Recenzija: Sony Ericsson Xperia ArcAndroid kao platforma već je osvojio znatan dio svjetskog tržišta tako da slobodno možemo reći da u smartphone segmentu nedvojbeno predstavlja paradigmu. Objektivno najbolji, odnosno hardverski najjači uređaji današnjice temeljeni su na Androidu, no ipak, proizvođači ne mogu zbog toga biti previše sretni, jer si u stvari međusobno predstavljaju žestoku konkurenciju. Dakle, u svijetu smartphone platformi danas glavnu riječ vode dva najjača igrača. S jedne strane imamo Apple sa iOS-om i samo jednim uređajem, a s druge Android s mnoštvom uređaja i proizvođača koji si međusobno konkuriraju zbog čega je Apple sa strateškog, a slijedom toga i financijskog aspekta u izvjesnoj prednosti. Upravo iz ovog razloga iOS i Android si međusobno samo prividno predstavljaju konkurenciju, a proizvođači Androida su ti koji se konstantno moraju dokazivati, tj. imaju imperativ biti što više inovativni kako bi se unutar platforme razlikovali od konkurencije.

Sony Ericsson je sa svojim dosadašnjim Android modelima svakako uspio postići određenu prepoznatljivost i uređaji su od strane kupaca dobro prihvaćeni. Ipak, dojam je donekle kvarilo kašnjenje s nadogradnjama prastarog Androida 1.6 i pratećeg sučelja upitne funkcionalnosti na verziju 2.1.

Prvi Android iz Sony Ericssona, Xperia X10, bio je iznimno popularan i neovisno o spomenutom kašnjenju nadogradnji još uvijek odolijeva izazovu vremena. Napokon, na ovogodišnjem MWC-u u veljači predstavljen je njegov nasljednik, Sony Ericsson Xperia Arc, s kojim ćemo se pozabaviti u ovoj recenziji.
Dizajn i kućišteKao što je navedeno u uvodu, Sony Ericsson si svojim prepoznatljivim dizajnom bez problema osigurava mjesto unutar Android eko sustava, a Sony Ericsson Xperia Arc je model koji za originalan dizajn zaslužuje najvišu ocjenu. Kućište, odnosno njegova poleđina ima lagano zakrivljen oblik, a zbog odlično dizajniranih kromiranih lukova na bokovima dojam zakrivljenosti cijelog uređaja je još veći. Optička varka ide tolikodaleko da se i prednja strana sa zaslonom, gledana pod određenim kutom, doima zakrivljenom iako je u stvari potpuno ravna. Kromirani dijelovi na bokovima zapravo su dio cjeline koja se proteže preko gornjeg i donjeg dijela kućišta, što osigurava dodatnu dozu profinjenosti.Dimenzije uređaja iznose 125 x 63 x 8,7 mm, s napomenom da se ovih 8,7 mm debljine odnosi na središnji, odnosno najtanji dio, s masom od 117 grama Sony Ericsson Xperia Arc svrstava se u najlakše uređaje u kategoriji.
Majstori dizajna su se pobrinuli da Sony Ericsson Xperia Arc uopće ne izgleda glomazno i na prvi pogled uopće ne bismo rekli da ima zaslon dijagonale 4,25 inča. Svaka čast.

Nadalje, ovaj uređaj je dokaz da je kombinacija dobrog dizajna i hardverskih tipki ipak moguća, pa smo tako dobili fizičke funkcijske tipke kao i posebnu tipku za kameru. Ipak, funkcijske tipke su smještene dosta nisko pa je zbog veličine uređaja njihova upotrebljivost ograničena, barem kad je upravljanje jednom rukom u pitanju.
Posebna pohvala ide i fizičkoj tipki za kameru, što je u današnje vrijeme prava rijetkost.
Poklopac baterije, odnosno stražnja strana, izrađena je iz plastike u nijansiranim bojama koja se relativno dobro uklapa u kromirane rubove, dok ćemo samu kvaliteta plastike vjerojatno upoznati nakon dužeg vremena korištenja. Po specifikacijama proizvođača poklopac će biti dostupan u više boja, a naš testni primjerak je stigao u „midnight blue“ varijanti.
Plastika, ovakva kakva jest, povremeno zna proizvesti zvukove krckanja, no ništa više od ostalih uređaja sa sličnom konstrukcijom kućišta i upotrijebljenim materijalima.
Općenito sve fizičke tipke i priključci (glasnoća, kamera, microUSB, HDMI, 3,5 mm) jako se dobro uklapaju u dizajn tako da ni jedan dio vizualno ne odskače od skladno oblikovane cjeline.

Zaslon

Prikaz boja na LCD zaslonu zadovoljava najviše kriterije, kako u zatvorenom prostoru tako i pri izravnoj izloženosti suncu. Odaziv i preciznost također su na najvišem nivou. Je li uopće potrebno spominjati da Xperia Arc u startu podržava multitouch? Možda je bitno onima koji su zbog nedostatka istog na prethodniku bili prilično frustrirani. Dakle, multitouch omogućuje pinch zumiranje, ali i još mnogo drugih korisnih detalja. Dijagonala zaslona iznosi točno 4,25“ (10,8 cm) što je praktički zanemarivo kraće od, sada već uobičajenih 4,3“.Zaslon dolazi s „Sony Bravia Mobile Engine“ tehnologijom koja u teoriji donosi poboljšanja u oštrini slika i video sadržaja. Istina, napredak u odnosu na „obični“ LCD zaslon je vidljiv, no još je daleko od npr. Samsungovog Super AMOLED-a.
OS, sučelje, performanse...Sony Ericsson Xperia Arc dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread. Kao i svi ostali proizvođači Android uređaja Sony Ericsson je također prilagodio korisničko sučelje, koje je sada bolje optimizirano. Mediascape sučelje, koje smo upoznali na prethodnicima u ovom modelu je izostavljeno, a iskreno, nema se za čim ni žaliti.
Dakle, korisničko sučelje nudi 5 početnih zaslona i uobičajeno dodavanje prečica, widgeta i foldera na svakog od njih. Dno zaslona je iznimno dobro iskorišteno jer sadrži 5 tipki koje neovisno o izmjenama početnih zaslona uvijek ostaju na svom mjestu. Sasvim lijeva omogućuje jednostavan izbor multimedijskih sadržaja, druga do nje otvara SMS poruke, treća otvara izbornik s aplikacijama, četvrta imenik, a peta telefonsku tipkovnicu.Dodavanje prečica i widgeta na Arcu zapravo je jednako jednostavno kao i na Samsungovim Android uređajima, a „štipanjem“ početnog zaslona možemo na jednom mjestu vidjeti sve aktivne widgete. Premiještanje stavki po zaslonu jednako je ugodno.
Pozadinske slike mogu biti obične slike, ali i tzv. žive pozadine (live wallpapers). Sony Ericsson je za ovu svrhu dodao nekoliko svojih slika, dok su one žive već poznate s ostalih Android uređaja, jer su sastavni dio operativnog sustava.
Uređaj nudi mogućnost korištenja na hrvatskom jeziku uključujući i bogati riječnik. Ipak, prijevod s engleskog je, najblaže rečeno, smiješan. Dežurni prevoditelj je, primjerice, termin „bookmarks“ doslovno preveo kao „Knjižne oznake“. Usput, probajte tek zamisliti što bi to moglo biti „Okno pregleda“ ;)
Statusna traka na vrhu zaslona povlačenjem prema dolje ne otkriva ništa posebno, a bilo bi dobro da, slično kao Samsung ili HTC, nudi upravljanje WiFi-em, GPS-om i sl. Za ove radnje treba koristiti posebne widgete na početnom zaslonu.

Performansama Xperia Arc ne zaostaje za konkurencijom. U usporedbi sa Samsungom Galaxy S (Gingerbread), onako naoko, postiže otprilike jednake rezultate. Ono što nam se ni malo ne sviđa je mala interna memorija koja iznosi samo 320 MB, jer konkurencija u ovom cjenovnom razredu nudi najmanje 1 GB. Uostalom, čak i prethodnik, X10 dolazi s memorijom od 1 GB. Srećom, naš testni primjerak došao je s microSD karticom od 8 GB, što svakako popravlja dojam, iako nismo sigurni hoće li spomenuta kartica biti dio prodajnog paketa.

AplikacijeTimescape je Sony Ericssonova aplikacija koja objedinjuje praktički sve događaje na uređaju: Facebook feedove, Twitter statuse, SMS, MMS i E-mail poruke. Moram priznati da Timescape mojoj malenkosti i nije najbolje sjeo. Ideja je u osnovi dobra, no sama upotrebljivost je upitna. Naime, mali „prozorčići“ koji se vrte Timescapeom predstavljaju određenu osobu koja vam je poslala poruku ili je, primjerice, obnovila status na Facebooku. Taj prozorčić sadrži avatar ili sliku profila, a tekst poruke/statusa je ispisan preko slike što otežava čitanje teksta. Nadalje, kada želite pristupiti Timescapeu on pokreće dowload podataka kako bi obnovio sve statuse, što zna potrajati. Bilo bi idealno kada bi aplikacija instantno izbacila sve statuse, što bi iziskivalo konstantnu sinkronizaciju podatka u pozadini, no znamo što bi to značilo za bateriju.
Bilo kako bilo, Timescape će nekima ipak poslužiti, a bitno je napomenuti kako se putem ove aplikacije može odgovarati na poruke i obnavljati vlastite statuse na društvenim mrežama.

Kalendar se na Arcu ne razlikuje od standardnog Android kalendara na ostalim uređajima, osim po pozadinskoj boji. Dakle, omogućuje dnevni, tjedni, mjesečni i pregled događaja u obliku popisa stavki. Kako biste koristili kalendar morat ćete ga „uvesti“ iz Google računa ili Facebooka, što će uređaj sam ponuditi, a unutar postavki moguće je odrediti koji će kalendar biti vidljiv, odnosno koji će (ili neće) biti sinkroniziran.

OfficeSuite, aplikacija zadužena za rad s dokumentima nažalost omogućuje isključivo pregledavanje dokumenata. Za kreiranje i uređivanje istih potrebno je platiti licencu.

E-mail klijent standardno podržava POP, IMAP i MS Exchange pretince, a tu je i uobičajena Gmail aplikacija. Ono što nedostaje je zajednički inbox. Dakle, uobičajeni Android e-mail klijent u ovom je uređaju dobio jednu zgodnu novost, a to je mogućnost brzog pregleda e-mail poruka koju smo vidjeli na tabletima. Polovica zaslona je rezervirana za listu poruka, a na drugoj polovici možete vidjeti brzi prikaz svake pojedine poruke. To je ono „okno pregleda“ koje sam nešto ranije spomenuo, a dolazi od doslovnog prijevoda termina „Pane Preview“.
Eto, prevoditelji su se očito lijepo zabavili, ali bi zato korisnici mogli imati problem s razumijevanjem vlastitog jezika.Galerija slika i videa predstavlja također je već poznata s ostalih Androida. Slike je iz galerije moguće izravno dijeliti na društvenim mrežama, slati E-mailom, MMS-om i putem Bluetooha. Zumiranje funkcionira „štipanjem“ (pinch-to-zoom) i pomoću virtualnih tipki + i –

Video player može reproducirati samo 3GP i MP4 formate video zapisa i to na način da ih se otvara iz galerije. Za reprodukciju ostalih video formata trebat će potražiti jedan od alternativnih playera u Android Marketu, kao npr. Mobo Player.

Web preglednik nam je poznat s ostalih Androida. Minimalističko sučelje osigurava sav raspoloživi prostor za pregled web stranica, a na ovako velikom zaslonu surfanje je poseban doživljaj. Podržan je pinch-to-zoom, kao i zumiranje dvostrukim dodirom pomoću čeka se postiže i prilagodba teksta zumiranom nivou. Preglednik podržava Flash Player, a instalirana verzija je 10.1. Ukoliko želite u marketu možete potražiti verziju 10.3.

Tu je još mnoštvo drugih aplikacija kao što su: Music Player, FM Radio, Google mape, facebook, Twitter itd.


TipkovnicaVirtualna tipkovnica na Arcu već je viđena i iskušana na ostalim Gingerbread uređajima. Ipak, ako je usporedimo s onom na prethodniku iz objektivnih razloga uočit ćemo znatan napredak i poboljšanja. Ovdje posebice mislim na funkciju selektiranja teksta i napredan način unosa. Tu je i prilično bogat hrvatski rječnik koji će sugerirati nastavak riječi koje ste počeli upisivati.Sama preciznost, osjetljivost i odaziv tipkovnice nisu upitni, no vidljivo je da nije previše brza. Dakle, prilikom tipkanja prisutna je mala, jedva primjetna doza kašnjenja, ali u onom trenutku kada je potrebno upisati novi znak. Naime, tipkovnica instantno reagira na pritisak tipke i upisuje znak, ali onaj trenutak nakon pritiska tipke malčice otegne pa je upisivanje novog znaka uvjetovano tim malim, ali oku sokolovom primjetnim kašnjenjem.
Istina, ovo će ići na živce samo onima koji inače tipkaju jako brzo ili su nestrpljivi, dok prosječnom korisniku zasigurno neće smetati.
Vrlo koristan je već spomenuti ugrađeni rječnik, čije se sugestije pojavljuju tik iznad tipkovnice, a ispod polja za upis teksta.


Povezivost

HSPA brzina prijenosa podataka koju Xperia Arc podržava je 7,2 mps download i 5,76 mbps upload, što je, s obzirom na relativno lošu pokrivenost većim brzinama, zadovoljavajuće. Istina, neki konkurentski uređaji podržavaju HSPA+ brzine do 21 mbps, no kao što je već rečeno, spomenuta brzina se u Hrvatskoj može koristiti na svega nekoliko lokacija i to uglavnom u većim gradovima.
WiFi je moguće podesiti tako da je stalno uključen ili da se uključuje po potrebi, odnosno prilikom izlaska iz sleep moda. Ovdje smo primijetili smo da se WiFi prilikom prebacivanja s EDGE/3G relativno sporo budi pa je potrebno pričekati nekoliko sekundi da se internet veza ponovo uspostavi.
HDMI povezivost za streaming HD videa je podržana putem odgovarajućeg utora, ali uređaj se isporučuje bez adekvatnog kabela kojeg ćete ga morati sami nabaviti.

Kamera

Sony Ericsson Xperia Arc dolazi s 8 MP kamerom i LED bljeskalicom. Posebno veseli prisutnost fizičke tipke za kameru, koja se nalazi na samom rubu desnog boka. Ogromna većina novijih smartphone uređaja nema ovu tipku, već koristi virtualnu, na samome sučelju kamere, što je prilično nezgodno. No, tu ima i jedna nelogičnost. Fizička tipka za kameru služi isključivo za okidanje, no ne i za uključivanje kamere. Hod tipke podijeljen je u dva dijela. Pritiskom do pola kamera vrši fokusiranje, a u nastavku okidanje.
Drugi važan detalj je jednostavno i pregledno sučelje kamere. Pet osnovnih stavki koje objedinjuju najčešće korištene funkcije jednostavnim pritiskom prsta otvaraju svoje mogućnosti, bez dodatnih podizbornika i komplikacija. Dodatni izbornik s nizom naprednih mogućnosti otvara se pritiskom na funkcijsku tipku.
Kamera omogućuje snimanje fotografija u rezoluciji 2 MP u odnosima 4:3 ili 16:9, potom u rezoluciji 6 MP (odnos 16:9) i u rezoluciji 8 MP (odnos 4:3). S obzirom da iz više razloga preferiramo odnos 16:9 primjeri fotografija su snimljeni upravo u tom omjeru, tj. u rezoluciji 6 MP. Odnos 16:9 općenito omogućuje bolji pregled na novijim monitorima i TV uređajima kao i logičan format ispisa na standardiziranim dimenzijama fotografskog papira.

Što se kvalitete fotografija tiče one su na najvišoj razini, odnosno najbolje što na mobitelima, zbog ograničenosti hardvera, one mogu biti. Sonyjev Exmor R senzor koji je ugrađen u Arc-ovu kameru trebao bi omogućiti bolju kvalitetu fotografija u uvjetima lošijeg osvjetljenja, a sudeći po fotografijama koje smo u takvim uvjetima snimili radi se o relativno zanemarivom napretku. Naravno, svaka je fotografija zasebno uvjetovana i nizom drugih parametara.


HD Video kamera

Sony Ericsson Xperia Arc snima HD video u 720p rezoluciji brzinom od 30 slika u sekundi (fps) i s kontinuiranim autofokusom. U nastavku možete pogledati primjere HD videa te ih usporediti s onima snimljenim još nekim uređajima koje smo recenzirali. Iako je prisutan određeni stupanj kompresije kvaliteta videa nije upitna. Naime, jedna minuta snimljenog materijala u mp4 formatu zauzme otprilike 60-70 MB, što je za trećinu manje od većine konkurenata.

Baterija

Baterija kapaciteta 1500 mAh, pri intezivnom korištenju i u uvjetima kada je podatkovna veza (WiFi/3G) stalno aktivna, osigurat će dobra dva dana autonomije. Ovo je zapravo odličan rezultat, s obzirom da se radi o uređaju s ogromnim 4,25“ zaslonom.
Zaključak

Sony Ericsson je ovim modelom napravio odličan posao. Xperia Arc kombinira odličan dizajn i punu funkcionalnost svojstvenu Android uređajima. Ovo je u stvari prvi uređaj za kojeg bismo mogli reći da je istovremeno namijenjen geekovima i šminkerima.
Ipak, s hardverske strane, odnosno po specifikacijama, u odnosu na prethodnika ne predstavlja velik korak naprijed, a i konkurencija je uređaje s dvojezgrenim procesorima te osjetno većim količinama interne i radne memorije već uvela kao standard.
Kad govorimo o uređajima koji su s obzirom na tehničke karakteristike i operativni sustav izravna konkurencija, svakako treba uzeti u obzir Samsung Galaxy S, Nexus S ili HTC Desire HD. Dakle, radi se o uređajima temeljenim na Androidu 2.3 koji su Arcu s hardverske strane, ali i softverske najsličniji.
Sve u svemu, ne sumnjamo da će Sony Ericsson Xperia Arc postići odlične prodajne rezultate, uostalom, kao i svi dosadašnji Androidi iz Sony Ericssona.

U Hrvatskoj ga očekujemo tijekom ljeta, no cijena nam za sada nije poznata.

Tehničke karakteristike potražite ovdje.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Ericsson Hrvatska