Recenzija: Sony Ericsson Xperia Neo

Zaslon

Uređaj je opremljen 3,7” LCD zaslonom rezolucije 854 x 480 točaka što odgovara odnosu 16:9. Tehnologija izrade zaslona zasnovana je na Sony Bravia Mobile Engine-u što smo vidjeli i na modelu Xperia Arc. Ova tehnologija LCD zaslonu omogućuje bolji kontrast i dubinu boja te dobru čitljivost na suncu. Odaziv zaslona je zadovoljavajući i na njega nemamo primjedbi.

OS, sučelje, performanse

 

Sony Ericsson Xperia Neo temeljen je na Androidu 2.3 Gingerbread i dolazi sa Sony Ericssonovom nadogradnjom sučelja koju smo također vidjeli na modelu Xperia Arc.
Kao što je već uobičajeno na Androidima proizašlim iz Sony Ericssona, sučelje se sastoji od pet početnih zaslona na koje je moguće dodavati prečice aplikacija, Widgete, zabilješke, mape i kontakte. Za razliku od većine drugih Androida Sony Ericsson na dnu zaslona nudi čak pet prečica za pristup raznim funkcijama i aplikacijama.
Zanimljiva je mogućnost pregleda svih postavljenih widgeta odjednom, na jednom zaslonu i to jednostavnom pinch gestom. Ukoliko je mjesta na površini premalo widgeti će doslovno plutati po zaslonu i proizvesti odličan vizualni efekt.

Timescape, aplikacija koja na jednom mjestu donosi sve događaje vezane uz svaki pojedini kontakt prisutna je i ovdje. Moguće je dodati sve kontakte s društvenih mreža i adresara te na jednom mjestu pratiti sve obnove statusa, događaje, SMS, MMS i E-mail poruke.

Naše mišljenje o ovom konceptu poznato je iz prijašnjih recenzija, ali ćemo i ovdje ponoviti isto. Radi se o dobroj ideji, ali ne tako dobroj realizaciji. Zbog korištenja prozirnih polja, 3D efekata i slika profila u kombinaciji s tekstom čitljivost i ukupna upotrebljivost su upitni, no treba priznati da se situacija u najnovijim modelima ipak malo popravila.
Ako ste od onih koji vole Timescape aplikaciju svakako će vam se svidjeti veliki widget za početni zaslon, no ukliko ga držite aktivnim, tj. u stanju automatske sinkronizacije, pomirite se s kraćim trajanjem baterije.

Gingerbread se odlično ponaša na ovom uređaju, a procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a odlično odrađuje posao. Prigovora na rad i fluidnost jednostavno nemamo, cijeli sustav je prilično stabilan. Verzija Gingerbreada koja se trenutno nalazi na Neu je 2.3.3 što ostavlja prostor za skoru nadogradnju, na verziju 2.3.4.

320 MB interne memorije, koliko ima Xperia Neo, za današnje je pojmove premalo, ali tu je memorijska kartica kapaciteta 8GB koja dolazi u paketu s uređajem. Vjerujem kako će ovako mala količina interne memorije u konačnici biti opravdana cijenom uređaja.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT