Recenzija: Sony Xperia J

2012 godina će po mnogočemu biti upamćena, a među ostalim i po broju različitih modela iz Sonyjeve Xperia serije koja praktički pokriva sve kategorije Android uređaja, tj. cjenovne razrede i dijagonale zaslona.
Kao jedan od zadnjih ovogodišnjih modela, dolazi nam Xperia J u svojstvu predstavnika nižeg cjenovnog ranga uz nešto veće dimenzije i rezoluciju zaslona.
Ne treba sumnjati da će i ovaj model pronaći put do kupaca, a hoće li zadovoljiti i vas, pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 124.3 x 61.2 x 9.2 mm
– Masa: 124 grama
– Zaslon: 4,0 TFT LCD 480 x 854 točaka, 245 ppi, Gorilla glass
– SoC: Qualcomm MSM7227A Snapdragon
– CPU: Cortex-A5 takta 1 GHz
– GPU: Adreno 200
– RAM: 512 MB
– Interna memorija: 4 GB; korisniku dostupno 2 GB
– Utor za microSD memorijske kartice
– Kamera: 5,0 MP
– Video kamera: 640 x 480, 30 fps
– Operativni sustav: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
– Stereo radio s RDS-om
– Baterija: 1750 mAh

Prednosti

– Dobar dizajn i kućište
– Baterija
– Cijena

Nedostaci

– Procesor starije generacije
– Nerazumno tvrde hardverske tipke
– Povremeno zastajkivanje sučelja
– Ispodprosječna video kamera
– Video player nema podršku za DivX i ostale popularne video formate

Dizajn, kućište i ergonomija

IMG_2093

 

IMG_2095IMG_2096

Sony Xperia J svojim dizajnom neodoljivo podsjeća na top model Xperia T, koji osnovu dizajna vuče još od modela Xperia Arc. Dakle, stražnja strana uređaja je blago zakrivljena u unutrašnjost, čime se stječe određena doza elegancije koju dodatno pojačava kromirani rub oko cijelog kućišta.
Premda je kućište izrađeno iz plastike, ona se ne može nazvati jeftinom. Stražnji dio, tj. poklopac baterije izrađen je iz gumirane plastike koja sprečava klizanje i ostavlja dobar osjećaj držanja u ruci. Prednjim dijelom dominira zaslon koji se nalazi u istoj ravnini s kapacitivnim tipkama na dnu, koje su označene, tj. vidljive i kad zaslon nije aktivan.

Kritiku upućujemo na prilično tvrde i relativno teško dostupne tipke za podešavanje glasnoće te posebice onu za uključivanje uređaja, odnosno otključavanje/zaključavanje zaslona. To što se nalaze previše blizu kromiranom rubu samo po sebi možda i ne bi predstavljalo problem, da za njihovu reakciju nije potreban prilično jak pritisak. Potpuno privikavanje ovim tipkama potrajat će više nego što je uobičajeno.

Svojim dimenzijama 124.3 x 61.2 x 9.2 mm uređaj dobro leži u ruci, unatoč donekle neergonomski oblikovanom donjem dijelu kućišta. Mala masa također utječe na nošenje u džepovima i ukupnu lakoću korištenja.

Zaslon

4,0-inčni zaslon kojeg nalazimo na ovom uređaju izrađen je u TFT-LCD tehnologiji koja je sada već prilično zastarjela, no za razliku od većine koje smo do sada vidjeli, ovaj ima nešto veći kut vidljivosti. Dojam upotpunjuje rezolucija od 480 x 854 točaka, što daje gustoću od respektabilnih 245 ppi. Odaziv i preciznost također su na zadovoljavajućoj razini.
Zaslon je prilično blještav, što je inače osobina svih LCD zaslona, a ono što nedostaje jest mogućnost postavljanja automatskog osvjetljenja.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT