Recenzija: Sony Ericsson Xperia Mini i Xperia Mini Pro

Virtualna tipkovnica

Vlasnici modela Xperia Mini Pro ovim neće previše razbijati glavu, no oni koji izaberu Mini, dakle model bez fizičke tipkovnice brzo će uvidjeti da tipkanje po ovako malom zaslonu nije baš ugodno. Naravno, vremenom će se i ovdje stvoriti određena navika, ali ukoliko baš puno tipakte radije izaberite Mini Pro.
U vertikalnoj orijentaciji moguće je bitati kakvu tipkovnicu želite, tj. potpunu ili kombiniranu alfanumeričku. Zbog malog zaslona ova potonja će svakako biti češće korištena, dok je u vodoravnom položaju potpuna tipkovnica sasvim pristojna. Dijakritički znakovi dostupni su na uobičajen način, dakle dužim pritiskom na odgovarajući znak bez kvačice/crtice.

Mobilni ured

E-mail klijent standardno podržava POP, IMAP i MS Exchange pretince, a automatske postavke osigurane su za najpoznatije servise kao npr. Gmail, Yahoo i Hotmail. Slično kao i na modelima s većim zaslonima E-mail klijent sadrži mogućnost isntantnog pregleda poruka (preview pane), no zbog malog zaslona ova će funkcija u praksi vjrojatno biti malo korištena.
Tu je još i uobičajena Gmail apliakcija koja podržava definiranje višestrukih Gmail računa.

QuickOffice aplikacija zadužena je za pregled Word, Excel i Powerpoint dokumenata, dok je za njihovo uređivanje i kreiranje potrebno kupiti Pro verziju.

Kalendar je također preuzet iz modela Neo i Arc. Dizajnom ne previše primamljiv, ali zato pregledan i jasan. Ponuđen je mjesečni, tjedni i dnevni pregled događaja te onaj u obliku popisa. Kalendar je moguće sinkronizirati s postojećim Goolge kalendarima, a ponuđen je i jednostavan widget za početni zaslon. Ukoliko vam se ovaj widget ne svidi u Android Marketu imate pravo izobilje beplstnih widgeta.

Web preglednik

Iako se radi o standardnom Gingerbread web prregledniku koji se ne odlikuje s pretjeranim brojem funkcija i mogućnosti kao neka 3rd party rješenja, mogu reći da je zahvaljujući jakom procesoru i manjoj rezoluciji zaslona učitavanje web stranica izuzetno brzo. Naravno, brzina učitavanja ovisi i o kvaliteti internet veze te o svakoj pojedinoj web stranici, odnosno njenoj optimizaranosti.
Zumiranje je omogućeno na tri načina: štipanjem, dvostrukim dodirom i putem virtualne tipke. Prilagodba teksta zumiranom nivou funkcionira samo putem dvostrukog dodira. Dakle, ako npr. tekst štipanjem zumirate na željnu veličinu bit će potreban još jedan dvostruki dodir kako bi se blokovi teksta prilagodili zaslonu.
Kao šlag na kraju tu je i puna podrška za Flash s najnovijim Adobe Flash 10.3 playerom, kojeg je moguće skinuti ili nadograditi iz Android Marketa.
Tu je i posebna YouTube aplikacija, koja će pokrenuti većinu sadržaja pa čak i one u HD rezoluciji.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT