Recenzija: Sony Xperia miro

Operativni sustav, sučelje, performanse…

Premda su u međuvremenu predstavljene najnovije verzije Androida 4.1 i 4.2, moramo izraziti zadovoljstvo činjenicom što su i najjeftiniji Androidi napokon počeli stizati s Verzijom 4.0 (ICS) i da je Gingerbread napokon otišao u ropotarnicu povijesti. Naime, Android 4.0 Ice Cream Sandwich predstavlja svojevrsnu prekretnicu u razvoju ovog operativnog sustava, a sve više novih aplikacija upravo ovu verziju postavlja kao uvjet za instalaciju. Hoće li i kada nadogradnja na Jelly Bean stići, za sada nije od presudne važnosti jer se ne radi o drastičnim promjenama.

Sony svoje Androide oprema Xperia UI nadogradnjom sučelja koja vam na raspolaganje stavlja pet početnih zaslona. Ponuda widgeta je kao i obično bogata, a ako vam to nije dovoljno, tu je uvijek Google Play trgovina s ogromnim izborom alternativnih. Na vrhu zaslona imamo traku s indikatorima koja prilikom povlačenja prema dolje otkriva detalje o obavijestima, u sklopu čega se nalazi i prečica prema postavkama.
Kao i svaki ICS uređaj Sony Xperia Miro dolazi s task managerom za manipulaciju aktivnim aplikacijama, a na ovom modelu aktivira se duljim pritiskom na srednju kapacitivnu tipku.
ICS općenito donosi još jedan koristan alat, a to je kontrola potrošnje podatkovnog prometa. Upišite svoj mjesečni paket, a sustav će vas upozoriti kada dosegnete unaprijed određeni limit.

Fluidnost sučelja koju osigurava Cortex A5 takta 800 MHz u kombinaciji s 512 MB RAM-a te ICS-om na zadovoljavajućoj je razini za cjenovni razred u kojem se uređaj nalazi. S obzirom da se radi o starijoj generaciji procesora, ne treba očekivati da će zahtjevnije aplikacije poput akcijskih igara raditi glatko. Isto vrijedi i za učitavanje pojedinih težih web stranica.

Internet

Sony Xperia Miro dolazi sa standardnim ICS web preglednikom koji svojim minimalističkim sučeljem osigurava maksimalnu površinu za prikaz web stranica. Preglednik nudi zanimljive mogućnosti poput sinkronizacije bookmarka s Chromeom na računalu, incognito način, mogućnost pregleda mobilnih i desktop verzija web stranica i automatsku text reflow funkciju, tj. prilagodbu formata teksta zumiranom nivou stranice.

Unatoč tome što je i standardni web preglednik dobar, svakako preporučamo instalaciju Googleovog Chromea za Android koji za razliku od gore navedenog nudi još potpuniju sinkronizaciju s Chromeom na računalu, što uključuje povijest i otvorene tabove.

Ono najvažnije kod mobilnog Chrome preglednika je brzina. Dakle, ovaj je preglednik osjetno brži od svih postojećih na Androidima i u svakom slučaju preporučamo da vam on bude primarni. Jedino što ga u odnosu na standardni ICS preglednik čini, uvjetno rečeno, lošijim je izostanak podrške za Flash. S druge strane, vidjeli smo da Flash na mobilnim uređajima više nije podržan ni od strane samog Adobea, tako da ovo ne treba shvatiti kao nedostatak. Naime, još uvijek postoje načini za ručno instaliranje Flasha, a jedan od njih je opisan u link temi.

Bilo kako bilo, oba web preglednika će bez većih problema streamati većinu HTML5 videa, no u granicama manje rezolucije i razumnog bitratea.

Poruke, organizacija…

Uz uobičajene SMS i MMS poruke, Android uređaji donose i komunikaciju putem E-mail poruka. Na Xperiji Miro možete definirati višestruke POP, IMAP i MS Exchange pretince, a automatske postavke su osigurane za najpopularnije servise. Tu je još i Gmail aplikacija za upotrebu s istoimenim računima. Za e-mail pretince tvrtki i domaćih Internet providera postavke je potrebno unijeti ručno.

Sony Xperia Miro donosi i QuickOffice alat za pregledavanje Word, Excel i PowerPoint dokumenata, no za njihovo uređivanje potrebno je nadoplatiti za punu verziju. Aplikacija sadrži i kvalitetan file manager te integraciju s cloud servisima kao što su Dropbox, Google Drive, SugarSync i Box.net.

Neizostavni kalendar omogućuje uobičajeni pregled stavki po danima, tjednima i mjesecima, omogućuje sinkronizaciju s višestrukim Google kalendarima i integraciju s Facebook kalendarom.

Stranice: 1 2 3


 

130 komentara

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT