Recenzija: Sony Xperia J

Multimedija

Galeriju fotografija, tj. album već smo vidjeli na drugim Xperijama. Dakle, sastoji se od tri taba od kojih prvi prikazuje slike i video, drugi nudi prikaz fotografija s geo oznakama na mapi, a treći online fotografije, dakle one na Picasa servisu ili na Facebooku.
Album sadrži i jednostavan alat za obradu slika (izrezivanje i rotiranje), a moguće ih je jednostavno poslati e-mailom, MMS-om ili podijeliti na društvenim mrežama.

Reprodukcija videa odvija se putem aplikacije “Filmovi”, a moguće ga je pokrenuti i izravno iz albuma, no podržani su samo 3GP i MP4 formati videa, unatoč tome što u Sonyju navode i mnoge druge. Ako na uređaju želite reproducirati DivX-e i ostale popularne video formate, morat ćete u Google Play trgovini potražiti alternativni video player.

Aplikacija Walkman zadužena je za reprodukciju glazbe. Za razliku od većine glazbenih svirača na mobilnim uređajima, Walkman nudi više mogućnosti personalizacije i sortiranja glazbe. Tu je i equlizer te widgeti za kontrolu reprodukcije na početnom i zaključanom zaslonu.

Budući da su od deklarirana 4 GB interne memorije korisniku dostupna samo dva, zasigurno ćete poželjeti umetnuti i dodatnu memorijsku karticu, posebice ako sa sobom planirate nositi svoju glazbenu kolekciju.

Jačina vanjskog zvučnika nije nešto čime bi se ovaj uređaj mogao pohvaliti,

Kamera

Sony Xperia J dolazi s  5 MP kamerom, opremljenom LED bljeskalicom i autofokusom. Sučelje kamere naizgled je jednostavno, no mnoge stavke su nelogično raspoređene. Općenito, softver kamere nudi uobičajene mogućnosti poput načina fokusiranja, podešavanja vrijednosti ekspozicije, balansa bijele boje i mjerenje svjetlosti. Tu je još i mogućnost izbora scena te dodaci kao što su geo označavanje, panoramske snimke i sl.

Kvaliteta fotografija za jednu 5 MP kameru je solidna. Boje su vjerne, kontrast dobar, dok bi oštrina mogla biti i bolja, barem kad su u pitanju fotografije snimljene iz neposredne blizine. U nastavku slijedi nekoliko primjera: vanjsko svjetlo, zatvoreni prostor i potpuni mrak uz upotrebu bljeskalice.

Premda mnogi uređaji s 1 GHz procesorom snimaju video isječke u 720p rezoluciji, kod Xperije J to nije slučaj. Maksimalna rezolucija iznosi 640 x 480 točaka (VGA) a frekvencija 30 fps. Za ovu, uvjetno rečeno, manju rezoluciju možemo okriviti senzor kamere u kombinaciji s prilično zastarjelim procesorom. Čak i ako izuzmemo smanjenu rezoluciju, kvaliteta video snimki je još uvijek ispod očekivane razine. U nastavku slijedi jedan takav primjer:

Baterija

Sony Xperia J dolazi s 1750 mAh baterijom, što u ovom cjenovnom razredu i za ovu dimenziju zaslona predstavlja solidan kapacitet, pa je zbog toga autonomija nešto veća nego što smo očekivali. U praksi to izgleda ovako:
Uređaj je uključen u 7:00h, ima stalnu vezu s internetom (3G/WiFi), osvijetljenost zaslona 100%, uključenu sinkronizaciju jednog mailboxa, Google Talk, Facebook i Twitter. Obavljeno je 20 minuta telefonskog razgovora, 40 minuta surfanja, poslano/primljeno je oko 20 Google Talk poruka, snimljeno 5 fotografija i 3 minute videa, te reproducirano oko 15 minuta videa i cca. 20 minuta glazbe. Navečer u 22:00 h indikator baterije još uvijek je pokazivao oko 25% preostalog kapaciteta.

Treba imati na umu da je autonomija ovisna i o mnogim dodatnim faktorima, kao npr. jačini signala koja, ovisno o lokaciji i mikro lokaciji može osjetno varirati. Na potrošnju utječe i stabilnost internetske veze. Dakle, ako se uređaj često prebacuje s WiFi veze sa 3G i/ili s 3G na 2G i obrnuto, možete očekivati nešto veću potrošnju.
S druge strane, uštede se postižu isključivanjem sinkronizacije i spajanjem na internet po potrebi te prebacivanjem rada na 2G mrežu. U takvim uvjetima baterija bi mogla izdržati i puna dva dana.

Zaključak

Kada je ove jeseni Sony Xperia J službeno predstavljen, Sonyjev slogan za ovaj proizvod je glasio: “vrhunski stil uz pristupačnu cijenu”. U velikoj mjeri se slažemo sa Sonyjem i možemo dodati da je Xperia J zaista lijep uređaj koji svojim dizajnom podsjeća na skuplji model Xperia T. Dijagonala zaslona od 4 inča predstavlja neku srednju vrijednost u Android svijetu čime je pokriven prilično širok krug kupaca. E sad, onaj dio s pristupačnošću također ima svoju pozadinu. Relativno niska cijena uvjetovana je ugradnjom starijih i jeftinijih komponenti, kao npr. procesor, pa zbog toga Xperia J neće oduševiti brzinom rada.

Dakle, ciljana publika su oni koji ili tek ulaze u svijet smartphone uređaja, ili nisu opterećeni performansama, a jednako cijene dobar dizajn i razumne dimenzije zaslona. Isto tako će biti zadovoljni i svi oni kojima je trajanje baterije od presudnog značaja.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Mobile

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT