Recenzija: Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Ergonomija i upotrebljivost

Ono što 7-inčne tablete najviše razlikuje od 10-inčnih je prenosivost. iPad i slične uređaje ne možete staviti u džep niti u manju torbicu. Trebat će vam torba većih dimenzija ili ćete ih morati nositi u ruci. Kod 7-inčnih tableta priča je upravo suprotna. Uz to što bez problema stanu u manje torbice, bilo da se radi o onima što se nose oko pasa ili preko ramena, 7-inčni tablet stane i u džepove jakni.

Načini upotrebe i svrha tablet uređaja od samog početka su bili predmet rasprava, no kako je vrijeme prolazilo industrija je ovaj koncept uspjela nametnuti kao koristan dodatak, ali nikako kao zamjenu za klasično računalo.

Tablet računalo najčešće ćete koristiti za pregledavanje mailova, surfanje internetom, gledanje slika i općenito čitanje. Budući da je 7,0-inčni tablet lako prenosiv, možete ga koristiti i kao planer.  Širina zaslona omogućuje smještaj prilično široke virtualne tipkovnice pa će zbog toga i pisanje biti osjetno lakše i ugodnije nego na mobitelu.
Također, zbog izvrsnog video playera na Samsungu Galaxy Tab 2 7.0 zasigurno ćete tu i tamo poželjeti pogledati i pokoji film, no tome malo kasnije.

Neovisno o tome što mu nedostaje 3G spojivost, P3110 će itekako poslužiti svrsi na mjestima s dostupnim WiFi signalom. Danas, kada praktički svaki kafić nudi besplatno spajanje putem WiFi-a, manjak 3G povezivosti ne bi trebao biti problem.

Operativni sustav, sučelje i performanse

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 u startu dolazi s Androidom 4.0 Ice Cream Sandwich i Samsungovom nadogradnjom sučelja TouchWiz. Vizualne razlike u odnosu na Honeycomb (prethodnu verziju Androida namijenjenu tabletima) gotovo da i nema, no na raspolaganju je veći broj mogućnosti i osobnih prilagodbi.

Premda je sustav početnih zaslona u pravilu jednak onima na smartphone uređajima, tableti imaju malčice drukčiju koncepciju rasporeda virtualnih tipki i statusne trake. Dakle, imamo tipke s istim funkcijama i otprilike istim rasporedom kao kod izvornog ICS-a na Galaxy Nexusu, no Samsung je odmah do njih ugurao i četvrtu koja ima samo jednu funkciju, a to je uzimanje slika zaslona (screenshotova).
Čak i ako zanemarimo prisutnost ove potonje tipke koja je, usput rečeno, potpuno nepotrebna jer ICS u startu raspolaže funkcijom snimanja zaslona, ovakvo naguravanje ostatka tipki u vrlo mali prostor i nije najsretnije rješenje. Ako idemo zdravom logikom da na 7-inčnom zaslonu ima dovoljno mjesta za mnogo više mogućnosti nego na mobitelu, moramo primijetiti da je manipulacija ovim tipkama prilično nezgodna. Tipke su u odnosu na veličinu zaslona premale i osoba s prosječno velikim prstima mogla u početku bi imati poteškoća s pogađanjem prave. Naravno, vježbanje i navika će učiniti svoje, ali je iritantna činjenica da prostor nije bolje iskorišten.

Nadalje, dio zaslona na kojem se nalaze spomenute tipke služi i kao statusna traka, a da bi stvar bila još čudnija, Samsung je na istu ugurao i strelicu koja otvara prečice za još nekoliko aplikacija koje se prikazuju iznad postojećeg sadržaja na zaslonu. Istina, ove prečice svakako mogu biti zgodne i korisne, no ne i u ovako napučenoj statusnoj traci. Integracija ove opcije u sustav toliko je duboka da ostaje prisutna čak i kada instalirate alternativni launcher.

U krajnjem desnom kutu statusne trake nalaze se uobičajeni indikatori, a pritiskom na njih aktivira se polje s prečicama prema najčešće korištenim postavkama. Premda je i tu prilična gužva, privikavanje ne bi trebalo dugo trajati.

Naravno, sve su ove tipke u vodoravnom načinu rada pristupačnije i manipulacija je osjetno lakša, no primarna orijentacija 7,0-inčnog tableta je ipak okomita.

Samsungovo TouchWiz sučelje nudi do sedam početnih zaslona koje je moguće koristiti u vodoravnom ili okomitom načinu. ICS za tablete, ali i njegov prethodnik Honeycomb koncipirani su tako da se prilikom okretanja zaslona ne gubi postojeći raspored ikonica i widgeta, no zbog razlike u odnosu stranica dolazi do neminovnog gubitka prostora. S druge strane, gunđati o prostoru na ovako velikom zaslonu možda nije fer, ali je činjenica da nije najpametnije iskorišten.

Općenito, kad je TouchWiz sučelje u pitanju, mišljenja su podijeljena. Nekima odgovara, nekima ne. Neovisno o estetici, TouchWiz nudi zanimljive i korisne mogućnosti, ali treba odmah reći da je na ovom uređaju pomalo trom. Sučelje možda nije toliko fluidno koliko bismo očekivali od uređaja s dvojezgrenim procesorom, no i ta je situacija rješiva ukoliko iz Google Play trgovine instalirate neki drugi launcher.

Korištenje alternativnog launchera

Dvojezgreni procesor na Tabu 2 osigurava solidnu fluidnost sučelja, no ukoliko želite iskoristiti sav potencijal hardvera instalirajte si neki od alternativnih launchera. U ovom slučaju preporučam Nova launcher koji radi samo na Androidu 4.0 i novijim  verzijama, a osigurava osjetno veće brzine skrolanja zaslona, fluidnost i općenito bolji dojam. Štoviše, Nova launcher je vrlo fleksibilan, dakle moći ćete znatno bolje organizirati prostor na radnoj površini, a za razliku od nekih drugih launchera ne opterećuje sustav.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT