Recenzija: Sony Xperia P

OS i performanse

Drugi kvartal 2012. godine je na izmaku, a najnoviji uređaji iz Sonyja još uvijek stižu s Gingerbreadom umjesto s najnovijom verzijom Androida, Ice Cream Sandwich. Ako sada idemo tjerati mak na konac vidjet ćemo da ni ICS više nije tako nov, jer je i od njegovog službenog predstavljanja prošlo više od pola godine. Naravno, iz Sonyja poručuju da će nadogradnja stići brzo, ali još uvijek nemamo konkretne datume.

Što je tu je, Sony Xperia P kao osnovu koristi Android 2.3.7 u kombinaciji s nadogradnjom sučelja poznatom iz ostalih Sony i Sony Ericsson modela. Na raspolaganju je 5 početnih zaslona čiju količinu nije moguće mijenjati. Na dnu se nalazi pet ikonica od kojih su četiri izmjenjive, a ona koja otvara izbornik s aplikacijama ostaje fiksirana. Na vrhu se nalazi uobičajena statusna traka koja kad se povuče prema dolje otkriva detalje o obavijestima, ali ne nudi prečice prema često korištenim postavkama, kao što je to slučaj kod nekih konkurentskih uređaja.

Kao i na svakom Androidu na početne zaslone možete dodavati prečice aplikacija, widgete čija je ponuda u startu prilično bogata, bookmarke iz web preglednika te kreirati mape.
Kao posebnost Sony na svoje uređaje ugrađuje aplikaciju nazvanu Timescape. O njoj smo u nekoliko navrata već pisali, a sada možemo ukratko ponoviti o čemu se radi. Dakle, Timescape omogućuje objedinjavanje svih događaja povezanih s kontaktima (poruke, pozivi, statusi s društvenih mreža itd.) i njihovo pregledavanje na jednom mjestu. Ova aplikacija radi na principu news feeda i zapravo je vrlo jednostavna. Iako je dobro zamišljena, u praksi se pokazalo da njena upotrebljivost nije na najvišoj razini.

Dvojezgreni procesor takta 1 GHz u kombinaciji s 1 GB RAM-a bez teškoća obavlja i najzahtjevnije zadaće. Rad s uređajem iznimno je ugodan jer se sve odvija brzo i fluidno, što posebno dolazi do izražaja prilikom surfanja ili reprodukcije videa, o čemu ćemo malo kasnije.

Web preglednik

Sony Xperia P dolazi sa standardnim Gingerbread preglednikom. Dakle, sučelje je minimalističko i praktički sav prostor ostavlja za pregled web stranica. Nakon što upišete adresu traka će se povući, a kada pritisnete menu tipku vratit će se natrag. Zumiranje je omogućeno putem dvostrukog dodira i štipanjem. Budući da uređaj kao pogonski stroj koristi dvojezgreni procesor zumiranje se izvršava brzo i glatko.
Web preglednik dolazi s podrškom za Flash i većinu videa te vrste pokrenut će bez problema. Treba reći da je podržan i „text reflow“, tj. prilagodba formata teksta zumiranom nivou stranice.

Poruke  i organizacija

Uz uobičajene SMS i MMS poruke Sony Xperia P, kao i svaki Android, u startu nudi mogućnost komunikacije e-mailom i instant porukama. Uz uobičajenu Gmail aplikaciju dolazi i E-mail klijent koji omogućuje definiranje višestrukih IMAP, POP3 i i MS Exchange pretinaca.

Sony Xperia P dolazi sa standardnim setom aplikacija potrebnih za organizaciju poslovnog i privatnog života. Jedan od najvažnijih svakako je kalendar, koji nudi uobičajene mjesečne, tjedne i dnevne načine pregleda. Moguće ga je sinkronizirati s Google kalendarom i istovremeno koristiti više njih. Aplikacija OfficeSuite omogućuje pregledavanje .doc, .xls i .ppt dokumenata, a punu verziju koja podržava uređivanje morat ćete platiti.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT