Android Recenzije

Recenzija: Sony Xperia SNakon što je otkupio Ericssonov udio u zajedničkoj kompaniji Sony je u veljači na MWC-u u Barceloni predstavio novu generaciju uređaja iz serije Xperia. Top model stiže pod nazivom Sony Xperia S koji će svojim vrhunskim performansama u kombinaciji sa zanimljivim dizajnom pokušati osvojiti što veći dio tržišta. Prema onome što smo u ovih desetak dana druženja s dotičnim modelom vidjeli to uopće neće biti problem.
Iako možda neće moći izravno konkurirati nadolazećim modelima s 4-jezgrenim procesorima svojom razumnom cijenom zapravo se postavlja kao najbolji omjer uloženog i dobivenog.


Osnovne karakteristike:


- Dimenzije: 128 x 64 x 10.6 mm
- Masa: 144 grama
- Zaslon: 4,3” LCD 1280 x 720, Sony Bravia Engine
- Procesor: 2-jezgreni Snapdragon, 1,5 GHz
- RAM: 1 GB
- Interna memorija: 32 GB
- Operativni sustav: Android 2.3.7 Gingerbread
- Kamera: 12 MP
- Video kamera: 1080p, 30 fps, kontinuirani autofokus
- HDMI utor
- DLNA povezivost
- FM radio s RDS-om
- Baterija: 1750 mAh

Nedostaci:

- Micro SIM
- Dolazi s Gingerbreadom umjesto ICS-om

Dizajn i kućište
Dosadašnje Sony Ericssonove modele pratila je specifična dizajnerska nota po kojoj su bili iz daleka prepoznatljivi. Čak i sada kada smartphone uređaji sve više nalikuju jedan drugom Sony Xperia S sa svojim oštrim bridovima, pločastim izgledom i diskretnom prozirnom trakom na dnu kućišta iskače iz stereotipa. Naravno, uvijek će postojati i oni koji ovakvim, uvjetno rečeno, radikalnim dizajnom neće biti odušvljeni, no jedno je sigurno: Sony Xperia S izgledom se sasvim dovoljno razlikuje od konkurencije.
Kada je zaslon isključen  pogledom na uređaj ne možete vidjeti njegov rub, odnosno okvir jer je izvrsno integriran u ravnu crnu površinu koja se praktički proteže od ruba do ruba kućišta. Ono što je toj savršeno ravnoj površini vidljivo jesu Sonyjev logo, prednja kamera te točke koje označavaju kapacitivne tipke.Donji dio kućišta je također zanimljiv jer dolazi s doslovno prozirnim pojasom u kojem su ugrađene oznake funkcijskih tipki. Iako zanimljiv ovakav će vas koncept u startu nepotrebno zbuniti jer se pritiskom na oznake zapravo ne događa ništa. Za željenu funkciju morat ćete pritisnuti točku na crnoj podlozi koja se nalazi iznad tog prozirnog dijela.
Na desnom boku imamo vratašca za HDMI utor koji je iz nekog razloga odvojen od micro USB utora koji se opet nalazi na suprotnoj strani. Naime, neki proizvođači već odavno u svoje uređaje ugrađuju tzv. MHL utor koji objedinjuje HDMI i USB tako ovo rješenje na Xperiji S i nije napraktičnije.
Nadalje, tipka za podešavanje glasnoće se nalazi skoro na sredini bočnog dijela uređaja što je također malo nezgodno.
Ono što veseli jest hardverska tipka za kameru koja se nalazi na uobičajenom mjestu. Ova tipka je u zadnjih nekoliko godina doslovno isčezla sa smartphone uređaja, a drago mi je vidjeti da se Sony tu ipak drži svoje tradicije čime dokazuje da ju je ipak moguće kombinirati s vrhunskim dizajnom.

Zaslon


Nakon Galaxy Nexusa Sony Xperia S je drugi smartphone koji nam dolazi sa zaslonom u HD rezoluciji 720p (1280x720). Budući da je ova rezolucija upakirana u zaslon dijagonale 4,3 inča dobili smo najveću gustoću točaka do sada, tj. nešto više od 340 ppi.
Prikaz na zaslonu je zaista vrhunski i sada najbolji u LCD kategoriji. Uz HD rezoluciju Xperijin zaslon donosi i Bravia Engine tehnologiju koja Sonyjevim LCD zaslonima omogućuje kvalitetinji prikaz boja i bolji kontrast. U usporedbi s Galaxy Nexusom čiji zaslon također dolazi u 720p rezoluciji, ali i Super AMOLED tehnologiji, Xperijin LCD se doima malo blještavijim. Ukupno gledajući, LCD zasloni još uvijek nisu na razini Super AMOLED-a, no ovaj na Xperiji S zaista oduševljava.
Ne dnevnom svjetlu, odnosno pri izravnoj izloženosti suncu zaslon ima visoku razinu kontrasta i čitljivosti, a odaziv, preciznost i kut gledanja su na najvišem nivou.
Operativni sustav i performanse


Sony Xperia S u prodaju dolazi s Gingerbreadom umjesto s najnovijim ICS-om koji je Google predstavio u studenom prošle godine. Ipak, s obzirom da je uređaj službeno predstavljen već početkom siječnja ovakav razvoj događaja je donekle i razumljiv. Prema obećanjima iz Sonyja nadogradnja na ICS bi trebala stići uskoro (ma što to značilo), a vjerujemo da će se to dogoditi paralelno s dolaskom nadogradnji za prijašnje Xperia modele.Gingerbread koji susrećemo na Xperiji S je Android 2.3.7, dakle zadnja dostupna varijanta koja u odnosu na prethodne u osnovi ne donosi nikakve posebne promjene. Ipak, minorne izmjene pretrpjela je Sonyjeva nadogradnja sučelja, no one veće trebale bi doći s ICS-om.
Uz izmjenu pozadina omogućeno je i korištenje tema u raznim bojama. Imamo uobičajeno  dodavanje prečica aplikacija, foldera i widgeta, a “štipanjem” dolazimo do prikaza svih 5 početnih zaslona. Tu je još i neizostavna Timescape apliakcija koja objedinjuje feedove iz društvenih mreža.Ono što je novo jest prikaz widgeta za glazbu na zaključanom zaslonu, kao i Facebook obavijesti. Ništa revolucionarno, no mnogima će olakšati svakodnevno korištenje.
Također, u ovom modelu dolazi i posebna Sonyjeva aplikacija za kontrolu potrošnje podatkovnog prometa s mogućnošću kreiranja alarma kada dosegne kritičnu, tj. unaprijed definiranu granicu.

Dvojezgreni procesor takta 1,5 MHz u ovom je trenutku najjače što deklarativno možete dobiti i u Xperiji S pokazuje svu svoju snagu. U kombinaciji s 1 GB RAM-a odlično odrađuje posao tako da prigovora na fluidnost u radu nema. Sve se aplikacije otvaraju iznimno brzo, a zastajkivanju nema ni traga.Od ostalih softverskih karakteristika navedimo da Sony Xperia S dolazi s uobičajenim setom aplikacija koje inače viđamo na Android uređajima i nema potrebe da ih posebno navodimo.

Web preglednik
Iskustvo surfanja koje donosi Sony Xperia S jednom je riječju - izvrsno. Minimalističko sučelje u kombinaciji s izuzetno snažnim hardverom donosi nevjerojatnu brzinu u radu. Nakon upisivanja URL-a traka se povuče tako da na raspolaganju imate cijelu površinu zaslona. Podržano je zumiranje “štipanjem” i dvostrukim dodirom, a tu je i text reflow, tj. prilagodba formata teksta zumiranom nivou. Višestrukim prozorima se pristupa putem izbornika, no tu nema iznenađenja, dakle nikakvih posebnih vizualnih efekata, što je u neku ruku možda i bolje jer će preglednik brže raditi.

Video reprodukcija


Iako video player ne postoji kao zasebna aplikacija Sony Xsperia S će sav video sadržaj reproducirati izravno iz galerije. Podržani su svi popularni video formati kao npr. DivX i x.264 što znači da ćete bez problema moći gledati .avi i .mkv filmove. Ipak, ukoliko želite gledati filmove s titlovima morat ćete u Google Play trgovini pronaći alternativu. Jedan od najboljih i s podrškom za najširi spektar procesora svakako je vPlayer.

Kamera


Napokon smo došli i do najboljeg dijela uređaja. Sony Xperia S dolazi s 12 MP kamerom i u tom segmentu definitivno predstavlja sam vrh ponude. Dolazi s LED bljeskalicom i Exmor R senzorom koji omogućuje kvalitetnije fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja.
Kvaliteta snimljenih fotografija je neupitna, kontrast je odličan, a prikaz detalja izuzetan. Naravno, kvaliteta će ovisiti od slučaja do slučaja ovisiti kao i o ispravnom odabiru postavki ambijenta, fokusu i osvjetljenju. 12 MP slike snimljene su u odnosu 4:3, a 9 MP u odnsou 16:9. Tu je još i mogućnost snimanja 2 MP fotografija u 4:3 i 16:9 omjeru.
Uz vrlo veliku kvalitetu fotografija kamera Xperije S donosi i širok spektar dodatnih mogućnosti kao npr. pretvaranje 2D slike u 3D koju je moguće pregledati na kompatibilnom monitoru ili TV-u. Tu je još i panoramska fotografija u 2D i 3D tehnici te sweep multi-angle efekt.

Sučelje kamere je minimalističko i jednostavno. Na glavnom zaslonu nalaze se osnove opcije: prebacivanje u video način, prečica do albuma te opcije izbora scena i načina snimanja. Pritiskom na tipku opcije dobivamo ostatak alata, dakle izbor rezolucije, samookidač, geotagging itd.

Video kamera snima video u Full HD rezoluciji tj.1080p (30 fps), sa stereo zvukom i u mp4 formatu. Video isječci snimljeni ovom kamerom su u ranzini klase, dakle jedni od najboljih.

Baterija


Kao i kod ostalih dvojezgrenih Androida s velikim zaslonima baterija će uz umjereno-intezivnu upotrebu izdržati jedan dan. Sve preko toga je rezultat kompromisa i prilagođavanja vaših navika kako biste dobili koji sat autonomije više.

Zaključak


U kategoriji Androida s dvojezgrenim procesorima Sony Xperia S u ovom je trenutku najjači model, a tu bi titulu mogao ponijeti i općenito da upravo nije započela prodaja  prvih uređaja s četverojezgrenim procesorima.
Kod Xperije S treba upamtiti tri stvari: vrhunski pogonski stroj, vrhunski zaslon i vrhunsku kameru. Ipak, najvažnja stavka kod ovog uređaja je cijena zbog koje će Xperia S i nakon dolaska 4-jezgrenih uređaja biti najbolji omjer uloženog i dobivenog.
Naime, Sony Xperia S kao slobodan uređaj može se nabaviti već za 4000,00 kuna što je s obzirom na politiku cijena drugih proizvođača u Hrvatskoj relativno povoljno i razumno.

Ako kao glavnu manu navedemo nedostatak najnovije verzije Androida, tj. ICS-a tada tek možete biti spokojni jer to znači da je sve ostalo na svom mjestu, a nadogradnja će ionako stići ubrzo.

Kao izravnu konkurenciju Xperiji S mogli bismo navesti Galaxy Nexus te nadolazeći HTC One S, dok se npr. Samsung Galaxy S II zbog rezolucije zaslona više ne može natjecati s najnovijim modelima.

Uređaj na testiranje ustupio SonyMobile.