Recenzija: Sony Xperia J

Operativni sustav, sučelje i performanse

Sony Xperia J dolazi s operativnim sustavom Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Radi se o standardnom OS-u kojeg Sony ugrađuje u svoje uređaje u 2012. godini, premda je Android 4.1 Jelly Bean dostupan već pola godine. Vjerujem da će i Xperija J jednom doći na red za nadogradnju na Jelly Bean, no u ovom se trenutku ne usudim nagađati kada.
Dakle, ICS na Sonyjeim Androidima dolazi s uobičajenom nadogradnjom sučelja koja nudi do pet početnih zaslona, bez mogućnosti njihovog brisanja ili dodavanja.

Uređaj nudi uobičajeni set widgeta, no imamo i neke dodatne, specifične za Sony. Jedan od njih je i Timescape, koji predstavlja istoimenu aplikaciju. Za one koji ne znaju, Timescape je aplikacija koja objedinjuje sve događaje vezane uz vaše kontakte i prikazuje ih u feedovima. To su razne vrste poruka, statusi na društvenim mrežama, propušteni pozivi i sl. U osnovi se radi o dobroj ideji, no prema ono što smo do sada iskusili, ne razina upotrebljivosti nije na zadovoljavajućem nivou.

Možda je potrebno izdvojiti novi widget za kontrolu glazbe koji se sada može dodati na zaključani zaslon, što na starijim Xperia modelima nismo vidjeli.

Kad su performanse u pitanju, Xperija J se ne može pohvaliti najboljim, no manje zahtjevni korisnici bi trebali biti zadovoljni. Naime, Cortex-A5 procesor sada je već prilično zastarjela komponenta i ugrađuje se u najjeftinije uređaje. Takt od jednog gigaherca neće mu puno pomoći za ubrzanje rada niti u mnogim drugim segmentima kao što je npr. snimanje videa.

Sve u svemu, performanse Xperija J nisu loše, no fluidnost bi svakako mogla biti na višoj razini.

Telefonija i poruke

Prijem signala na Sonyju Xperia J nije nešto o čemu bismo mogli diskutirati, samo ću konstatirati da sve radi bez problema. Jačinu zvuka u slušalici te onu u vanjskom zvučniku možemo svrstati u prosjek koji u svakom slulčaju zadovoljava.
Kad su poruke u pitaju, i ovdje imam uobičajene SMS, MMS porke te i E-mail klijent koji podržava višestruke POP, IMAP i MS Exchange račune. Gmail apliakcija kao sastavni dio svakog Androida nudi mogućnost korištenja višestrukih Google računa.

Kao jedna od važnijih stavki pri svakom pisanju poruka je i virtualna tipkovnica koja, uz uobičajenu vodoravnu i okomitu QWERTY tipkovnicu, u okomitom načinu nudi i alfanumeričku.
Općenito, 4,0-inčni zasloni imaju prilično široku tipkovnicu na kojoj je tipkanje sasvim ugodno, pa je tako i na ovom modelu.

Internet

Sony Xperia J dolazi sa standardnim web preglednikom kojeg inače susrećemo na uređajima s ICS-om. Nudi uobičajeno minimalističko sučelje s mogućnošću korištenja višestrukih prozora/tabova, podržan je izbor između mobilnog i klasičnog pregleda web stranica, incognito način, zumiranje pomoću “štipanja” ili dvostrukog dodira te puna podrška za text reflow funkciju. Tu su još i brze kontrole, tj. mali plutajući izbornik u obliku polukruga kojeg je moguće aktivirati na rubu zaslona.

Premda brzina učitavanja web stranica ponajviše ovisi kvaliteti internetske veze, treba reći da se web stranice učitavaju prilično brzo, premda se u pojedinim trenucima zna dogoditi da sučelje preglednika malo zastane. Ne radi se o nečemu što bi predstavljalo problem, ali može zasmetati onima koji su navikli na bolje. Također, količina od 512 MB RAM-a zadovoljit će potrebe prosječnih i manje zahtjevnih korisnika, dok bi okorjeli mobilni surferi mogli primijetiti kako se preglednik nakon određenog vremena ruši zbog relativno male količine RAM-a.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT