Recenzija: Samsung Galaxy Tab 10.1v

Pogled izvana

Samsung Galaxy Tab 10.1v ima dimenzije 246,2 x 170,4 x 19,9 mm i masu od 600 grama. Kada se uređaj nalazi u vodoravnoj orijentaciji prednja kamera za video pozve je na vrhu, a zvučnici na bokovima. Na gornjem boku nalazi se tipka za prilagođavanje glasnoće dok je na dnu utor za spajanje s računalom i punjenje. Tipka za uključivanje  nalazi se na lijevom boku, kao i 3,5 mm audio utor.

Utor za SIM karticu nalazi se na desnom boku, a pristup bateriji i unutrašnjosti uređaja, nije moguć bez odlaska u servis, odnosno bez adekvatnog alata.

Odzvonilo hardverskim tipkama

Sasmung Galaxy Tab 10.1, kao i svi ostali Honeybomb uređaji, ne posjeduje niti jednu hardversku tipku za upravljanje softverom, što bi mogao biti i jedan od razloga zašto Honeycomb nije namijenjen postojećim smartphone uređajima. Ne možemo reći da smo zbog ovoga sretni, ali se nadamo se da ćemo se brzo prilagoditi.

Usput, sudeći po zadnjim najavama iz Googlea, slijedeća verzija Androida „Ice Cream Sandwich“ kombinirat će svojstva Honeycomba i Gingerbreada, tako da će istovremeno biti namijenjena tabletima i mobitelima.

Zaslon

Zaslon dijagonale 10,1 ima rezoluciju od 1280 x 800 točaka. Ovo odgovara odnosu 16:10, što će svidjeti svima koji na tabletu budu željeli gledati filmove. Primjerice, iPad ima rezoluciju 1024 x 768 točaka, što odgovara već zastarjelom obiku zaslona s odnosom  4:3.

Tehnologija upotrijebljena u izradi zaslona je TFT-LCD. Unutar zatvorenog prostora prikaz i čitljivost na najvišem su nivou. Na vanjskom je svjetlu zaslon jednako čitljiv, dok pri izravnoj izloženosti suncu sam prikaz nije problematičan, ali su izrazito vidljivi otisci prstiju.

Odaziv zaslona zaslužuje najvišu ocjenu, uostalom kao i na svim Samsungovim uređajima koje smo do sada testirali.

Performanse, dojam, bugovi…

Samsunh Galaxy Tab 10.1 pogonjen je dvojezgrenim ARM Cortex A9 (Tegra 2 chipset) procesorom takta 1 GHz, potpomognut GeForce grafičkim procesorom u kombinaciji s 1 GB radne memorije.

Nazivi procesora laiku ne govore puno i ono što većinu zanima je brzina rada, stabilnost i puzdanost. Dakle, hardverske specifikacije jamče dobre performanse, što u stvarnosti nije daleko od istine. Kretanje kroz izbornike i sučelje teče prilično glatko, a web stranice se učitavaju jednako brzo kao i na stolnim računalima. Naravno, sve ovisi i o brzini internet veze. Ovdje moramo napomenuti da prvi dojmovi korisnika Motorole Xoom pronađeni po internetu, a koja je najbliži konkurent Tabu 10.1, govore o osjetnoj količini bugova i općenito zapinjanju softvera. Nekih posebnih problema u kašnjenju i zapinjanju na Tabu nismo imali, ali je činjenica da ima bugova druge vrste. Budući da se radi o prvoj generaciji Honeycomb uređaja (praktički sasvim novog OS-a) logično je da postoje izvjesne poteškoće.

Jedan od bugova očituje se kada je uređaj u sleep-modu. Ponekad se zna dogoditi da jednostavno ne reagira na povlačenje prstom u svrhu otključavanja te ga je potrebno resetirati. Ovo se događalo u jednom od cca. 50 slučajeva i to samo prva tri dana. Nakon toga ovakvo ponašanje nije zabilježeno.

Drugi bug koji smo primijetili je često nasilno zatvaranje Android Marketa i prekid internet veze unutar njega, pa je ponekad potrebno nekoliko puta stisnuti „retry“.

Također, inače odlična Google Talk aplikacija, ponekad jednostavno izgubi vezu s internetom.

Još se nekoliko aplikacija u različitim trenucima srušilo bez valjanog razloga.

Dakle, bugova ima, ali daleko od toga da uređaj zbog toga zaslužuje posebnu kritiku. Po najavama iz Googlea, u vrlo kratkom roku izlazi nadogradnja softvera u vidu Androida 3.1 koji će svakako popraviti ove nedostatke i „popeglati“ još poneke sitnice.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT