Recenzija: Sony Xperia P

OS i performanse

Drugi kvartal 2012. godine je na izmaku, a najnoviji uređaji iz Sonyja još uvijek stižu s Gingerbreadom umjesto s najnovijom verzijom Androida, Ice Cream Sandwich. Ako sada idemo tjerati mak na konac vidjet ćemo da ni ICS više nije tako nov, jer je i od njegovog službenog predstavljanja prošlo više od pola godine. Naravno, iz Sonyja poručuju da će nadogradnja stići brzo, ali još uvijek nemamo konkretne datume.

Što je tu je, Sony Xperia P kao osnovu koristi Android 2.3.7 u kombinaciji s nadogradnjom sučelja poznatom iz ostalih Sony i Sony Ericsson modela. Na raspolaganju je 5 početnih zaslona čiju količinu nije moguće mijenjati. Na dnu se nalazi pet ikonica od kojih su četiri izmjenjive, a ona koja otvara izbornik s aplikacijama ostaje fiksirana. Na vrhu se nalazi uobičajena statusna traka koja kad se povuče prema dolje otkriva detalje o obavijestima, ali ne nudi prečice prema često korištenim postavkama, kao što je to slučaj kod nekih konkurentskih uređaja.

Kao i na svakom Androidu na početne zaslone možete dodavati prečice aplikacija, widgete čija je ponuda u startu prilično bogata, bookmarke iz web preglednika te kreirati mape.
Kao posebnost Sony na svoje uređaje ugrađuje aplikaciju nazvanu Timescape. O njoj smo u nekoliko navrata već pisali, a sada možemo ukratko ponoviti o čemu se radi. Dakle, Timescape omogućuje objedinjavanje svih događaja povezanih s kontaktima (poruke, pozivi, statusi s društvenih mreža itd.) i njihovo pregledavanje na jednom mjestu. Ova aplikacija radi na principu news feeda i zapravo je vrlo jednostavna. Iako je dobro zamišljena, u praksi se pokazalo da njena upotrebljivost nije na najvišoj razini.

Dvojezgreni procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 1 GB RAM-a bez teškoća obavlja i najzahtjevnije zadaće. Rad s uređajem iznimno je ugodan jer se sve odvija brzo i fluidno, što posebno dolazi do izražaja prilikom surfanja ili reprodukcije videa, o čemu ćemo malo kasnije.

Web preglednik

Sony Xperia P dolazi sa standardnim Gingerbread preglednikom. Dakle, sučelje je minimalističko i praktički sav prostor ostavlja za pregled web stranica. Nakon što upišete adresu traka će se povući, a kada pritisnete menu tipku vratit će se natrag. Zumiranje je omogućeno putem dvostrukog dodira i štipanjem. Budući da uređaj kao pogonski stroj koristi dvojezgreni procesor zumiranje se izvršava brzo i glatko.
Web preglednik dolazi s podrškom za Flash i većinu videa te vrste pokrenut će bez problema. Treba reći da je podržan i „text reflow“, tj. prilagodba formata teksta zumiranom nivou stranice.

Poruke  i organizacija

Uz uobičajene SMS i MMS poruke Sony Xperia P, kao i svaki Android, u startu nudi mogućnost komunikacije e-mailom i instant porukama. Uz uobičajenu Gmail aplikaciju dolazi i E-mail klijent koji omogućuje definiranje višestrukih IMAP, POP3 i i MS Exchange pretinaca.

Sony Xperia P dolazi sa standardnim setom aplikacija potrebnih za organizaciju poslovnog i privatnog života. Jedan od najvažnijih svakako je kalendar, koji nudi uobičajene mjesečne, tjedne i dnevne načine pregleda. Moguće ga je sinkronizirati s Google kalendarom i istovremeno koristiti više njih. Aplikacija OfficeSuite omogućuje pregledavanje .doc, .xls i .ppt dokumenata, a punu verziju koja podržava uređivanje morat ćete platiti.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT