomb Androidu, odnosno da Samsung nije išao ni sa kakvim intervencijama u korisničko sučelje, kao što je npr. slučaj s TouchWiz nadogradnjom na mobitelima.

Aplikacije

S obzirom na veličinu zaslona uređaja, ali i same prirode novog sučelja omogućen je razvoj posebnih aplikacija, namijenjenih isključivo tabletima, odnosno Honeycombu. No, za sada je broj takvih aplikacija još uvijek premali, ali vjerujemo da će ih uskoro biti puno više.

Kad govorimo o aplikacijama na Honeycombu moramo reći da većina postojećih Andtoid apliakcija radi besprijekorno, no budući da su one bile razvijene za manje zaslone, na 10-inčnom mogu izgledati previše razvučeno. S druge strane, Android Market jednostavno ne dozvoljava downolad mnogih drugih aplikacija i prijavljuje da „nisu dostupne u vašoj zemlji“, no to bi se također uskoro trebalo promijeniti kada Google napokon dopusti kupovanje aplikacija iz Hrvatske.One najvažnije, zapravo aplikacije poslovnog karaktera, zbog kojih ćete se i odlučiti na kupovinu ovog uređaja već su instalirane i odlično prilagođene.

QuickOffice

Dakle, uređivanje dokumenata jedna je od onih radnji koju ćete vjerojatno često izvoditi. Uređaj je opremljen QuickOffice aplikacijom za pregled i uređivanje dokumenata koja je u Honeycomb verziji donekle drukčija pa je zbog dimenzija zaslona sve mnogo preglednije. Kad se malo priviknete na učestalo pozivanje i skrivanje virtualne tipkovnice uređivanje dokumenata će postati prilično brzo i učinikovito.

Negativna strana ove priče je što još ne postoji adekvatna tipkovnica s hrvatskim dijakritičkim znakovima, no o tome malo kasnije.

E-mail

Samsung Galaxy Tab 10.1 putem svog E-mail klijent klijenta donosi podršku za POP3,  IMAP i MS Exchange pretince elektroničke pošte, a za najpoznatije i najkorištenije servise (Gmail, Yahoo, Hotmail itd.) nudi i automatske postavke. Dovoljno je upisati korisničko ime i lozinku, a za MS Exchange potrebno je upisati i naziv servera.

Sučelje je podijeljeno na dvije strane, tako da uvijek znate gdje se u labirintu mailova nalazite i odakle ste došli. Zapravo, upotrebljivost je jednaka onoj na računalu, osim što umjesto fizičke tipkovnice imate virtualnu. Po nekim najavama uskoro bi se u ponudi trebala naći i dodatna vanjska tipkovnica kao i mnoštvo drugih periferija koje bi trebale još više povećati upotrebljivost.

Dakle, preglednost i ergonomija E-mail klijenta još je jedan od razloga za ugodno korištenje tableta umjesto prijenosnog računala u klasičnom smislu.

Samsung Galaxy Tab 10.1 ima instaliranu i uobičajenu Gmail aplikaciju koja se praktički ne razlikuje od gore opisanog E-mail klijenta i u kojoj je isto tako moguće definirati više Gmail računa. Pristizanje mailova može se podesiti na određene vremenske intervale kao i trenutna isporuka (push). Ovdje treba napomenuti kako push na Androidu i ne radi baš najbolje. Primjerice, u mnogo navrata obavjest o mailu stigne i desetak minuta nakon Blackberryja. Nije strašno, ali nije ni „push“ u pravom smislu riječi.


Web preglednik

 

Tablet ovih dimenzija, pa tako i Samsung Galaxy Tab 10.1 omogućuje izniman doživljaj surfanja internetom. Preglednik u pravilu automatski preusmjeruje na mobilne verzije web stranica (ukoliko one postoje), no ovdje ćete svakako poželjeti koristiti punu web stranicu, odnosno istu onakvu vidite na računalima. Mali je problem što preglednik ne pamti svaku označenu punu verziju web stranice već svaki put iznova preusmjerava na mobilnu. Zbog toga ćete morati otići na dno te stranice i ponovo izabrati punu verziju, što zna biti iritantno.

Podržan je Adobe Flash, ali na našem primjerku jednostavno nije bio instaliran. Stoga smo posegli u Android Market u želji da ga se dokopamo. Nažalost, ponuđeni Flash 10.3 nismo bili u mogućnosti skinuti (Not available in your country) pa smo se morali snalaziti po bespućima interneta. Izdvojili smo instalacijsku .apk datoteku i Flash instalirali ručno. (Ukoliko ni vaš primjerak nema Flash, a ne možete ga skinuti iz Marketa ostavite poruku u komentarima pa ćemo vam ga poslati.) Flash u pravilu funkcionira odlično, a u rijetkim slučajevima je znao srušiti web preglednik.Web preglednik podržava, slično kao i desktop preglednici, tabove s kojima je vrlo jednostavno rukuje. U postavkama je moguće podesiti sinkronizaciju s Google Chrome preglednikom kojeg koristite na računalu. Za sinkronizaciju nije potrebno spajati uređaj na računalo već se ona vrši putem interneta.

Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru učitavanje web stranica odvija se prilično brzo, kao i zumiranje “štipanjem“ (pinch-to-zoom), a dvostrukim dodirom tekst se prilagodi zumiranom nivou.

Kad govorimo o surfanju spomenimo još da uređaj podržava rad na HSPA+ mreži s brzinama do (teoretski) 21 mbps. U praksi, najveća brzina koju smo postigli u Vipnetovoj mreži bila je nešto veća od 9 mbps u downloadu i oko 3 mbps u uploadu. Treba imati na umu da je Vipnetov HSPA+ trenutno podržan samo u većim gradovima.

Kalendar je na ovako velikom zaslonu prava poslastica. Preglednost, urednost, ergonomija. Sinkronizira se s bilo kojim od Google računa koje ste postavili ili sa svima zajedno. Ovaj kalendar je zapravo pravi planer, a znat će ga cijeniti svi koji su planere, odosno rokovnike, koristili i prije ere mobitela.

 

 Google Talk u Honeycomb verziji nudi mogućnost glasovnih (VoIP) i video poziva, pa je tako dijelom ublažen nedostatak voice funcije na uređaju. Ukoliko više koristite Skype skinite ga iz Marketa, no on u Android verziji za sada još ne podržava video komunikaciju.

Pulse je aplikacija posebno dizajnirana za Honeycomb i na ovom uređaju dolazi prethodno instalirana. Naime, radi se RSS čitaču koji na inovativan način omogućuje jednostavan pregled vaših RSS feedova. Na slici ispod možete vidjeti kako su kanali posloženi okomito, a njihov sadržaj se u nekoj vrsti pokretne trake pregledava u vodoravnom smjeru. Kada odaberete određenu vijest na desnoj polovici zaslona otvori se sadržaj feeda, ali i link na originalni članak u web pregledniku. Moguće je dodavati svaki feed pojedinačno, no možete ih uvesti i iz Google Readera.


Virtualna tipkovnica

Kao što je već rečeno na tipkovnici nisu podržani latinični dijakritički znakovi svojstveni hrvatskom jeziku. Ovdje upućujemo snažnu kritiku hrvatskoj podružnici Samsunga jer se nije na vrijeme pobrinula da hrvatski kupci Galaxy Tab-a 10.1v za svoje novce dobiju kompletan uređaj. Jednostavno je neprihvatljivo da su, uz sva čuda tehnologije, kupci ovog uređaja u  Hrvatskoj osuđeni da ostave dojam nepismenosti. Naravno, kritike nećemo poštedjeti ni Vipnet, koji kao se kao distributer također mogao pobrinuti da svojim korisnicima omogući korištenje nečeg tako banalnog kao što je hrvatska tipkovnica. Što je još zanimljivije, ako pogledamo postavke vidjet ćemo da je podržana cijela plejada prilagođenih tipkovnica s raznim jezicima i pismima. Od češkog, preko srpske ćirilice, pa sve do Afrikaans jezika.

Iskreno se nadamo da će Samsung Hrvatska u vrlo kratkom roku reagirati i utjecati na to da nam hrvatska tipkovnica što prije bude dostupna.

Kad je ergonomija, odnosno upotrebljivost tipkovnice u pitanju, možemo samo reći da je zbog veličine zaslona tipkanje sasvim ugodno, s malom vjerojatnošću pogrešaka. Uz malu vježbu, odnosno privikavanje, tipkanje postaje izuzetno brzo.

Multimedija

Galerija učitava sve fotografije i video sadržaj, neovisno u kojem se zapećku uređaja nalazili. Sam vizualni izgled nije se izmijenio u odnosu na ostale verzije Androida, ali zbog veće površine omogućuje znatno ugodnije korištenje.

Music Player je još jedna od aplikacija koja je posebno prilagođena sučelju Honeycomba. Sukladno dimenzijama zaslona preglednost sadržaja je na jednom višem nivou. Ipak, teblet zbog svojih dimenzija možda i nije najzgodniji uređaj za slušanje glazbe, osim ukoliko ga ostavite na stolu i pokušate uživati u svirci iz ugrađenih zvučnika.Video reprodukcija

Eh, Samsung. Ovo bi bio najkraći opis dojma kojeg smo stekli testirajući video reprodukciju. Možda bi ovaj dio najbolje bilo započeti pitanjem: 'Alo Samsung, čemu dual-core procesor i veliki zaslon ako niste bili u stanju napraviti solidan video player? Naime, „movies“ video player koji nam prikazuje video uratke snimljene samim uređajem u stanju je reproducirati mp4 i 3gp sadržaj, dok podrške za DivX/Xvid nema ni u tragovima. Iskreno, strah me i spomenuti x.264 i MKV. Dodatnu težinu ovome pridonosi uspomena na nedavni test Galaxyja S 2, u kojem je (napokon) omogućena podrška sve najpopularnije video formate uključujući MKV. Ako može S 2, zašto ne može Tab? Znamo da Galaxy S 2 koristi drukčiji čipset, ali pobogu Samsunže, ovo je u najmanju ruku neozbiljno. Možemo samo izraziti nadu da nadolazeća nadogradnja firmarea donese i jedan pošteni video Player.

Sad se sigurno pitate kako na Tabu 10.1 gledati filmove. U ovom trenutku, dok Sasmung ne izradi vlastiti player ili dok druge kompanije ne izbace svoje, na MKV filmove možete zaboraviti. Naime, ovisno o korištenom codecu reprodukcija je u nekim slučajevima moguća, ali bez zvuka. Ukoliko se želite malo zabavljati možete postojeće MKV filmove konvertirati na računalu u MP4 i transferirati ih na Tab. Imajte na umu da takve konverzije znaju potrajati i dvostruko duže od samog trajanja filma. Velike nade polažemo u vPlayer koji inače bez problema reproducira MKV video na Androidima, ali još uvijek nije prilagođen Honeycombu.

Kad su DivX i Xvid zapisi u pitanju spas dolazi u vidu postojećih video playera koji se mogu naći u Android Marketu. Prva preporuka ide za Mobo Player, koji bi bez problema trebao reproducirati sve DivX-a. Ukoliko Mobo Player naiđe na probleme odmah ponudi opciju  „soft decoding“, što ipak omogućuje reprodukciju, uz mali gubitak na kvaliteti.

Ostali Video playeri koje treba uzeti u obzir su: QQPlayer, mVideoPlayer i VitalPlayer.
Kamera

Kada ovim uređajem budete snimali fotografije ili video isječke slučajni prolaznici bi mogli pomisliti da izvodite neki konceptualni performans. Morate ga držati s obje ruke ispred sebe, što je prilično nezgodno i naravno, smiješno.

Dakle, ugrađena kamera ima senzor od 8 megapiksela s autofokusom i omogućuje snimanje fotografija veličine VGA, 2, 3, 5 i 8 MP.

Sučelje kamere je posebno je izrađeno za Honeycomb, i prilagođeno velikom zaslonu, pa smo tako na desnom dijelu dobili zanimljiv krug koji sadrži sve potrebne alate i postavke.  Kao pomoć za noćno snimanje tu je LED bljeskalica. Kvaliteta snimljenih fotografija otprilike je u rangu onih na Galaxyju S 2.Video kamera

Dvojezgreni procesor omogućuje snimanje Full HD video isječaka, tj. u rezoluciji 1080p, a Tab 10.1v ih snima u MP4 formatu. Kvaliteta snimljenog materijala iznimno je dobra i isto tako slična onoj na Galaxyju S 2.Samsung Galaxy Tab 10.1v ima i sekundarnu, odnono prednju kameru za video pozive sa senzorom od 2 megapiksela.
Baterija

6860 mAh u Litij-polimerskoj bateriji na prvi mah može zvučati mnogo ako promatramo s aspekta smartphone uređaja. Međutim, veliki zaslon kao najveći potrošač neće dozvoliti bateriji da traje danima. Također, tu je i dvojezgreni procesor koji je također gladan energije.

Budući da Samsung P7100 Galaxy Tab 10.1v nema funkciju klasičnih glasovnih poziva uobičajeni test baterije bio bi bespredmetan. Nova vrsta uređaja nameće i nove standarde,  stoga trajanje baterije treba promatrati na drukčiji način.

Pod pretpostavkom da uređaj ima stalnu vezu s internetom, putem WiFi-a ili 3G mreže, a upotreba uređaja uključuje povremeno pregledavanje web stranica, mailova ili pisanja dokumenta te uz razumnu upotrebu drugih funkcija autonomija bi, uz gašenje po noći, lako mogla dosegnuti dva dana. Naravno, svako intezivnije korištenje bilo koje od funkcija smanjit će trajanje baterije. Osobno sam sasvim zadovoljan time što mi uz vrlo intezivnu upoterbu baterija traje od 6:30 ujutro do 23:00 navečer.
Umjesto zaključka

Samsung Galaxy Tab 10.1v zanimljiv je uređaj, ali vidjeli smo da nije bez mana. 16 GB interne memorije, bez mogućnosti umetanja memorijskih kartica nije baš za pohvalu. No, s obzirom na stalni rast cloud servisa, a u tom je području Google pionir, niti ne vidimo prijeku potrebu za prevelikom internom memorijom. Naime, već sada je sve dokumente, slike i video sadržaj moguće spremati na jednom od Googleovih, ali i drugih cloud servisa, tako da je ovih 16 GB u pravilu dovoljno za mnoštvo aplikacija, ali i multimedijskih sadržaja.

Kada kroz nekoliko tjedana bude dostupna slijedeća verzija Honeycomba, (Android 3.1) vlasnici ovog tableta, uz očekivano čišćenje postojećih bugova, trebali bi dobiti još nekoliko novosti kao što su prilagodljivi widgeti, podrška za korištenje fizičke tipkovnice, miševa, i raznih drugih vidova unosa teksta te kontrolera za igre. Također, Android 3.1 donosi i podršku za USB host, što bi trebalo omogućiti spajanje vanjskih USB uređaja poput memorijskih stickova i time ipak donekle nadokanditi nedostatak utora za memorijske kartice.

Multitasking će biti poboljšan u smislu uglađenijeg prelaska iz jedne aplikacije u drugu i ispravljanja bugova koji trenutno rezultiraju povremenim rušenjem aplikacija.

Po nekim informacijama Samsung u ovim trenucima priprema „TouchWiz UX“, prvu nadogradnju sučelja za Honeycomb uređaje koji će donijeti izvjesne kozmetičke preinake.

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 ili iPad 2?

Dakle, odlučili ste da vam tablet stvarno treba sad ste u dilemi: da li kupiti općenito Honeycomb tablet ili Appleov iPad? Ovdje će sigurno presuditi subjektivni stavovi i odmah ću reći da osobno preferiram Honeycomb, a Galaxy Tab 10.1v odličan je takav primjerak. Jedna od važnijih prednosti Android tableta je to što omogućuje normalnu manipulaciju sadržajem, dok iPad za praktički svaku sitnicu zahtijeva spajanje preko iTunesa. S druge strane, kad govorimo o aplikacijama iPad je u izvjesnoj prednosti jer već godinu dana postoji cijeli niz aplikacija prilagođenih upravo za njega, dok je razvoj aplikacija za Honeycomb tek u povojima. Naravno, očekujemo da se stvari i po tom pitanju uskoro promijene, a budući da sve više proizvođača izbacuje nove uređaje ne bismo trebali dugo čekati.

Isto tako, bilo bi zgodno kad bi Google u Android Marketu omogućio odvajanje aplikacija prilagođenih za Honeycomb upravo onako kako je to učinio Apple u App Storeu.

Dopuna 15.07.2011. Nakon izvjesnog vremena pronašli smo 3rd party rješenje za hrvatske dijakritičke znakove. Detalje i download potražite ovdje.

Specifikacije uređaja pogledajte ovdje.

Samsung Galaxy Tab 10.1v u svojoj ponudi ima Vipnet po cijeni od 4999,00 kuna (bez ugovorn obveze). Ukoliko zasnujete ugovor na dvije godine možet ga pupiti već za 1499,00 kuna. Detalji na Vipnet službenim stranicama.