Recenzija: Sony Ericsson Xperia Mini i Xperia Mini Pro

Fizička QWERTY tipkovnica (Mini Pro)

Dakle, model Xperia Mini Pro sadrži fizičku QWERTY tipkovnicu “na izvlačenje”. Odmah treba napomenuti da je raspored tipki zapravo QWERTZ, znači s položajem tipki Y i Z koji smo navikli koristiti u Hrvatskoj (i regiji). Kritiku upućujemo nedostatku podrške za dijakritičke znakove svojstvene južnoslavenskim jezicima pa je za uporabu istih potrebno aktivirati virtualnu tipkovnicu.
Hardverske karakteristike tipkovnice izvrsne su. Tipke su iznimno čvrste i daju odličan odaziv. Osobno bih volio da je hod tipki nešto kraći, no očito se radi samo o navici. Za razliku od uređaja s monoblock formom kućišta, kao što su razni BlackBerryji ili Nokije serije E, Xperia Mini Pro ima širu tipkovnicu i otprilike milimetar praznog prostora između njih što omogućuje lakše i brže privikavanje te manju mogućnost pogrešaka.
Mehanizam povlačenja se doima prilično čvrstim kao i opruga koja ga zadržava u otvorenom položaju. Kako će se ponašati kroz nekoliko mjeseci teško je predvidjeti, no čisto sumnjam da će tek tako oslabiti.

OS, sučelje, performanse

Android 2.3 (točnije 2.3.3) iliti Gingerbread operativni je sustav koji pokređe ova dva uređaja i upravo bi ovih dana trebao dobiti nadogradnju na verziju 2.3.4. Dakle, ne samo da su novi Xperia modeli u startu došli s najnovijom verzijom Androida, već je vidljivo je da je Sony Ericsson sada osjetno ažurniji glede nadogradnji.
Druga poslastica kod ovih mališana je Scorpion procesor, koji se “vrti” na taktu od 1 GHz, što je u ovoj kategoriji i cjenovnom razredu rijetkost.

Početni zaslon poznat nam je iz prijašnjih Sony Ericssonovih modela iz serije Xperia, s prepoznatljivim prečicama u kutovima, no za razliku od njih tu je sada puno širi spektar mogućnosti. Naime, prečice iz kutova mogu se izmjenjivati jednostavnom gestom, odnosno dužim pritiskom i povlačenjem, a umjesto samo jedne svaki kut sada može sadržavati do četiri prečice. Na prvi se pogled možda doima kompliciranim, no izbor među višestrukim prečicama zapravo je vrlo jednostavan. Pritiskom na kut sa više prečica dobijemo njegovu ekspanziju i mogućnost odabira željene aplikacije. Ukoliko pak ne želite kutne prečice možete ih izbjeći na način da na njihovo mjesto jednostavno dovučete jedan od ponuđenih widgeta.

Također, na površinu početnih zaslona sada je moguće dodati više widgeta, što je na prošlogodišnjim modelima bilo nemoguće. Naravno, zbog prirode malog zaslona i rezolucije koja je ipak manja nego kod starije braće, sloboda razmještaja sadržaja ipak je ograničena.

Unutar glavnog izbornika nalaze se aplikacije koje je sada moguće organizirati prema raznim kriterijima: po abecedi, učestalosti upotrebe, vremenu instalacije ili po vlastitom odabiru.
Instalirane aplikacije moguće je vrlo jednostavno deinstalirati i to pritiskom na za to određenu ikonu. U trenutku sve ikone počinju “lebdjeti”, a one koje nisu dio operativnog sustava dobiju crvenu oznaku “X” što pokreće deinstalaciju. Sličan način deisntalacije aplikacija vidjeli smo na iPhoneu.

Kao i svi noviji Androidi Sony Ericsson Xperia Mini i Mini Pro podržavaju izmjenu običnih, ali i tzv. živih pozadinskih slika. Izbor zadanih sadržaja je vrlo uzak, no tu je uvijek Android Market ili kamera za proizvoljno podešavanje pozadine.

Scorpion procesor takta 1 GHz, potpomognut Adreno 205 grafičkim procesorom u kombinaciji s 512 MB RAM memorije na ovim je uređajima pun pogodak. Uostalom, istu kombinaciju hardvera nalazimo i na skupljim modelima kao što su Xperia Arc i Neo. Sučelje je brzo i fluidno, aplikacije regiraju trenutno i nema kašnjenja. Ponekad će se dogoditi zamrzavanje određenih aplikacija, no to nema toliko veze s hardverom koliko s prirodom Androida kao operativnog sustava.

Timescape, kao zaštitni znak Sony Ericssonovih modela prisutan je i na modelima Xperia Mini te Mini Pro. Ova aplikacija omogućuje pregled svih događaja vezanih uz pozive, poruke, kontakte i statuse na društvenim mrežama na jednom mjestu. Sama ideja je izvrsna, ali kao što sam i u ranijim recenzijama naveo, izvedba je mogla biti i bolja. Naime, zbog imperativa dizajna upotrebljivost aplikacije je upitna, što dolazi do izražaja na widgetu za početni zaslon. Kombiniranje statusnih poruka kontakta s njihovim slikama profila dovodi u pitanje čitljivost što ne ostavlja najbolji dojam.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT