Recenzija: Samsung Galaxy Tab 10.1v

Multimedija

Galerija učitava sve fotografije i video sadržaj, neovisno u kojem se zapećku uređaja nalazili. Sam vizualni izgled nije se izmijenio u odnosu na ostale verzije Androida, ali zbog veće površine omogućuje znatno ugodnije korištenje.

Music Player je još jedna od aplikacija koja je posebno prilagođena sučelju Honeycomba. Sukladno dimenzijama zaslona preglednost sadržaja je na jednom višem nivou. Ipak, teblet zbog svojih dimenzija možda i nije najzgodniji uređaj za slušanje glazbe, osim ukoliko ga ostavite na stolu i pokušate uživati u svirci iz ugrađenih zvučnika.

Video reprodukcija

Eh, Samsung. Ovo bi bio najkraći opis dojma kojeg smo stekli testirajući video reprodukciju. Možda bi ovaj dio najbolje bilo započeti pitanjem: ‘Alo Samsung, čemu dual-core procesor i veliki zaslon ako niste bili u stanju napraviti solidan video player? Naime, „movies“ video player koji nam prikazuje video uratke snimljene samim uređajem u stanju je reproducirati mp4 i 3gp sadržaj, dok podrške za DivX/Xvid nema ni u tragovima. Iskreno, strah me i spomenuti x.264 i MKV. Dodatnu težinu ovome pridonosi uspomena na nedavni test Galaxyja S 2, u kojem je (napokon) omogućena podrška sve najpopularnije video formate uključujući MKV. Ako može S 2, zašto ne može Tab? Znamo da Galaxy S 2 koristi drukčiji čipset, ali pobogu Samsunže, ovo je u najmanju ruku neozbiljno. Možemo samo izraziti nadu da nadolazeća nadogradnja firmarea donese i jedan pošteni video Player.

Sad se sigurno pitate kako na Tabu 10.1 gledati filmove. U ovom trenutku, dok Sasmung ne izradi vlastiti player ili dok druge kompanije ne izbace svoje, na MKV filmove možete zaboraviti. Naime, ovisno o korištenom codecu reprodukcija je u nekim slučajevima moguća, ali bez zvuka. Ukoliko se želite malo zabavljati možete postojeće MKV filmove konvertirati na računalu u MP4 i transferirati ih na Tab. Imajte na umu da takve konverzije znaju potrajati i dvostruko duže od samog trajanja filma. Velike nade polažemo u vPlayer koji inače bez problema reproducira MKV video na Androidima, ali još uvijek nije prilagođen Honeycombu.

Kad su DivX i Xvid zapisi u pitanju spas dolazi u vidu postojećih video playera koji se mogu naći u Android Marketu. Prva preporuka ide za Mobo Player, koji bi bez problema trebao reproducirati sve DivX-a. Ukoliko Mobo Player naiđe na probleme odmah ponudi opciju  „soft decoding“, što ipak omogućuje reprodukciju, uz mali gubitak na kvaliteti.

Ostali Video playeri koje treba uzeti u obzir su: QQPlayer, mVideoPlayer i VitalPlayer.

Kamera

Kada ovim uređajem budete snimali fotografije ili video isječke slučajni prolaznici bi mogli pomisliti da izvodite neki konceptualni performans. Morate ga držati s obje ruke ispred sebe, što je prilično nezgodno i naravno, smiješno.

Dakle, ugrađena kamera ima senzor od 8 megapiksela s autofokusom i omogućuje snimanje fotografija veličine VGA, 2, 3, 5 i 8 MP.

Sučelje kamere je posebno je izrađeno za Honeycomb, i prilagođeno velikom zaslonu, pa smo tako na desnom dijelu dobili zanimljiv krug koji sadrži sve potrebne alate i postavke.  Kao pomoć za noćno snimanje tu je LED bljeskalica. Kvaliteta snimljenih fotografija otprilike je u rangu onih na Galaxyju S 2.

Video kamera

Dvojezgreni procesor omogućuje snimanje Full HD video isječaka, tj. u rezoluciji 1080p, a Tab 10.1v ih snima u MP4 formatu. Kvaliteta snimljenog materijala iznimno je dobra i isto tako slična onoj na Galaxyju S 2.

Samsung Galaxy Tab 10.1v ima i sekundarnu, odnono prednju kameru za video pozive sa senzorom od 2 megapiksela.

Baterija

6860 mAh u Litij-polimerskoj bateriji na prvi mah može zvučati mnogo ako promatramo s aspekta smartphone uređaja. Međutim, veliki zaslon kao najveći potrošač neće dozvoliti bateriji da traje danima. Također, tu je i dvojezgreni procesor koji je također gladan energije.

Budući da Samsung P7100 Galaxy Tab 10.1v nema funkciju klasičnih glasovnih poziva uobičajeni test baterije bio bi bespredmetan. Nova vrsta uređaja nameće i nove standarde,  stoga trajanje baterije treba promatrati na drukčiji način.

Pod pretpostavkom da uređaj ima stalnu vezu s internetom, putem WiFi-a ili 3G mreže, a upotreba uređaja uključuje povremeno pregledavanje web stranica, mailova ili pisanja dokumenta te uz razumnu upotrebu drugih funkcija autonomija bi, uz gašenje po noći, lako mogla dosegnuti dva dana. Naravno, svako intezivnije korištenje bilo koje od funkcija smanjit će trajanje baterije. Osobno sam sasvim zadovoljan time što mi uz vrlo intezivnu upoterbu baterija traje od 6:30 ujutro do 23:00 navečer.

Umjesto zaključka

Samsung Galaxy Tab 10.1v zanimljiv je uređaj, ali vidjeli smo da nije bez mana. 16 GB interne memorije, bez mogućnosti umetanja memorijskih kartica nije baš za pohvalu. No, s obzirom na stalni rast cloud servisa, a u tom je području Google pionir, niti ne vidimo prijeku potrebu za prevelikom internom memorijom. Naime, već sada je sve dokumente, slike i video sadržaj moguće spremati na jednom od Googleovih, ali i drugih cloud servisa, tako da je ovih 16 GB u pravilu dovoljno za mnoštvo aplikacija, ali i multimedijskih sadržaja.

Kada kroz nekoliko tjedana bude dostupna slijedeća verzija Honeycomba, (Android 3.1) vlasnici ovog tableta, uz očekivano čišćenje postojećih bugova, trebali bi dobiti još nekoliko novosti kao što su prilagodljivi widgeti, podrška za korištenje fizičke tipkovnice, miševa, i raznih drugih vidova unosa teksta te kontrolera za igre. Također, Android 3.1 donosi i podršku za USB host, što bi trebalo omogućiti spajanje vanjskih USB uređaja poput memorijskih stickova i time ipak donekle nadokanditi nedostatak utora za memorijske kartice.

Multitasking će biti poboljšan u smislu uglađenijeg prelaska iz jedne aplikacije u drugu i ispravljanja bugova koji trenutno rezultiraju povremenim rušenjem aplikacija.

Po nekim informacijama Samsung u ovim trenucima priprema „TouchWiz UX“, prvu nadogradnju sučelja za Honeycomb uređaje koji će donijeti izvjesne kozmetičke preinake.

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 ili iPad 2?

Dakle, odlučili ste da vam tablet stvarno treba sad ste u dilemi: da li kupiti općenito Honeycomb tablet ili Appleov iPad? Ovdje će sigurno presuditi subjektivni stavovi i odmah ću reći da osobno preferiram Honeycomb, a Galaxy Tab 10.1v odličan je takav primjerak. Jedna od važnijih prednosti Android tableta je to što omogućuje normalnu manipulaciju sadržajem, dok iPad za praktički svaku sitnicu zahtijeva spajanje preko iTunesa. S druge strane, kad govorimo o aplikacijama iPad je u izvjesnoj prednosti jer već godinu dana postoji cijeli niz aplikacija prilagođenih upravo za njega, dok je razvoj aplikacija za Honeycomb tek u povojima. Naravno, očekujemo da se stvari i po tom pitanju uskoro promijene, a budući da sve više proizvođača izbacuje nove uređaje ne bismo trebali dugo čekati.

Isto tako, bilo bi zgodno kad bi Google u Android Marketu omogućio odvajanje aplikacija prilagođenih za Honeycomb upravo onako kako je to učinio Apple u App Storeu.

Dopuna 15.07.2011. Nakon izvjesnog vremena pronašli smo 3rd party rješenje za hrvatske dijakritičke znakove. Detalje i download potražite ovdje.

Specifikacije uređaja pogledajte ovdje.

Samsung Galaxy Tab 10.1v u svojoj ponudi ima Vipnet po cijeni od 4999,00 kuna (bez ugovorn obveze). Ukoliko zasnujete ugovor na dvije godine možet ga pupiti već za 1499,00 kuna. Detalji na Vipnet službenim stranicama.

Stranice: 1 2 3 4 5 6


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT