Recenzija: Sony Ericsson Xperia Arc

Kamera

Sony Ericsson Xperia Arc dolazi s 8 MP kamerom i LED bljeskalicom. Posebno veseli prisutnost fizičke tipke za kameru, koja se nalazi na samom rubu desnog boka. Ogromna većina novijih smartphone uređaja nema ovu tipku, već koristi virtualnu, na samome sučelju kamere, što je prilično nezgodno. No, tu ima i jedna nelogičnost. Fizička tipka za kameru služi isključivo za okidanje, no ne i za uključivanje kamere. Hod tipke podijeljen je u dva dijela. Pritiskom do pola kamera vrši fokusiranje, a u nastavku okidanje.
Drugi važan detalj je jednostavno i pregledno sučelje kamere. Pet osnovnih stavki koje objedinjuju najčešće korištene funkcije jednostavnim pritiskom prsta otvaraju svoje mogućnosti, bez dodatnih podizbornika i komplikacija. Dodatni izbornik s nizom naprednih mogućnosti otvara se pritiskom na funkcijsku tipku.
Kamera omogućuje snimanje fotografija u rezoluciji 2 MP u odnosima 4:3 ili 16:9, potom u rezoluciji 6 MP (odnos 16:9) i u rezoluciji 8 MP (odnos 4:3). S obzirom da iz više razloga preferiramo odnos 16:9 primjeri fotografija su snimljeni upravo u tom omjeru, tj. u rezoluciji 6 MP. Odnos 16:9 općenito omogućuje bolji pregled na novijim monitorima i TV uređajima kao i logičan format ispisa na standardiziranim dimenzijama fotografskog papira.

Što se kvalitete fotografija tiče one su na najvišoj razini, odnosno najbolje što na mobitelima, zbog ograničenosti hardvera, one mogu biti. Sonyjev Exmor R senzor koji je ugrađen u Arc-ovu kameru trebao bi omogućiti bolju kvalitetu fotografija u uvjetima lošijeg osvjetljenja, a sudeći po fotografijama koje smo u takvim uvjetima snimili radi se o relativno zanemarivom napretku. Naravno, svaka je fotografija zasebno uvjetovana i nizom drugih parametara.

HD Video kamera

Sony Ericsson Xperia Arc snima HD video u 720p rezoluciji brzinom od 30 slika u sekundi (fps) i s kontinuiranim autofokusom. U nastavku možete pogledati primjere HD videa te ih usporediti s onima snimljenim još nekim uređajima koje smo recenzirali. Iako je prisutan određeni stupanj kompresije kvaliteta videa nije upitna. Naime, jedna minuta snimljenog materijala u mp4 formatu zauzme otprilike 60-70 MB, što je za trećinu manje od većine konkurenata.

Baterija

Baterija kapaciteta 1500 mAh, pri intezivnom korištenju i u uvjetima kada je podatkovna veza (WiFi/3G) stalno aktivna, osigurat će dobra dva dana autonomije. Ovo je zapravo odličan rezultat, s obzirom da se radi o uređaju s ogromnim 4,25“ zaslonom.

Zaključak

Sony Ericsson je ovim modelom napravio odličan posao. Xperia Arc kombinira odličan dizajn i punu funkcionalnost svojstvenu Android uređajima. Ovo je u stvari prvi uređaj za kojeg bismo mogli reći da je istovremeno namijenjen geekovima i šminkerima.
Ipak, s hardverske strane, odnosno po specifikacijama, u odnosu na prethodnika ne predstavlja velik korak naprijed, a i konkurencija je uređaje s dvojezgrenim procesorima te osjetno većim količinama interne i radne memorije već uvela kao standard.
Kad govorimo o uređajima koji su s obzirom na tehničke karakteristike i operativni sustav izravna konkurencija, svakako treba uzeti u obzir Samsung Galaxy S, Nexus S ili HTC Desire HD. Dakle, radi se o uređajima temeljenim na Androidu 2.3 koji su Arcu s hardverske strane, ali i softverske najsličniji.
Sve u svemu, ne sumnjamo da će Sony Ericsson Xperia Arc postići odlične prodajne rezultate, uostalom, kao i svi dosadašnji Androidi iz Sony Ericssona.

U Hrvatskoj ga očekujemo tijekom ljeta, no cijena nam za sada nije poznata.

Tehničke karakteristike potražite ovdje.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Ericsson Hrvatska

 

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT