Recenzija: Samsung Galaxy Tab 8.9

Widgeti

Na početne zaslone moguće je postavljati prečice aplikacija, ali ono što na velikim zaslonima poput ovog najviše dolazi do izražaja jesu widgeti. Iako su widgeti općenito popularni i na smartphone uređajima, tek se na tabletima može osjetiti njihova puna funkcionalnost. Primjerice, na istom početnom zaslonu možete imati po nekoliko velikih widgeta, a istovremeno i sve najpotrebnije prečice aplikacija. Posebno su zanimljivi widgeti sa stavkama iz kalendara, pregledom vijesti, vremenskom prognozom ili feedovima društvenih mreža. Naravno, ne treba zaboraviti ni widgete povezane s E-mail pretincima, kao ni mnoge druge s različitim korisnim funkcijama.

E-Mail

Mobiteli, odnsono smartphone uređaji, koliko god veliki zaslon imali pregledavanje E-mail poruka na njima često izaziva frustracije, pogotovo ako sadrže privitke. Isto tako, slanje E-mail poruka s mobitela u pravilu zahtijeva posebnu koncentraciju i izvježbanost. Na tabletima je priča malo drugačija i zbog veličine zaslona sasvim je logično da će ovakve radnje biti puno ugodnije. Samsungov E-mail klijent koji nalazimo na tabletima dizajnom se prilično razlikuje od onog kojeg nalazimo na “običnim” Androidima, tj. smartphoneima, a razlog za to je sasvim razumljiv. Veći zaslon dopušta širi spektar mogućnosti, a najvažnija stavka svakako je bolja preglednost. Ovdje ne ne treba zanemariti ni veliku virtualnu tipkovnicu koja tipkanje čini znatno ugodnijim i preciznijim. Što se tiče podržanih pretinaca priča je poznata. Postavljenje POP3, IMAP i MS Exchange pretinaca za najpopularnije E-mai lservise omogućeno automatski i prolazi prilično brzo.

Gmail aplikacija koju nalazimo na svim Androidima prisutna je i ovdje, no isto kao i gore opisani e-mail klijent, u malko drukčijem ruhu. Sav je radni prostor organiziran tako da istovremeno imamo pogled na foldere i na određenu poruku.

Ukupan dojam rada s mailovima izvrstan je, a ne treba zaboraviti da je manipulacija mailovima, ovisno o provideru, moguća i na web pregledniku

Kalendar

Ovo je još jedna stavka koja na Honeycombu izgleda osjetno drukčije nego na “malim” Androidima. Preglednost, funkcionalnost i ukupna upotrebljivost podižu kalendar na jednu višu razinu. Moguće je koristiti višestruke kalendare gdje je svaki označen vlastitom bojom. Radi bržeg pristupa tu je i Samsungov kalendar widget (raspored) kojeg možete proizvoljno premještati po početnom zaslonu. Mali nedostatak mu je to što prikazuje samo događaje današnjeg dana, ali naravno, alternativu uvijek možete potražiti u Android Marketu.

Mobilni ured

Samsung Galaxy Tab 8.9 sadrži Polaris Office aplikaciju koja omogućuje predledavanje, kreiranje i uređivanje Word i Excel dokumentana te PowerPoint prezentacija. Ovdje nailazimo na još jedan komičan rad domaćih prevoditelja pa smo tako, uz već poznate “listove” i “oblike dokumenta” dobili i “Dijapozitiv” koji označava .ppt prezentaciju. Naime, i do sada smo nailazili na nespretne prijevode engleskih riječi i pojmova, no Dijapozitiv definitivno odnosi krunu.

Rad u Polaris Office aplikaciji izuzetno je ugodan, a zbog zaslona osjetljivog na dodir često je i praktičniji nego na primejrice laptopu bez miša. Ovdje posebice mislim na rad s Excel tablicama.

Važno je napomenuti da virtualna tipkovnica ovog uređaja podržava naše dijakritičke znakove kojima pristupate dužim pritiskom na odgovarajuću tipku bez kvačice/crtice.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT