Recenzija: Samsung Galaxy Tab 8.9

Najznačajnije karaktreristike

– WiFi verzija

– Dimenzije: 230.9 x 157.8 x 8.6 mm

– Masa 447 grama

– Zaslon: LCD 8,9″ 1280 x 800

– Procesor: Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9, ULP GeForce GPU, Tegra 2 T20 čipset

– RAM: 1 GB

– Interna memorija: 16 GB ( U ponudi će biti 32 i 64 GB verzije)

– Kamera: 3.15 MP Prednja kamera: 2 MP

– Video snimanje: 720p

– Baterija 6100 mAh

Honeycomb, TouchWiz, performanse…

Na samom početku opisa softvera potrebno je napomenuti da smo na testu imali prototip uređaj čiji softver nije konačan i do izlaska tržišne verzije moguće su određene izmjene.

Android 3.1 Honeycomb operativni je sustav koji pokreće Galaxy Tab 8.9, a TouchWiz je Samsungova nadogradnja sučelja koja Honeycomb čini zanimljivijim i osjetno ugodnijim za upotrebu, slično kao i na smartphone uređajima.

Da podsjetimo, Honeycomb je verzija Androida rezervirana za tablet uređaje, jer je Google svojevremeno dao do znanja da Froyo i Gingerbread “nisu optimizirani za uređaje s velikim zaslonima”. Ovakva politikika je dodatno fragmentirala Android eko-sustav, što su ubrzo uvidjeli i u samom Googleu. Ubrzo je uslijedila reakcija kojom je najavljena sljedeća generacija Androida – Ice Cream Sandwich koji će biti korištnen i na smartphoneima, i na tabletima, što bi trebalo rezultirati izvjesnom vrstom ujedinjavanja Android eko-sustava. Sukladno tome, svi noviji Android uređaji trebali bi uskoro dobiti mogućnost nadogradnje na ICS, a među njima i naš Galaxy Tab 8.9.

No dobro, dok ICS ne stigne mi ovdje imamo sasvim funkcionalan i iznenađujuće brz uređaj koji se vrti na Honeycombu i čija će funkcionalnost zadovoljiti veliku većinu korisnika.

Kao što vjerojatno već znate radna površina na Honeycomb tabletima prilično se razlikuje se od one koju viđamo na smartphone uređajima. Također, ovi uređaji nemaju ni fizičke ni kapacitivne funkcijske tipke koje smo navikli vidjeti na mobitelima i zato za upravljanje koristimo virtualne tipke koje se nalaze u dnu zaslona. Imamo tri osnovne funkcijske tipke : “back”, “home” i  tikpku za pregled zadnje korištenih aplikacija. Uređaji sa Samsungovom TouchWiz nadogradnjom sučelja, kao što je i naš Galaxy Tab 8.9, dobili su i četvrtu virtulanu tipku koja ima funkciju trenutnog uzimanja screenshotova. S obzirom da je ova radnja na Androidima prilično komplicirana pohvalno je što su se u Samsungu sjetili da je korisnicima olakšaju. Ipak, upitno je koliko je smisleno njeno postaljanje pored ostalih funkcijskih tipki kad znamo da uzimanje screenshotova i nije radnja koju ćete koristiti na dnevnoj bazi.

Okretanjem uređaja u vodoravan, odnosno okomiti položaj, funkcijske tipke se prilagođavaju orijentaciji tako se su uvijek nalaze na dnu i dostupne su za upotrebu. Ovisno o aplikaciji pojavljuju se i dodatne funkcijske tipke za aktivaciju opcija i sl.

Kao specifičnost Samsungovoe TouchWiz nadaogradnje sučelja na ovom se tabletu pojavljuje dodatni izbornik kojeg pozivamo pritiskom na strelicu u sredini statusne trake. Ovaj dodatak donosi dodatne prečice kao što su Upravljanje (Task manager), Kalendar, Kalkulator itd.)

Dvojezgreni procesor u kombinaciji s gigabajtom RAM-a više je nego dovoljan za besprijekoran rad aplikacija, web preglednika, reprodukcije i streaminga videa te igranje igara. Kretanje kroz početne zaslone te sustav izbornika izrazito je brzo i fluidno, a rušenje aplikacija zabilježio sam samo u dva navrata. Ukupno gledajući, performanse Galaxy Tab-a 8.9 izvrsne su.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT