Recenzija: Sony Ericsson Xperia Arc

Android kao platforma već je osvojio znatan dio svjetskog tržišta tako da slobodno možemo reći da u smartphone segmentu nedvojbeno predstavlja paradigmu. Objektivno najbolji, odnosno hardverski najjači uređaji današnjice temeljeni su na Androidu, no ipak, proizvođači ne mogu zbog toga biti previše sretni, jer si u stvari međusobno predstavljaju žestoku konkurenciju. Dakle, u svijetu smartphone platformi danas glavnu riječ vode dva najjača igrača. S jedne strane imamo Apple sa iOS-om i samo jednim uređajem, a s druge Android s mnoštvom uređaja i proizvođača koji si međusobno konkuriraju zbog čega je Apple sa strateškog, a slijedom toga i financijskog aspekta u izvjesnoj prednosti. Upravo iz ovog razloga iOS i Android si međusobno samo prividno predstavljaju konkurenciju, a proizvođači Androida su ti koji se konstantno moraju dokazivati, tj. imaju imperativ biti što više inovativni kako bi se unutar platforme razlikovali od konkurencije.

Sony Ericsson je sa svojim dosadašnjim Android modelima svakako uspio postići određenu prepoznatljivost i uređaji su od strane kupaca dobro prihvaćeni. Ipak, dojam je donekle kvarilo kašnjenje s nadogradnjama prastarog Androida 1.6 i pratećeg sučelja upitne funkcionalnosti na verziju 2.1.

Prvi Android iz Sony Ericssona, Xperia X10, bio je iznimno popularan i neovisno o spomenutom kašnjenju nadogradnji još uvijek odolijeva izazovu vremena. Napokon, na ovogodišnjem MWC-u u veljači predstavljen je njegov nasljednik, Sony Ericsson Xperia Arc, s kojim ćemo se pozabaviti u ovoj recenziji.

Dizajn i kućište

Kao što je navedeno u uvodu, Sony Ericsson si svojim prepoznatljivim dizajnom bez problema osigurava mjesto unutar Android eko sustava, a Sony Ericsson Xperia Arc je model koji za originalan dizajn zaslužuje najvišu ocjenu. Kućište, odnosno njegova poleđina ima lagano zakrivljen oblik, a zbog odlično dizajniranih kromiranih lukova na bokovima dojam zakrivljenosti cijelog uređaja je još veći. Optička varka ide toliko

daleko da se i prednja strana sa zaslonom, gledana pod određenim kutom, doima zakrivljenom iako je u stvari potpuno ravna. Kromirani dijelovi na bokovima zapravo su dio cjeline koja se proteže preko gornjeg i donjeg dijela kućišta, što osigurava dodatnu dozu profinjenosti.

Dimenzije uređaja iznose 125 x 63 x 8,7 mm, s napomenom da se ovih 8,7 mm debljine odnosi na središnji, odnosno najtanji dio, s masom od 117 grama Sony Ericsson Xperia Arc svrstava se u najlakše uređaje u kategoriji.
Majstori dizajna su se pobrinuli da Sony Ericsson Xperia Arc uopće ne izgleda glomazno i na prvi pogled uopće ne bismo rekli da ima zaslon dijagonale 4,25 inča. Svaka čast.

Nadalje, ovaj uređaj je dokaz da je kombinacija dobrog dizajna i hardverskih tipki ipak moguća, pa smo tako dobili fizičke funkcijske tipke kao i posebnu tipku za kameru. Ipak, funkcijske tipke su smještene dosta nisko pa je zbog veličine uređaja njihova upotrebljivost ograničena, barem kad je upravljanje jednom rukom u pitanju.
Posebna pohvala ide i fizičkoj tipki za kameru, što je u današnje vrijeme prava rijetkost.
Poklopac baterije, odnosno stražnja strana, izrađena je iz plastike u nijansiranim bojama koja se relativno dobro uklapa u kromirane rubove, dok ćemo samu kvaliteta plastike vjerojatno upoznati nakon dužeg vremena korištenja. Po specifikacijama proizvođača poklopac će biti dostupan u više boja, a naš testni primjerak je stigao u „midnight blue“ varijanti.
Plastika, ovakva kakva jest, povremeno zna proizvesti zvukove krckanja, no ništa više od ostalih uređaja sa sličnom konstrukcijom kućišta i upotrijebljenim materijalima.
Općenito sve fizičke tipke i priključci (glasnoća, kamera, microUSB, HDMI, 3,5 mm) jako se dobro uklapaju u dizajn tako da ni jedan dio vizualno ne odskače od skladno oblikovane cjeline.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT