Recenzija: Sony Xperia J


2012 godina će po mnogočemu biti upamćena, a među ostalim i po broju različitih modela iz Sonyjeve Xperia serije koja praktički pokriva sve kategorije Android uređaja, tj. cjenovne razrede i dijagonale zaslona.
Kao jedan od zadnjih ovogodišnjih modela, dolazi nam Xperia J u svojstvu predstavnika nižeg cjenovnog ranga uz nešto veće dimenzije i rezoluciju zaslona.
Ne treba sumnjati da će i ovaj model pronaći put do kupaca, a hoće li zadovoljiti i vas, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 124.3 x 61.2 x 9.2 mm
- Masa: 124 grama
- Zaslon: 4,0 TFT LCD 480 x 854 točaka, 245 ppi, Gorilla glass
- SoC: Qualcomm MSM7227A Snapdragon
- CPU: Cortex-A5 takta 1 GHz
- GPU: Adreno 200
- RAM: 512 MB
- Interna memorija: 4 GB; korisniku dostupno 2 GB
- Utor za microSD memorijske kartice
- Kamera: 5,0 MP
- Video kamera: 640 x 480, 30 fps
- Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- Stereo radio s RDS-om
- Baterija: 1750 mAh

Prednosti

- Dobar dizajn i kućište
- Baterija
- Cijena

Nedostaci

- Procesor starije generacije
- Nerazumno tvrde hardverske tipke
- Povremeno zastajkivanje sučelja
- Ispodprosječna video kamera
- Video player nema podršku za DivX i ostale popularne video formate

Dizajn, kućište i ergonomija


IMG_2093

 

IMG_2095IMG_2096

Sony Xperia J svojim dizajnom neodoljivo podsjeća na top model Xperia T, koji osnovu dizajna vuče još od modela Xperia Arc. Dakle, stražnja strana uređaja je blago zakrivljena u unutrašnjost, čime se stječe određena doza elegancije koju dodatno pojačava kromirani rub oko cijelog kućišta.
Premda je kućište izrađeno iz plastike, ona se ne može nazvati jeftinom. Stražnji dio, tj. poklopac baterije izrađen je iz gumirane plastike koja sprečava klizanje i ostavlja dobar osjećaj držanja u ruci. Prednjim dijelom dominira zaslon koji se nalazi u istoj ravnini s kapacitivnim tipkama na dnu, koje su označene, tj. vidljive i kad zaslon nije aktivan.Kritiku upućujemo na prilično tvrde i relativno teško dostupne tipke za podešavanje glasnoće te posebice onu za uključivanje uređaja, odnosno otključavanje/zaključavanje zaslona. To što se nalaze previše blizu kromiranom rubu samo po sebi možda i ne bi predstavljalo problem, da za njihovu reakciju nije potreban prilično jak pritisak. Potpuno privikavanje ovim tipkama potrajat će više nego što je uobičajeno.

Svojim dimenzijama 124.3 x 61.2 x 9.2 mm uređaj dobro leži u ruci, unatoč donekle neergonomski oblikovanom donjem dijelu kućišta. Mala masa također utječe na nošenje u džepovima i ukupnu lakoću korištenja.

Zaslon


4,0-inčni zaslon kojeg nalazimo na ovom uređaju izrađen je u TFT-LCD tehnologiji koja je sada već prilično zastarjela, no za razliku od većine koje smo do sada vidjeli, ovaj ima nešto veći kut vidljivosti. Dojam upotpunjuje rezolucija od 480 x 854 točaka, što daje gustoću od respektabilnih 245 ppi. Odaziv i preciznost također su na zadovoljavajućoj razini.
Zaslon je prilično blještav, što je inače osobina svih LCD zaslona, a ono što nedostaje jest mogućnost postavljanja automatskog osvjetljenja.

Operativni sustav, sučelje i performanse


Sony Xperia J dolazi s operativnim sustavom Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Radi se o standardnom OS-u kojeg Sony ugrađuje u svoje uređaje u 2012. godini, premda je Android 4.1 Jelly Bean dostupan već pola godine. Vjerujem da će i Xperija J jednom doći na red za nadogradnju na Jelly Bean, no u ovom se trenutku ne usudim nagađati kada.
Dakle, ICS na Sonyjeim Androidima dolazi s uobičajenom nadogradnjom sučelja koja nudi do pet početnih zaslona, bez mogućnosti njihovog brisanja ili dodavanja.

Uređaj nudi uobičajeni set widgeta, no imamo i neke dodatne, specifične za Sony. Jedan od njih je i Timescape, koji predstavlja istoimenu aplikaciju. Za one koji ne znaju, Timescape je aplikacija koja objedinjuje sve događaje vezane uz vaše kontakte i prikazuje ih u feedovima. To su razne vrste poruka, statusi na društvenim mrežama, propušteni pozivi i sl. U osnovi se radi o dobroj ideji, no prema ono što smo do sada iskusili, ne razina upotrebljivosti nije na zadovoljavajućem nivou.

Možda je potrebno izdvojiti novi widget za kontrolu glazbe koji se sada može dodati na zaključani zaslon, što na starijim Xperia modelima nismo vidjeli.

Kad su performanse u pitanju, Xperija J se ne može pohvaliti najboljim, no manje zahtjevni korisnici bi trebali biti zadovoljni. Naime, Cortex-A5 procesor sada je već prilično zastarjela komponenta i ugrađuje se u najjeftinije uređaje. Takt od jednog gigaherca neće mu puno pomoći za ubrzanje rada niti u mnogim drugim segmentima kao što je npr. snimanje videa.

Sve u svemu, performanse Xperija J nisu loše, no fluidnost bi svakako mogla biti na višoj razini.

Telefonija i poruke


Prijem signala na Sonyju Xperia J nije nešto o čemu bismo mogli diskutirati, samo ću konstatirati da sve radi bez problema. Jačinu zvuka u slušalici te onu u vanjskom zvučniku možemo svrstati u prosjek koji u svakom slulčaju zadovoljava.
Kad su poruke u pitaju, i ovdje imam uobičajene SMS, MMS porke te i E-mail klijent koji podržava višestruke POP, IMAP i MS Exchange račune. Gmail apliakcija kao sastavni dio svakog Androida nudi mogućnost korištenja višestrukih Google računa.Kao jedna od važnijih stavki pri svakom pisanju poruka je i virtualna tipkovnica koja, uz uobičajenu vodoravnu i okomitu QWERTY tipkovnicu, u okomitom načinu nudi i alfanumeričku.
Općenito, 4,0-inčni zasloni imaju prilično široku tipkovnicu na kojoj je tipkanje sasvim ugodno, pa je tako i na ovom modelu.

Internet


Sony Xperia J dolazi sa standardnim web preglednikom kojeg inače susrećemo na uređajima s ICS-om. Nudi uobičajeno minimalističko sučelje s mogućnošću korištenja višestrukih prozora/tabova, podržan je izbor između mobilnog i klasičnog pregleda web stranica, incognito način, zumiranje pomoću “štipanja” ili dvostrukog dodira te puna podrška za text reflow funkciju. Tu su još i brze kontrole, tj. mali plutajući izbornik u obliku polukruga kojeg je moguće aktivirati na rubu zaslona.Premda brzina učitavanja web stranica ponajviše ovisi kvaliteti internetske veze, treba reći da se web stranice učitavaju prilično brzo, premda se u pojedinim trenucima zna dogoditi da sučelje preglednika malo zastane. Ne radi se o nečemu što bi predstavljalo problem, ali može zasmetati onima koji su navikli na bolje. Također, količina od 512 MB RAM-a zadovoljit će potrebe prosječnih i manje zahtjevnih korisnika, dok bi okorjeli mobilni surferi mogli primijetiti kako se preglednik nakon određenog vremena ruši zbog relativno male količine RAM-a.

Multimedija
Galeriju fotografija, tj. album već smo vidjeli na drugim Xperijama. Dakle, sastoji se od tri taba od kojih prvi prikazuje slike i video, drugi nudi prikaz fotografija s geo oznakama na mapi, a treći online fotografije, dakle one na Picasa servisu ili na Facebooku.
Album sadrži i jednostavan alat za obradu slika (izrezivanje i rotiranje), a moguće ih je jednostavno poslati e-mailom, MMS-om ili podijeliti na društvenim mrežama.

Reprodukcija videa odvija se putem aplikacije “Filmovi”, a moguće ga je pokrenuti i izravno iz albuma, no podržani su samo 3GP i MP4 formati videa, unatoč tome što u Sonyju navode i mnoge druge. Ako na uređaju želite reproducirati DivX-e i ostale popularne video formate, morat ćete u Google Play trgovini potražiti alternativni video player.Aplikacija Walkman zadužena je za reprodukciju glazbe. Za razliku od većine glazbenih svirača na mobilnim uređajima, Walkman nudi više mogućnosti personalizacije i sortiranja glazbe. Tu je i equlizer te widgeti za kontrolu reprodukcije na početnom i zaključanom zaslonu.

Budući da su od deklarirana 4 GB interne memorije korisniku dostupna samo dva, zasigurno ćete poželjeti umetnuti i dodatnu memorijsku karticu, posebice ako sa sobom planirate nositi svoju glazbenu kolekciju.

Jačina vanjskog zvučnika nije nešto čime bi se ovaj uređaj mogao pohvaliti,

Kamera


Sony Xperia J dolazi s  5 MP kamerom, opremljenom LED bljeskalicom i autofokusom. Sučelje kamere naizgled je jednostavno, no mnoge stavke su nelogično raspoređene. Općenito, softver kamere nudi uobičajene mogućnosti poput načina fokusiranja, podešavanja vrijednosti ekspozicije, balansa bijele boje i mjerenje svjetlosti. Tu je još i mogućnost izbora scena te dodaci kao što su geo označavanje, panoramske snimke i sl.

Kvaliteta fotografija za jednu 5 MP kameru je solidna. Boje su vjerne, kontrast dobar, dok bi oštrina mogla biti i bolja, barem kad su u pitanju fotografije snimljene iz neposredne blizine. U nastavku slijedi nekoliko primjera: vanjsko svjetlo, zatvoreni prostor i potpuni mrak uz upotrebu bljeskalice.Premda mnogi uređaji s 1 GHz procesorom snimaju video isječke u 720p rezoluciji, kod Xperije J to nije slučaj. Maksimalna rezolucija iznosi 640 x 480 točaka (VGA) a frekvencija 30 fps. Za ovu, uvjetno rečeno, manju rezoluciju možemo okriviti senzor kamere u kombinaciji s prilično zastarjelim procesorom. Čak i ako izuzmemo smanjenu rezoluciju, kvaliteta video snimki je još uvijek ispod očekivane razine. U nastavku slijedi jedan takav primjer:


Baterija


Sony Xperia J dolazi s 1750 mAh baterijom, što u ovom cjenovnom razredu i za ovu dimenziju zaslona predstavlja solidan kapacitet, pa je zbog toga autonomija nešto veća nego što smo očekivali. U praksi to izgleda ovako:
Uređaj je uključen u 7:00h, ima stalnu vezu s internetom (3G/WiFi), osvijetljenost zaslona 100%, uključenu sinkronizaciju jednog mailboxa, Google Talk, Facebook i Twitter. Obavljeno je 20 minuta telefonskog razgovora, 40 minuta surfanja, poslano/primljeno je oko 20 Google Talk poruka, snimljeno 5 fotografija i 3 minute videa, te reproducirano oko 15 minuta videa i cca. 20 minuta glazbe. Navečer u 22:00 h indikator baterije još uvijek je pokazivao oko 25% preostalog kapaciteta.

Treba imati na umu da je autonomija ovisna i o mnogim dodatnim faktorima, kao npr. jačini signala koja, ovisno o lokaciji i mikro lokaciji može osjetno varirati. Na potrošnju utječe i stabilnost internetske veze. Dakle, ako se uređaj često prebacuje s WiFi veze sa 3G i/ili s 3G na 2G i obrnuto, možete očekivati nešto veću potrošnju.
S druge strane, uštede se postižu isključivanjem sinkronizacije i spajanjem na internet po potrebi te prebacivanjem rada na 2G mrežu. U takvim uvjetima baterija bi mogla izdržati i puna dva dana.

Zaključak


Kada je ove jeseni Sony Xperia J službeno predstavljen, Sonyjev slogan za ovaj proizvod je glasio: “vrhunski stil uz pristupačnu cijenu”. U velikoj mjeri se slažemo sa Sonyjem i možemo dodati da je Xperia J zaista lijep uređaj koji svojim dizajnom podsjeća na skuplji model Xperia T. Dijagonala zaslona od 4 inča predstavlja neku srednju vrijednost u Android svijetu čime je pokriven prilično širok krug kupaca. E sad, onaj dio s pristupačnošću također ima svoju pozadinu. Relativno niska cijena uvjetovana je ugradnjom starijih i jeftinijih komponenti, kao npr. procesor, pa zbog toga Xperia J neće oduševiti brzinom rada.

Dakle, ciljana publika su oni koji ili tek ulaze u svijet smartphone uređaja, ili nisu opterećeni performansama, a jednako cijene dobar dizajn i razumne dimenzije zaslona. Isto tako će biti zadovoljni i svi oni kojima je trajanje baterije od presudnog značaja.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Mobile