Recenzija: Sony Xperia miro

Multimedija

Galerija fotografija dolazi u potpuno novom ruhu za donji cjenovni rang, jer smo ju do sada viđali isključivo na spupnjim modelima kao što su Xperia Ion i Xperia T. Dakle, podijeljena je na tri osnovna taba, od kojih jedan prikazuje slikovni i video sadržaj pohranjen na uređaju, drugi mapu s fotografijama s geo oznakama, a treći online fotografije. Nakon što se prijavite u svoj Google račun, uređaj će sam sinkronizirati slike s Picasa servisom i iste prikazati u spomenutom tabu. Isto vrijedi za Facebook i još neke online servise.
Kao i kod ostalih Androida, slike je moguće poslati mailom ili MMS-om te podijeliti na društvenim mrežama i raznim drugim online servisima, uz uvjet da je odgovarajuća aplikacija prethodno instalirana.

3,5” zaslon možda nije nije najprikladnije platno za gledanje filmova, pa je Sony ovaj uređaj opremio video playerom zanimljivog sučelja koji će poslužiti za prikazivanje videa snimljenog kamerom. Naime, moguće je reproducirati .3gp i .mp4 formate video zapise, dok je izostala podržka za DivX-e. Ukoliko vam je reprodukcija modernijih formata video zapisa ipak potrebna, instalirajte si jedan od alternativnih playera iz Google Play trgovine. (vPlayer, MX Player…)

Kao i ostali noviji Android iz Sonyja, Xperia Miro također sadrži aplikaciju Walkman za reprodukciju glazbe. Uz uobičajene mogućnosti razvrstavanja glazbe po izvođaču, albumu, nazivu i playlistama, tu su dodaci u vidu određenih zvučnih efekata te equalizer za ručno podešavanje. Uz widget za poečtni zaslon, Sony Xperia miro donosi i zgodnu mogućnost postavljanja kontrola walkmana na zaključani zaslon.

Kamera

Već smo u jednoj od prethodnih recenzija konstatirali da 5 MP kamere polako počinju pristizati i na uređaje iz donjeg cjenovnog razreda, što je zapravo samo logičan slijed događaja u razvoju pametnih telefona. Xperia miro tako dolazi s 5 MP kamerom opremljenom LED bljeskalicom, no bez fizičke tipke za okidanje, što je inače praksa na mnogim drugim modelima ovog proizvođača.
Sučelje je poznato iz drugih Sonyjevih ICS uređaja i na raspolaganju imamo velik broj opcija. Ponuđena je mogućnost podešavanja mjerenja svjetlosti, ISO osjetljivosti, balansa bijele boje i trajanja ekspozicije. Tu je još i izbor scena, panoramski način snimanja, pa čak i 3D za pregledavanje na kompatibilnim TV uređajima i monitorima.
Za kvalitetu fotografija mogli bismo reći da odgovara prosjeku cjenovnog razreda, a nekoliko primjera slijedi u nastavku. Dakle, imamo uobičajene snimke na otvorenom i zatvorenom prostoru te u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.

Baterija

Sony Xperia miro dolazi s baterijom kapaciteta 1500 mAh, što bi u nekom većem modelu zasigurno rezultiralo manjom autonomijom. S obzirom na relativno mali zaslon, Xperia miro će s ovom baterijom bez problema izdržati više od jednog dana, a uz umjereno korištenje, autonomija bi se mogla produljiti na čitava dva dana.
Možda je sve skupa najbolje opisati ovako: ako vam je uređaj konstantno spojen na internet i sinkronizira sve što se sinkronizirati dade te uz intezivno korištenje svih resursa, Xperia miro će bez problema izdržati od ujutro do navečer. S druge strane, ako sve to koristite malo umjerenije i pazite što će uređaj automatski sinkronizirati, moguće je da postignete i dva dana autonomije. Dodatne uštede, naravno, postižu se spajanjem na internet po potrebi i prebacivanjem rada na 2G mrežu.

Zaključak

Kompaktno kućište, prihvatljiva cijena i relativno razumna autonomija čine kombinaciju koja bi trebala zadovoljiti većinu ne previše zahtjevnih korisnika, pa možemo reći da Sony Xperia miro predstavlja zanimljiv izbor svima koji tek ulaze u svijet Androida i pametnih telefona općenito. Android 4.0 (ICS), kao stanovita prekretnica u razvoju Androida osigurat će dugotrajnu podršku sadašnjih i budućih aplikacija, što bi ga učiniti dovoljno „otpornim na vrijeme“.

Sony Xperia miro već se nalazi u ponudi domaćih operatera, a cijene variraju ovisno o pretplatničkoj tarifi i/ili prepaid paketu.

Uređaj na testiranje ustupio: Sony Mobile

Stranice: 1 2 3


 

130 komentara

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT