Recenzija: Sony Ericsson Xperia Arc

Zaslon

Prikaz boja na LCD zaslonu zadovoljava najviše kriterije, kako u zatvorenom prostoru tako i pri izravnoj izloženosti suncu. Odaziv i preciznost također su na najvišem nivou. Je li uopće potrebno spominjati da Xperia Arc u startu podržava multitouch? Možda je bitno onima koji su zbog nedostatka istog na prethodniku bili prilično frustrirani. Dakle, multitouch omogućuje pinch zumiranje, ali i još mnogo drugih korisnih detalja. Dijagonala zaslona iznosi točno 4,25“ (10,8 cm) što je praktički zanemarivo kraće od, sada već uobičajenih 4,3“.

Zaslon dolazi s „Sony Bravia Mobile Engine“ tehnologijom koja u teoriji donosi poboljšanja u oštrini slika i video sadržaja. Istina, napredak u odnosu na „obični“ LCD zaslon je vidljiv, no još je daleko od npr. Samsungovog Super AMOLED-a.

OS, sučelje, performanse…

Sony Ericsson Xperia Arc dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread. Kao i svi ostali proizvođači Android uređaja Sony Ericsson je također prilagodio korisničko sučelje, koje je sada bolje optimizirano. Mediascape sučelje, koje smo upoznali na prethodnicima u ovom modelu je izostavljeno, a iskreno, nema se za čim ni žaliti.
Dakle, korisničko sučelje nudi 5 početnih zaslona i uobičajeno dodavanje prečica, widgeta i foldera na svakog od njih. Dno zaslona je iznimno dobro iskorišteno jer sadrži 5 tipki koje neovisno o izmjenama početnih zaslona uvijek ostaju na svom mjestu. Sasvim lijeva omogućuje jednostavan izbor multimedijskih sadržaja, druga do nje otvara SMS poruke, treća otvara izbornik s aplikacijama, četvrta imenik, a peta telefonsku tipkovnicu.

Dodavanje prečica i widgeta na Arcu zapravo je jednako jednostavno kao i na Samsungovim Android uređajima, a „štipanjem“ početnog zaslona možemo na jednom mjestu vidjeti sve aktivne widgete. Premiještanje stavki po zaslonu jednako je ugodno.
Pozadinske slike mogu biti obične slike, ali i tzv. žive pozadine (live wallpapers). Sony Ericsson je za ovu svrhu dodao nekoliko svojih slika, dok su one žive već poznate s ostalih Android uređaja, jer su sastavni dio operativnog sustava.
Uređaj nudi mogućnost korištenja na hrvatskom jeziku uključujući i bogati riječnik. Ipak, prijevod s engleskog je, najblaže rečeno, smiješan. Dežurni prevoditelj je, primjerice, termin „bookmarks“ doslovno preveo kao „Knjižne oznake“. Usput, probajte tek zamisliti što bi to moglo biti „Okno pregleda“ 😉
Statusna traka na vrhu zaslona povlačenjem prema dolje ne otkriva ništa posebno, a bilo bi dobro da, slično kao Samsung ili HTC, nudi upravljanje WiFi-em, GPS-om i sl. Za ove radnje treba koristiti posebne widgete na početnom zaslonu.

Performansama Xperia Arc ne zaostaje za konkurencijom. U usporedbi sa Samsungom Galaxy S (Gingerbread), onako naoko, postiže otprilike jednake rezultate. Ono što nam se ni malo ne sviđa je mala interna memorija koja iznosi samo 320 MB, jer konkurencija u ovom cjenovnom razredu nudi najmanje 1 GB. Uostalom, čak i prethodnik, X10 dolazi s memorijom od 1 GB. Srećom, naš testni primjerak došao je s microSD karticom od 8 GB, što svakako popravlja dojam, iako nismo sigurni hoće li spomenuta kartica biti dio prodajnog paketa.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT