Recenzija: Sony Xperia go

Dizajn i zaslon

Dizajn ovog uređaja ukratko bismo mogli nazvati klasikom. Sony Xperia go oblikovan je prilično “kockasto”, s ravnim i simetričnim linijama, no ipak ne toliko oštrim rubovima i kutovima kao što je to slučaj kod modela Xperia S, P i U. Na desnom boku imamo micro USB otvor s vodonepropusnim vratašcima te ispod njih tipke za podešavanje glasnoće.

Na poleđini imamo kameru, bljeskalicu i zvučnik, a na prednjem dijelu uobičajene Android kapacitivne tipke.
Općenito gledajući, Sony Xperia go solidno je konstruiran uređaj, a upotrebljena plastika nikako ne ostavlja dojam jeftinoće.

Sony Xperia go dolazi s LCD zaslonom s ugrađenom backlit tehnologijom koja omogućuje odličnu vidljivost na dnevnom svjetlu, no nikako se ne može pohvaliti rezolucijom koja iznosi samo 480 x 320 točaka.
Na odaziv i preciznost zaslona nemamo primjedbi, a kut gledanja je među boljima u ovom cjenovnom rangu.

Operativni sustav, preformanse…

Duboko smo zagazili u ljeto 2012. godine, a Gingerbread još uvijek dolazi na friškim, tek naštancanim uređajima. Ovo nikako nije za pohvalu, ali s druge strane ne bi bilo fer cjepidlačiti oko OS-a koji će uskoro biti nadograđen jer uređaj ovakvih specifikacija i po ovakvoj cijeni kod konkurencije definitivno nećete vidjeti.

Dakle, standardna priča s Android sučeljem prisutna je i ovdje. Na višestruke početne zaslone omogućeno je dodavanje različitih prečica aplikacija, widgeta, mapa i bookmarka koje možete rasporediti i razvrstati kako vam drago. Statusna traka na vrhu zaslona donosi uobičajene stavke kao što su jačina signala, napunjenost baterije te obavijesti čije detalje možete vidjeti povlačenjem trake prema dolje.
Na raspolaganju je solidan broj widgeta i pozadinskih slika, a ukoliko vam to nije dovoljno tu je uvijek Google Play trgovina prepuna besplatnog sadržaja, ali i onog koji se plaća.

Kad su performanse u pitanju Sony Xperia go definitivno je šampion. Dvojezgreni procesor u kombinaciji s relativno malom rezolucijom zaslona omogućuje vrlo fluidno sučelje i praktički instantno pokretanje aplikacija. Jedino što ovaj uređaj po snazi pogonskog stroja razlikuje od vrhunskih i najskupljih modela je to što dolazi s 512 MB RAM-a, no ni to ne predstavlja nikakav problem. Ukupno gledajući, Sony Xperia go po fluidnosti i brzini izvođenja aplikacija može se mjeriti s najskupljima.

Ugrađeni web preglednik je također prilično brz, no prilikom učitavanja pojedinih “težih” stranica ponekad zna malo “zaštekati”. Opći dojam surfanja je dobar, a posebna pohvala ide za vrlo brzu text reflow funkciju, odnosno prilagodbu formata teksta zumiranom nivou web stranice.

Tu je još cijeli niz aplikacija za organizaciju poslovnog i privatnog života, a izdvajamo vrlo funkcionalan kalendar kojeg možete sinkronizirati s vašim Google kalendarom. QuickOffice omogućuje pregled Office doklumenata, ali ne i uređivanje. Za ovo potonje morate platiti punu verziju.

Multimedija

Sony Xperia go bez problema vrti većinu DivX i Xvid te 3GP i MP4 datoteka. Prikaz je solidan, zapravo najbolji što može biti na ovako maloj rezoluciji zaslona. Budući da ne postoji posebna aplikacija za video reprodukciju sav video sadržaje se pokreće izravno iz galerije koja sama po sebi sadrži i fotografije koje je moguće dijeliti putem društvenih mreža i raznih online servisa.
Tu je još i svirač glazbe koji omogućuje razvrstavanje po izvođaču, albumu, naslovu i playlistama. Kvaliteta zvuka nije impresivna zbog osrednjeg vanjskog zvučnika, no uz upotrebu slušalica doživljaj je solidan.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT