Recenzija: Sony Xperia P

Multimedija

Na ovom modelu prisutna je uobičajena Gingerbread galerija multimedijskog sadržaja. Fotografije je moguće organizirati u albume, sinkronizirati s Picasa servisom ili Facebookom i dijeliti na raznim drugim servisima i društvenim mrežama. Zumiranje fotografija odvija se “štipanjem” ili pomoću +/- virtualnih tipki.

Video sadržaj pokreće se izravno iz galerije, a moguće je reproducirati sve popularne formate video zapisa, kao što su 3GP, MP4, AVI i MKV. Budući da je podrška za titlove izostala, u tu svrhu ćete morati posegnuti u Google Play trgovinu i skinuti neki alternativni video player.

Kad je gledanje filmova na smartphone uređajima u pitanju 4,0“ zaslon bismo mogli nazvati nekom vrstom granice ugodne gledljivosti. Upravo radi toga vrlo je vjerojatno da ćete na ovom uređaju tu i tamo poželjeti pogledati pokoji film, a uz pomoć dvojezgrenog procesora to neće biti nikakav problem.

Sony Xperia P donosi zanimljiv i prilično upotrebljiv svirač glazbe. Pjesme je moguće sortirati po izvođaču, albumu i playlistama, a za sličan sadržaj tu je link na YouTube ili na Wikipediju po gdje možete naći dodatne informacije o pjesmi koja se izvodi. Izmjena pjesme koja se izvodi vrši se listanjem lijevo-desno, što je prilično zgodno.
Tu je još i widget za početni zaslon te kontrola playera na zaključanom zaslonu.

Ostale aplikacije

Kao i svaki Android Sony Xperia P u startu donosi mnoštvo dodatnih aplikacija koje su već instalirane na uređaju. Također, u Google Play trgovini postoji posebna rubrika “Sony” koja sadrži preporuke aplikacija. Od onih instaliranih treba spomenuti Wisepilot navigaciju koju možete besplatno koristiti 30 dana, a potom ju je potrebno platiti. Tu su još i aplikacije za društvene mreže Facebook i Google+ te FM radio, TrackID i još mnogo toga.

Kamera

Sony Xperia P dolazi s 8 MP kamerom i LED bljeskalicom. Budući da Sonyjevi modeli već tradicionalno dolaze s najboljim kamerama na tržištu od Xperije P nismo očekivali ništa manje. Treba reći da kvaliteta fotografija spada u rang najboljih koje smo do sada vidjeli na mobilnim telefonima, zapravo jednake kvalitete kao na modelu Xperia S koji je u ovom segemntu postao paradigma.
Iako bismo danima mogli diskutirati i uspoređivati fotografije snimljene najnovijim Xperia modelima i onima snimljenim iPhoneom 4S, naše mišljenje je da Sony odnosi pobjedu. Naravno, razlika u kvaliteti nije toliko velika da bi bila presudna, što opet ovisi o željama i zahtjevima svakog pojedinog korisnika.
Također, Sony Xperia P nudi i mogućnost snimanja 3D panoramskih fotografija. S obzirom na samu prirodu i nesavršenost ove tehnologije slike neće biti baš prekrasne, ali naravno, kratkim vježbanjem i privikavanjem pokreta kvalitetu svakako možete popraviti. Slijedi primjer nekoliko fotografija. Zadnja u nizu snimljena je u potpunom mraku uz upotrebu bljeskalice.

Zahvaljujući dvojezgrenom procesoru ova moćna kamera ima mogućnost snimanja Full HD videa, dakle 1080p (1920×1080 točaka) i to pri frekvenciji od 30 sličica u sekundi (fps). Na raspolaganju vam je kontinuirani autofokus, mogućnost snimanja videa u manjim rezolucijama i digitalna stabilizacija. Primjerak 1080p videa slijedi:

Baterija

U uobičajenim uvjetima, kada je aktivna internetska veza i sinkronizacija jednog mailboxa te uz razumnu upotrebu ostalih funkcija uređaja baterija bi trebala bez problema izdržati od ujutro do navečer. Svako pretjerivanje u korištenju bilo koje funkcije osim poziva dovodi vas u rizik da vam se isprazni prije vremena. 1305 mAh za uređaj s dvojezgrenim procesorom možda i nije najbolje rješenje, jer imajući u vidu dimenzije kućišta mogla se ugurati i baterija većeg kapaciteta.

Zaključak

U najnovijoj Xperia liniji uređaja, Sony Xperia P sa svojim 4,0-inčnim zaslonom smjestio se točno u sredinu između 3,5-inčne Xperije U i 4,3-inčne Xperije S. Vidjeli smo da s ova dva modela dijeli i potpuno isti dizajn. U konkurenciji s drugim uređajima slične veličine, Sony Xperia P svakako se ističe relativno povoljnom cijenom i s obzirom na druge hardverske karakteristike predstavlja izvrstan omjer uloženog i dobivenog.
Za otprilike 2700,00 kuna, koliko Xperia P košta u slobodnoj prodaji, dobivate uređaj s dvojezgrenim procesorom i vrhunskom kamerom. Nedostatak podrške za memorijske kartice mnogima bi mogao zasmetati, no 16 GB (cca 13 dostupno korisniku) interne memorije trebalo bi zadovoljiti prosječnog korisnika kome je ovakav tip uređaja i namijenjen.
Relativno zastarjela verzija Androida (Gingerbread) ne bi trebala biti presudan faktor jer je ICS nadogradnja praktički iza ugla.

Stranice: 1 2 3


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT