Recenzija: Sony Xperia J

Multimedija

Galeriju fotografija, tj. album već smo vidjeli na drugim Xperijama. Dakle, sastoji se od tri taba od kojih prvi prikazuje slike i video, drugi nudi prikaz fotografija s geo oznakama na mapi, a treći online fotografije, dakle one na Picasa servisu ili na Facebooku.
Album sadrži i jednostavan alat za obradu slika (izrezivanje i rotiranje), a moguće ih je jednostavno poslati e-mailom, MMS-om ili podijeliti na društvenim mrežama.

Reprodukcija videa odvija se putem aplikacije “Filmovi”, a moguće ga je pokrenuti i izravno iz albuma, no podržani su samo 3GP i MP4 formati videa, unatoč tome što u Sonyju navode i mnoge druge. Ako na uređaju želite reproducirati DivX-e i ostale popularne video formate, morat ćete u Google Play trgovini potražiti alternativni video player.

Aplikacija Walkman zadužena je za reprodukciju glazbe. Za razliku od većine glazbenih svirača na mobilnim uređajima, Walkman nudi više mogućnosti personalizacije i sortiranja glazbe. Tu je i equlizer te widgeti za kontrolu reprodukcije na početnom i zaključanom zaslonu.

Budući da su od deklarirana 4 GB interne memorije korisniku dostupna samo dva, zasigurno ćete poželjeti umetnuti i dodatnu memorijsku karticu, posebice ako sa sobom planirate nositi svoju glazbenu kolekciju.

Jačina vanjskog zvučnika nije nešto čime bi se ovaj uređaj mogao pohvaliti,

Kamera

Sony Xperia J dolazi s  5 MP kamerom, opremljenom LED bljeskalicom i autofokusom. Sučelje kamere naizgled je jednostavno, no mnoge stavke su nelogično raspoređene. Općenito, softver kamere nudi uobičajene mogućnosti poput načina fokusiranja, podešavanja vrijednosti ekspozicije, balansa bijele boje i mjerenje svjetlosti. Tu je još i mogućnost izbora scena te dodaci kao što su geo označavanje, panoramske snimke i sl.

Kvaliteta fotografija za jednu 5 MP kameru je solidna. Boje su vjerne, kontrast dobar, dok bi oštrina mogla biti i bolja, barem kad su u pitanju fotografije snimljene iz neposredne blizine. U nastavku slijedi nekoliko primjera: vanjsko svjetlo, zatvoreni prostor i potpuni mrak uz upotrebu bljeskalice.

Premda mnogi uređaji s 1 GHz procesorom snimaju video isječke u 720p rezoluciji, kod Xperije J to nije slučaj. Maksimalna rezolucija iznosi 640 x 480 točaka (VGA) a frekvencija 30 fps. Za ovu, uvjetno rečeno, manju rezoluciju možemo okriviti senzor kamere u kombinaciji s prilično zastarjelim procesorom. Čak i ako izuzmemo smanjenu rezoluciju, kvaliteta video snimki je još uvijek ispod očekivane razine. U nastavku slijedi jedan takav primjer:

Baterija

Sony Xperia J dolazi s 1750 mAh baterijom, što u ovom cjenovnom razredu i za ovu dimenziju zaslona predstavlja solidan kapacitet, pa je zbog toga autonomija nešto veća nego što smo očekivali. U praksi to izgleda ovako:
Uređaj je uključen u 7:00h, ima stalnu vezu s internetom (3G/WiFi), osvijetljenost zaslona 100%, uključenu sinkronizaciju jednog mailboxa, Google Talk, Facebook i Twitter. Obavljeno je 20 minuta telefonskog razgovora, 40 minuta surfanja, poslano/primljeno je oko 20 Google Talk poruka, snimljeno 5 fotografija i 3 minute videa, te reproducirano oko 15 minuta videa i cca. 20 minuta glazbe. Navečer u 22:00 h indikator baterije još uvijek je pokazivao oko 25% preostalog kapaciteta.

Treba imati na umu da je autonomija ovisna i o mnogim dodatnim faktorima, kao npr. jačini signala koja, ovisno o lokaciji i mikro lokaciji može osjetno varirati. Na potrošnju utječe i stabilnost internetske veze. Dakle, ako se uređaj često prebacuje s WiFi veze sa 3G i/ili s 3G na 2G i obrnuto, možete očekivati nešto veću potrošnju.
S druge strane, uštede se postižu isključivanjem sinkronizacije i spajanjem na internet po potrebi te prebacivanjem rada na 2G mrežu. U takvim uvjetima baterija bi mogla izdržati i puna dva dana.

Zaključak

Kada je ove jeseni Sony Xperia J službeno predstavljen, Sonyjev slogan za ovaj proizvod je glasio: “vrhunski stil uz pristupačnu cijenu”. U velikoj mjeri se slažemo sa Sonyjem i možemo dodati da je Xperia J zaista lijep uređaj koji svojim dizajnom podsjeća na skuplji model Xperia T. Dijagonala zaslona od 4 inča predstavlja neku srednju vrijednost u Android svijetu čime je pokriven prilično širok krug kupaca. E sad, onaj dio s pristupačnošću također ima svoju pozadinu. Relativno niska cijena uvjetovana je ugradnjom starijih i jeftinijih komponenti, kao npr. procesor, pa zbog toga Xperia J neće oduševiti brzinom rada.

Dakle, ciljana publika su oni koji ili tek ulaze u svijet smartphone uređaja, ili nisu opterećeni performansama, a jednako cijene dobar dizajn i razumne dimenzije zaslona. Isto tako će biti zadovoljni i svi oni kojima je trajanje baterije od presudnog značaja.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Mobile

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT