Recenzija: Sony Ericsson Xperia Arc

Zaslon

Prikaz boja na LCD zaslonu zadovoljava najviše kriterije, kako u zatvorenom prostoru tako i pri izravnoj izloženosti suncu. Odaziv i preciznost također su na najvišem nivou. Je li uopće potrebno spominjati da Xperia Arc u startu podržava multitouch? Možda je bitno onima koji su zbog nedostatka istog na prethodniku bili prilično frustrirani. Dakle, multitouch omogućuje pinch zumiranje, ali i još mnogo drugih korisnih detalja. Dijagonala zaslona iznosi točno 4,25“ (10,8 cm) što je praktički zanemarivo kraće od, sada već uobičajenih 4,3“.

Zaslon dolazi s „Sony Bravia Mobile Engine“ tehnologijom koja u teoriji donosi poboljšanja u oštrini slika i video sadržaja. Istina, napredak u odnosu na „obični“ LCD zaslon je vidljiv, no još je daleko od npr. Samsungovog Super AMOLED-a.

OS, sučelje, performanse…

Sony Ericsson Xperia Arc dolazi s Androidom 2.3 Gingerbread. Kao i svi ostali proizvođači Android uređaja Sony Ericsson je također prilagodio korisničko sučelje, koje je sada bolje optimizirano. Mediascape sučelje, koje smo upoznali na prethodnicima u ovom modelu je izostavljeno, a iskreno, nema se za čim ni žaliti.
Dakle, korisničko sučelje nudi 5 početnih zaslona i uobičajeno dodavanje prečica, widgeta i foldera na svakog od njih. Dno zaslona je iznimno dobro iskorišteno jer sadrži 5 tipki koje neovisno o izmjenama početnih zaslona uvijek ostaju na svom mjestu. Sasvim lijeva omogućuje jednostavan izbor multimedijskih sadržaja, druga do nje otvara SMS poruke, treća otvara izbornik s aplikacijama, četvrta imenik, a peta telefonsku tipkovnicu.

Dodavanje prečica i widgeta na Arcu zapravo je jednako jednostavno kao i na Samsungovim Android uređajima, a „štipanjem“ početnog zaslona možemo na jednom mjestu vidjeti sve aktivne widgete. Premiještanje stavki po zaslonu jednako je ugodno.
Pozadinske slike mogu biti obične slike, ali i tzv. žive pozadine (live wallpapers). Sony Ericsson je za ovu svrhu dodao nekoliko svojih slika, dok su one žive već poznate s ostalih Android uređaja, jer su sastavni dio operativnog sustava.
Uređaj nudi mogućnost korištenja na hrvatskom jeziku uključujući i bogati riječnik. Ipak, prijevod s engleskog je, najblaže rečeno, smiješan. Dežurni prevoditelj je, primjerice, termin „bookmarks“ doslovno preveo kao „Knjižne oznake“. Usput, probajte tek zamisliti što bi to moglo biti „Okno pregleda“ 😉
Statusna traka na vrhu zaslona povlačenjem prema dolje ne otkriva ništa posebno, a bilo bi dobro da, slično kao Samsung ili HTC, nudi upravljanje WiFi-em, GPS-om i sl. Za ove radnje treba koristiti posebne widgete na početnom zaslonu.

Performansama Xperia Arc ne zaostaje za konkurencijom. U usporedbi sa Samsungom Galaxy S (Gingerbread), onako naoko, postiže otprilike jednake rezultate. Ono što nam se ni malo ne sviđa je mala interna memorija koja iznosi samo 320 MB, jer konkurencija u ovom cjenovnom razredu nudi najmanje 1 GB. Uostalom, čak i prethodnik, X10 dolazi s memorijom od 1 GB. Srećom, naš testni primjerak došao je s microSD karticom od 8 GB, što svakako popravlja dojam, iako nismo sigurni hoće li spomenuta kartica biti dio prodajnog paketa.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT