Recenzija: Samsung Galaxy Tab 10.1v

Web preglednik

 

Tablet ovih dimenzija, pa tako i Samsung Galaxy Tab 10.1 omogućuje izniman doživljaj surfanja internetom. Preglednik u pravilu automatski preusmjeruje na mobilne verzije web stranica (ukoliko one postoje), no ovdje ćete svakako poželjeti koristiti punu web stranicu, odnosno istu onakvu vidite na računalima. Mali je problem što preglednik ne pamti svaku označenu punu verziju web stranice već svaki put iznova preusmjerava na mobilnu. Zbog toga ćete morati otići na dno te stranice i ponovo izabrati punu verziju, što zna biti iritantno.

Podržan je Adobe Flash, ali na našem primjerku jednostavno nije bio instaliran. Stoga smo posegli u Android Market u želji da ga se dokopamo. Nažalost, ponuđeni Flash 10.3 nismo bili u mogućnosti skinuti (Not available in your country) pa smo se morali snalaziti po bespućima interneta. Izdvojili smo instalacijsku .apk datoteku i Flash instalirali ručno. (Ukoliko ni vaš primjerak nema Flash, a ne možete ga skinuti iz Marketa ostavite poruku u komentarima pa ćemo vam ga poslati.) Flash u pravilu funkcionira odlično, a u rijetkim slučajevima je znao srušiti web preglednik.

Web preglednik podržava, slično kao i desktop preglednici, tabove s kojima je vrlo jednostavno rukuje. U postavkama je moguće podesiti sinkronizaciju s Google Chrome preglednikom kojeg koristite na računalu. Za sinkronizaciju nije potrebno spajati uređaj na računalo već se ona vrši putem interneta.

Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru učitavanje web stranica odvija se prilično brzo, kao i zumiranje “štipanjem“ (pinch-to-zoom), a dvostrukim dodirom tekst se prilagodi zumiranom nivou.

Kad govorimo o surfanju spomenimo još da uređaj podržava rad na HSPA+ mreži s brzinama do (teoretski) 21 mbps. U praksi, najveća brzina koju smo postigli u Vipnetovoj mreži bila je nešto veća od 9 mbps u downloadu i oko 3 mbps u uploadu. Treba imati na umu da je Vipnetov HSPA+ trenutno podržan samo u većim gradovima.

Kalendar je na ovako velikom zaslonu prava poslastica. Preglednost, urednost, ergonomija. Sinkronizira se s bilo kojim od Google računa koje ste postavili ili sa svima zajedno. Ovaj kalendar je zapravo pravi planer, a znat će ga cijeniti svi koji su planere, odosno rokovnike, koristili i prije ere mobitela.

 

 

Google Talk u Honeycomb verziji nudi mogućnost glasovnih (VoIP) i video poziva, pa je tako dijelom ublažen nedostatak voice funcije na uređaju. Ukoliko više koristite Skype skinite ga iz Marketa, no on u Android verziji za sada još ne podržava video komunikaciju.

Pulse je aplikacija posebno dizajnirana za Honeycomb i na ovom uređaju dolazi prethodno instalirana. Naime, radi se RSS čitaču koji na inovativan način omogućuje jednostavan pregled vaših RSS feedova. Na slici ispod možete vidjeti kako su kanali posloženi okomito, a njihov sadržaj se u nekoj vrsti pokretne trake pregledava u vodoravnom smjeru. Kada odaberete određenu vijest na desnoj polovici zaslona otvori se sadržaj feeda, ali i link na originalni članak u web pregledniku. Moguće je dodavati svaki feed pojedinačno, no možete ih uvesti i iz Google Readera.

Virtualna tipkovnica

Kao što je već rečeno na tipkovnici nisu podržani latinični dijakritički znakovi svojstveni hrvatskom jeziku. Ovdje upućujemo snažnu kritiku hrvatskoj podružnici Samsunga jer se nije na vrijeme pobrinula da hrvatski kupci Galaxy Tab-a 10.1v za svoje novce dobiju kompletan uređaj. Jednostavno je neprihvatljivo da su, uz sva čuda tehnologije, kupci ovog uređaja u  Hrvatskoj osuđeni da ostave dojam nepismenosti. Naravno, kritike nećemo poštedjeti ni Vipnet, koji kao se kao distributer također mogao pobrinuti da svojim korisnicima omogući korištenje nečeg tako banalnog kao što je hrvatska tipkovnica. Što je još zanimljivije, ako pogledamo postavke vidjet ćemo da je podržana cijela plejada prilagođenih tipkovnica s raznim jezicima i pismima. Od češkog, preko srpske ćirilice, pa sve do Afrikaans jezika.

Iskreno se nadamo da će Samsung Hrvatska u vrlo kratkom roku reagirati i utjecati na to da nam hrvatska tipkovnica što prije bude dostupna.

Kad je ergonomija, odnosno upotrebljivost tipkovnice u pitanju, možemo samo reći da je zbog veličine zaslona tipkanje sasvim ugodno, s malom vjerojatnošću pogrešaka. Uz malu vježbu, odnosno privikavanje, tipkanje postaje izuzetno brzo.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT