Recenzija: Samsung Galaxy Tab 10.1v

Honeycomb

Kao što je već rečeno, Honeycomb (Android 3.0) posebna je verzija Android operativnog sustava namijenjena tablet računalima, tj. razvijeno je sasvim novo sučelje koje je prilagođeno većim zaslonima.

Najprije treba spomenuti osnovnu traku na dnu zaslona. Na njoj se s lijeve strane nalaze 3 virtualne tipke koje ćete najčešće koristiti: prva slijeva je standardna Android „back“ tipka koja vas vraća na prethodni zaslon ili radnju. U sredini je „home“ tipka koja vas uvijek dovodi na početni zaslon. Pritiskom na treću tipku otvara se prikaz pet zadnje korištenih aplikacija. U nastavku trake, odnosno na krajnjem desnom dijelu nalaze se sat, indikatori baterije, WiFi, 3G signala, kao i svi ostali indikatori koje inače nalazimo na Android uređajima (market, E-mail, Gtalk, Twitter, Facebook i sl…) te prečica prema postavkama.

Na gornjem dijelu zaslona nalazi isto neka vrsta trake, a na njoj u lijevom uglu nalazimo prečicu do Google search aplikacije te tipka za glasovno pretraživanje. U desnom uglu nalazi se prečica za pristup svim apliakcijama i znak „+“ putem kojeg se pristupa uređivanju zaslona. Dodavanje prečica aplikacija i widgeta popraćeno je izvrsnom vizualizacijom što je na velikom zaslonu poput ovog poseban doživljaj. Dodavanju prečica aplikacija može se pristupiti i odvlačenjem same ikonice na željeno mjesto. Tu su još i razne žive i nežive pozadine koje se ulaskom u stanje uređivanja zaslona također vrlo jednostavno izmjenjuju. Dodavanje widgeta odvija se na vizualno izvrsno riješen način. Dok je zaslon u stanju uređivanja na donjem dijelu se u jednoj traci nalaze svi widgeti koje je moguće listati. Kada naiđete na željeni widget samo ga prstom odvučete na željeno mjesto na početnim zaslonima.

Kada je tablet u okomitom položaju akcelerometar će sadržaj zaslona zarotirati, međutim neće izmjeniti pozicije pojedinih ikonica i/ili widgeta, kao što je slučaj s tabletima temeljenim na Froyo-u, već će im samo prilagoditi širinu.

Pritiskom na tipku „Apps“ otvara se folder s aplikacijama koji je razdijeljen u dva odjeljka. U prvom (All) se nalaze sve aplikacije, a u drugom (My Apps) one koje ste sami instalirali. Zgodno je što je aplikacije moguće izravno odvlačiti na početni zaslon ili ih deinstalirati dužim pritiskom, odnosno odvlačenjem u kut s oznakom „Remove“.

Ukupno gledajući, vidljivo je da su se u Googleu zaista potrudili da sučelje Honeycomba učine zanimljivim, a ujedno izrazito upotrebljivim. Potrebno je napomenuti da se ovdje radi o „golom“ Honeycomb Androidu, odnosno da Samsung nije išao ni sa kakvim intervencijama u korisničko sučelje, kao što je npr. slučaj s TouchWiz nadogradnjom na mobitelima.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT