Recenzija: Samsung Galaxy Tab 8.9

Web

Ovo je stavka koju ćete vjerojatno najviše korisiti, bilo da se radi o ugrađenom web pregledniku ili nekom drugom kojeg ćete naknadno instalirati. Ugrađeni preglednik zadovoljit će najveći dio korisnika jer obiluje funkcijama koje se najviše koriste. Jedna od najznačajnijih karakteristika je korištenje tabova (kartica) što na velikom zaslonu omogućuje doživljaj surfanja kao na klasičnom računalu. Slično kao na Chromeu ili Operi, početna stranica može se sastojati od tzv. speed-dial prilkaza što omogućuje izrazito brz pristup stranicama koje često posjećujete. Vrlo korisna funkcija je mogućnost sinkronizacije bookmarksa s Chrome preglednikom kojeg koristite na računalu, a radi preko glavnog Google accounta kojeg ste definirali prilikom početka korištenja uređaja.

Ovisno o web stranici koju posjećujete inicijalno se učita mobilna verzija, ukoliko je dotična stranica posjeduje. Budući da ćete na velikom zaslonu tableta sigurno poželjeti prikaz punih web stranica morat ćete na dotičnoj stranici uključiti tu opciju. Ovo se događa iz razloga što su web stranice u pravilu podešene tako da kad “vide” da im pristupate s Android OS-a pretpostavljaju da se radi o mobitelu te vas preusmjere na mobilnu verziju.

Iz ovog, ali i mnogih drugih razloga mudro je posegnuti u Android Market i instalirati jedan od 3rd party web preglednika. Preporuka ide za Dolphin Browser HD koji ima mogućnost da se ponaša kao desktop predglednik te još mnogu drugih korisnih funkcija koje standardni web preglednik nema.

Aplikacije

Kada su se početkom godine na tržištu pojavili prvi Honeycomb tableti situacija po pitanju aplikacija nije bila bajna i tek se početkom ljeta počela pomicati na bolje. Sada trenutno imamo takvu situaciju da je velik broj najpopularnijih aplikacija dobio svoje varijante prilagođene velikim zaslonima, a svakim danom ih je sve više. S druge strane, situacija bi se mogla drastično promijeniti nabolje kada krajem godine uređaji počnu dobivati nadogradnju na Ice Cream Sandwich, verziju Androida koja bi trebala ujediniti rascijepljeni Android eko-sustav. Da ne bi bilo zabune, ogromna većina Android aplikacija namijenjenih smartphone uređajima normalno radi na Honeycomb tabletima, samo što zbog razlike u veličini i rezoluciji zaslona mogu izgledati smiješno i neprektično. Ono što također pomalo frustrira je nepostojanje posebnog odjeljka u Android Marketu rezerviranog za aplikacije optimizirane za Honeycomb. Srećom, postoji nekoliko alternativnih rješenja koje objedinjuju ove aplikacije, a izdvojio bih Tablet Market.

Galerija

Kao i kod većine Samsungovih Android uređaja galerija je ovdje naziva Album, a sadrži otprilike jednake funkcije. Galerija prepoznaje fotografije i video zapise neovisno o tome u kojem se folderu nalaze. Jedan od foldera u galeriji povezuje se s vašim Google računom i automatski prebacuje fotografije na Picasa servis. Inače, sve fotografije moguće je izravno poslati E-mailom, dijeliti putem društvenih mreža i raznih drugih servisa, npr. Dropbox, ako je prethodno instaliran. Veliki zaslon omogućuje ugodno pregledavanje fotografija koje se zumiraju npr. “štipanjem”, a moguće je pokrenuti i stream fotografija. Također, zumiranje je omogućeno i relativno novom Samsungovom metodom koja kombinira multitouch mogućnosti s radom žiroskopa. Dakle,  držite dva placa na zaslonu i uređaj pomičite gore-dolje. Sukladno pokretima slika će se povećavati, odnsono smanjivati. Ista stvar vrijedi i za web stranice.

Budući da tablet možda i nije najpraktičniji uređaj za slušanje glazbe smatram nepotrebnim posebno opisivati music player, no ipak prilažem par screnshotova.

Video reprodukcija

Samsung Galaxy Tab 8.9 većinu će 3GP i MP4 video datoteka reproducitrati bez teškoća pa čak i one Full HD rezulucije (1080p). S druge strane, iako je većina modernih video formata kao npr. DivX, Xvid, pa čak i MKV, podržana i dalje ostaje činjenica da je izostavljena podrška za širi spektar codeca, neovisno o tome što ih je proizvođač na vlastitoj stranici deklarirao. Dopuštam mogućnost da se u konačnoj verziji softvera to promijeni, no s obzirom na dosadašnja iskustva s drugim modelima malo je vjerojatno. Iz ovog je razloga moguće da neke video datoteke, što se uglavnom odnosi na filmove, ugrađeni video player neće biti u mogućnosti pokrenuti. No, bez brige, tu je uvijek Android Market i besplatni Mobo Player koji kad ga jednom instalirate s interneta preuzima dodatne codece. Za kvlaitetan prikaz MKV, tj. H.264 video datoteka potrebno je instalirati vPlayer koji, eto,  nažalost nije besplatan.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT